Bu işte bir bit yeniği var

Bu işte bir bit yeniği var
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra yaklaşık 50 bin polis tasfiye edilirken, onlarca emmiyet müdürü hiçbir gerekçe gösterilmeden ihraç edildi.

İhraç dosyalarının altındaki imzalara bakıldığında ise hep aynı müfettişlerin ismi göze çarpıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bünyesinde bin 500'e yakın başmüfettiş bulunmasına rağmen, ihraç dosyalarını 8 müfettişin incelemesi dikkat çekiyor.

Bu başmüfettişlerin başında Turgay Alpman geliyor. Alpman, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını idari amirlerine haber vermeden yaptıklarına yönelik soruşturmada Yakub Saygılı ile Nazmi Ardıç'ın 3'er kez ihraç edilmesini istedi. Yine 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının AKP hükümetine darbe girişimi olarak yapıldığı iddiasına bakan Alpman, Yakub Saygılı'nın 2, Yasin Topçu'nun 1 ve Kazım Aksoy'un 1 kez meslekten ihraç edilmesine karar verdi. Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların ses kayıtlarının internete düşmesine ilişkin soruşturmayı da polis başmüfettişleri Kenan Aydoğan ile Nevzat İlhan Kayhan yürüttü. 78 polisin ihraç edilmesini isteyen iki müfettiş, Yakub Saygılı'nın 9, Kazım Aksoy'un 8 ve Yasin Topçu'nun da 5 kez ihracına karar verdi. Kenan Aydoğan'ın, polislerle ilgili yürüttüğü bir diğer soruşturma da Haliç Kongre Merkezi'nde Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve El Kaide'nin finansörü Yasin El Kadı'nın buluşma görüntülerinin elde edilmesi. Aydoğdu, eski İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile birlikte Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Mustafa Demirhan ve Arif İbiş'i 1'er defa meslekten ihraç etti.

Emniyet amirlerinin, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması yürüten Savcı Celal Kara'ya, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan'la ilgili 309 sayfalık rapor gönderilmesine ilişkin soruşturmayı da polis başmüfettişleri Ercüment Özbeyli, Cemil Zafer, Refik Felek ve Nevzat Yazıcı yönetti. Bu dörtü müfettiş, Yakub Saygılı, Yasin Topçu, Kazım Aksoy, Mehmet Akif Üner ve Hüseyin Korkmaz'ı 1'er defa meslekten ihraç etti.

Selam Tevhid Kudüs Ordusu, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını yöneten eski İstanbul TEM Şube müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse ile birlikte yardımcıları Serdar Bayraktutan, Osman Özgür Açıkgöz ile eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 33 polisi ihraç eden polis başmüfettişleri ise Selim Kutkan ve Turgay Alpman. Polislerin ihraç edilmesini sağlayan Kutkan'ın ismi daha önce Ergenekon soruşturmasında Aydınlık gazetesindeki yakınına operasyon bilgisini sızdırmakla gündeme gelmişti.

Terfi sınavında skandal soru: Mitoz bölünme nedir?

İç Güvenlik Kanunu ile bin 776 emniyet mensubunu resen emekliye sevk eden Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni bir uygulamaya imza attı. Teşkilatta terfi düzenini değiştirerek yazılı sınav ve mülakat şartı getiren emniyet, bu kapsamda geçtiğimiz hafta 81 ilde görev yapan 2., 3. ve 4. sınıf emniyet müdürlerini Ankara'da yazılı sınava tabi tuttu. Alınan bilgilere göre, yazılı sınavda polislikle ilgisi olmayan sorular yöneltildi. “Mitoz bölünme nedir? Fotosentez nedir? Protestanlık nedir? Rönesans ve reform nedir? Endüljans nedir? Gorbaçov kimdir? Neolitik çağ nedir? Lois kimdir? Magna Carta nedir?” gibi sorulara muhatap kalan emniyet mensupları, uygulamaya tepki gösterdi. Bir emniyet mensubunun bilgisinin yazılı sınavla test edilemeyeceğini kaydeden polisler, sınavın göstermelik bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Emniyet müdürleri, yazılı sınavdan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü üst yönetimi tarafından mülakata tabi tutulacak.

Anadolu Atayün'ü, teröristlerle aynı koğuşa koydular

İhaleye fesat karıştırmaktan 170 yıl hapse mahkûm olan işadamının iftiraları üzerine tutuklanan emekli emniyet müdürü Anadolu Atayün, talimatla Konya Cezaevi'nden Ankara Sincan Cezaevi'ne nakledildi. Edinilen bilgilere göre, Atayün'ün avukatları ve yakınlarının kendisine ziyaretine gelmesi cezaevi yönetimini rahatsız etti. Bu durum Adalet Bakanlığı'na iletildi. Bakanlık yetkilileri de farklı gerekçeler öne sürerek geçtiğimiz hafta Atayün ile birlikte tutuklanan diğer 4 emniyet mensubunun Ankara'ya nakline karar verdi. Sincan Cezaevi yönetimi, söz konusu polisleri, emniyet mensuplarının bulunduğu koğuşuna koymak yerine terör örgütü mensuplarının kaldığı F tipi binada yer alan bir koğuşa yerleştirdi. Polislerin avukatları, cezaevi yönetiminden müvekkillerinin farklı bir binaya alınmaları talebinde bulundu. Ancak yönetim, bu talebe olumsuz karşılık verdi. Avukatlar, Adalet Bakanlığı'na başvurmaya hazırlanıyor.

ZAMAN

02 Temmuz 2015 06:51
DİĞER HABERLER