Bu gencin hikayesine çok şaşıracaksınız

Bu gencin hikayesine çok şaşıracaksınız
Türkiye'ye gelen mültecilerin bir birinden ilginç hikayeleri var. Fakat Suriyeli bu gencin hikayesi diğerlerinden çok farklı.
Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınanlardan biri de Muhammed Zemzem adlı genç. Osmaniye'deki mülteci kampında Türkçe öğrenen Zemzem, Yabancı Öğrenciler Sınavı'nda birinci olur. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde eğitim hakkı kazanır. İlk iki sınıfı birincilikle tamamlayan Zemzem'in hayali robotlar üzerine çalışmalar yapmak.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli, Türkiye'de hayata tutunmaya çalışıyor. Muhammed Zemzem de Suriye'yi terk etmek zorunda kalanlardan biri. Ancak onu diğerlerinden ayıran, yaşadığı tüm acılara rağmen okuma ve çalışma azmi. Osmaniye'deki mülteci kampında 8 ayda Türkçeyi öğrenen Zemzem, üniversite okumak hayaliyle girdiği Yabancı Öğrenciler Sınavı'nda birinci olur. Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği'ne yerleşir. İlk iki seneyi birincilikte tamamlayan genç Suriyeli, şu anda üniversitenin 3. sınıfında okuyor. Ailesiyle yaşadıkları Lazkiye'den Humus'a, oradan da Türkiye'ye göç ederler. Birçok arkadaş ve akrabasının öldürüldüğünü kaydeden Zemzem, yaz tatilinde ailesinin bulunduğu Osmaniye'deki mülteci kampında kaldığını ifade ediyor.

Suriyeli Muhammed Zemzem... İç savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan milyonlarca kişiden sadece biri. Türkçeyi ailesiyle birlikte yerleştiği Osmaniye'deki mülteci kampında öğrendi. Yaşadığı tüm acılara rağmen okuma azmini bırakmadı. Üniversite okumak hayaliyle girdiği Yabancı Öğrenciler Sınavı'nı (YÖS) birincilikle kazandı. Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği'ne yerleşti. Tüm derslerini de birincilikle bitiren Muhammed Zemzem, şu anda üniversite 3. sınıfta öğrenim görüyor. Gelecekle ilgili hayallerini anlatan Zemzem, üniversiteyi bitirdikten sonra robot teknolojisi ve mekatronik alanında Müslüman dünyası için çalışmak istediğini dile getiriyor. Zemzem ayrıca, kendisi gibi başarılı arkadaşlarının olduğunu belirterek, “Benden daha iyileri var. Ancak pasaportları olmadığı için Türk üniversitelerine kaydolamıyorlar. Sadece destek istiyorlar, bursa ihtiyaçları var. Bu arada Türkiye, Suriye halkı için çok şey yaptı. Teşekkür ediyorum.” dedi.

Muhammed Zemzem, ailesiyle birlikte 2011'de, Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle Lazkiye'den Humus'a göç eder. Ancak gösterilerin kısa sürede şiddet eylemlerine dönüşmesinin ardından Humus'tan ayrılarak, Türkiye'ye sığınmaya karar verirler. Muhammed Zemzem, yaşadıkları süreçle ilgili özetle şunları söyledi: “Suriye'den ayrıldıktan sonra bir süre İstanbul'da bir yakınımızın evinde kaldık. Ancak onların da durumu iyi olmadığı için orada fazla kalamadık. Mülteci kampına gitmeye karar verdik. Suriye'de okul arkadaşlarım, babaları, akrabalarımdan yüzlerce insan öldü. Hâlâ hapiste olan akrabalarım var.”

24 Ocak 2016 07:15
DİĞER HABERLER