Geçtiğimiz günlerde sıkça tartışılan ve halen de tartışılmaya deva meden malum 'Torba Yasa' şimdi de insanların canıyla oynuyor. Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) yaptığı yazılı açıklamada hükümetin TMMOB'a ait yetkileri ellerinden almak istediğini iddia etti ve LPG'li araçlar hakkında çok vahim bir iddiada bulundu.
İşte Makine Mühendisler Odası'nın o açıklaması:
"LPG`li Araçların Makina Mühendisleri Odası Tarafından Yapılan Kamusal Denetimlerinin İlgili Bakanlıkça Ortadan Kaldırılması, Gelecekte Yaşanacak Faciaların Önünü Açmaktadır.
İstanbul trafiğinde her gün en az 150.000 LPG`li araç denetimsiz olarak karayollarında seyretmektedir. LPG`li araç piyasası giderek tümden denetimsiz bir hâl almaktadır. Torba Yasa ile TMMOB`nin yetkilerini elinden almak isteyen hükümet gelecekte yaşanacak faciaların sorumlusudur!
'YANAN LPG'Lİ ARAÇ KAYGILARIMIZI ARTIRDI'
LPG dönüşümünün ve periyodik kontrollerinin standartlara uygun olarak yapılmaması vatandaşlarımızın trafikte can ve mal güvenliği konusunun her geçen gün daha da vahim bir hale gelmesine sebep olmaktadır. Son olarak Okmeydanı`nda 3 Ocak Cumartesi günü seyir halindeki bir aracın alev alarak yanması konuya ilişkin kaygılarımızı bir nebze daha arttırdı. Ferdi Erunsal yönetimindeki 34 EU 409 plakalı LPG`li araçta yaşanan kaza bir can kaybına sebep olmadıysa da bizlere bir kez daha uyarıcı olmuştur. Kazanın duyulması üzerine odamız veri tabanından yaptığımız incelemeye göre aracın LPG Sızdırmazlık Raporu ve Montaj Tespit Raporu almadığı belirlenmiştir.
'KONTROLLER TMMOB TARAFINDAN YAPILMAKTADIR'
Kamuoyunun bildiği gibi araçlardaki LPG dönüşümlerinin ilgili yasalara, yönetmeliklere ve standartlara uygunluğunun kontrolü ile son kontrolleri yapılarak montaj tespit raporu düzenleme yetkisi ve gaz sızdırmazlık kontrolü Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılmaktadır. Odamız, yetkili firmalar tarafından LPG‘ye dönüşümü yapılan araçların LPG Gaz Sızdırmazlık Kontrolü ile son kontrolleri yapılarak Montaj tespit rapor çalışmalarını, ülke çapında 160 ayrı kontrol noktasında, uzman üyeleri tarafından yapılmaktadır.
2012 yılından bu yana LPG`li Araçlardan "Gaz Sızdırmazlık Raporu" İstenmemesi, facialara yol açacak bir karardı. Uyardık, Uyarmaya Devam Edeceğiz!
'PROBLEM ARTARAK DEVAM EDİYOR'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19.12.2011 tarihli genelgesi; 22.03.2010 tarihli önceki genelgede belirtilen uygulamaya aykırı olarak, araç muayene istasyonlarında (LPG ve CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait "Gaz Sızdırmazlık Raporu") aranması zorunluluğunu kaldırmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını "ağır kusur"dan "hafif kusur"a dönüştürülmüştü. Bu durum denetimlerin LPG`li araç kullanıcılarının keyfiyetine bırakılmasına yol açmış ve 2012 yılı Ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmeye başlamıştı. Problem artarak devam etmektedir.
DURUM:
2010 da 127.600 araç, 2011 de 132.500 araç LPG sızdırmazlık denetimi yapılmışken 2012 Ocak ayındaki tebliğ sonrası 2012 de en az 170.000 aracın denetimi yapılması gerekirken bu sayı 80.000 de, 2013 te en az 180.000 aracın denetimi yapılması gerekirken bu sayı 55.000 de kalmıştır ve 2014 te ise 200.000 aracın denetimi yapılması gerekirken bu sayı 50.000 de kalmıştır. Sonuç olarak İstanbul trafiğinde her gün en az 150.000 LPG`li araç denetimsiz olarak karayollarında seyretmektedir.
Denetim konusu vatandaşlarımızın kendi insiyatifine bırakılamaz: Ayrıca bu durum merdiven altı imalat yoluyla gerçekleştirilen ve standartlara uymayan LPG dönüşümlerinin yapılması sebebiyle can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak araçların trafikte dolaşmalarının önünü açmaktadır.
MMO LPG Kontrolleri:
Bakanlık, Odamız, TSE ve sorumlu sektör işbirliğiyle yürütüldüğü denetimleri yaptığımız yedi yılda kayıt dışı "merdiven altı" uygulamalar en aza indirilmiş, yakıt türü bilinmeyen araç sayısı 3,5 kat azalmış, LPG yakıtlı araç sayısı 3,5 kat artmış; bu duruma bağlı olarak LPG yakıtı tüketiminde de artış gerçekleşmiştir.
'FACİA GELİYORUM DİYOR'
Eğer 2005 öncesinde imalat-montaj ve kullanıma dair denetim ve kontrollerin yapılmadığı dönemde artan LPG`li araç kazaları hatırlanırsa çok yakında –ki bu durum yaşanmasın diye bütün gücümüzle çalışmaktayız- denetimsiz döneme geri dönüş olacak, kazalarda bir artış gerçekleşecek, maddi, manevi büyük kayıplar yaşanacaktır. Araçların LPG`ye dönüşüm tadilatında standart olmayan malzemeler kullanılabilmekte, montajları standart dışı yapılabilmektedir. Periyodik ve etkin denetimlerin olmaması da buna eklendiğinde "facia geliyorum" demektedir. Bu nedenle söz konusu denetimlerin kaldırıldığı bu ortamda sürücüler LPG`li araçlarını 6 ayda bir veya 10 000 km de bir mutlaka bakıma sokmalıdırlar.
'GÜVENLİK İÇİN YASAL GEREKLİLİKLERE DİKKAT EDİLMELİ'
Yaşanan bu tarz kazaların önüne geçebilmek için, araçlarını LPG‘li kullanıma dönüştürmek isteyen veya bu dönüşümü yaptırmış ama bu işlemi yapan firmalar tarafından son kontrol için Odamıza yönlendirilmemiş araç sahiplerinin, can ve mal güvenlikleri için yasal gerekliliklere dikkat etmesi gerekmektedir. Dönüşüm yapan firmanın MMO`dan tescilli olup olmadığı, firmada MMO yetki belgeli bir mühendisin istihdam edilip edilmediği, dönüşümde kullanılan malzemelerin ilgili standartlara uygun olup olmadığı yurttaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususların başında gelmektedir.
LPG piyasası kapsamında yetkilendirilen ve bu alanda faaliyet yürüten tüm kurum ve kuruluşlar ile sektörün ele vererek ivedilikle gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.
Belirttiğimiz hususlara tam olarak uyulmaması ve maalesef denetimlerin yetkililer tarafından yeterli düzeyde yapılmaması LPG kazalarının önünü açmakta, vatandaşlarımızın can güvenliğini tehdit etmektedir."
SAMANYOLUHABER.COM