Bu kursa katılanlar günlük 20 lira harçlık, sigorta ve 5 bin lira da hibe alıyor

Bu kursa katılanlar günlük 20 lira harçlık, sigorta ve 5 bin lira da hibe alıyor
NEVŞEHİR (CİHAN)- Küçükbaş hayvancılıkta kalite, verimlilik ve karlılığı artırarak, sürdürülebilirliği sağlama amacıyla Nevşehir'de açılan Sürü Yönetim Elemanı Kursu devam ediyor. Kurs süresince günlük 20 TL harçlık alan ve genel sağlık sigortaları yatırılan kursiyerler kurs sonunda sürü yöneticiliği sertifikası alacak. Sertifika ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği bütün teşviklerden yararlanabilecekleri gibi 5 bin lira da hibe yardımı alacaklar.

Nevşehir'deki sürü yöneticiliği kursu 15 çobanın katılımıyla merkez Alacaşar köyünde bir mandırada yapılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Tekin Keçeci tarafından verilen kursta sürü yöneticilerine uygulama ağırlıklı bilgiler veriliyor. Kursu ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, Nevşehir'de 3-5 yıl öncesine kadar 60 bin civarında olan koyun varlığının şu anda 104 bine ulaştığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında yapılan ortak çalışmalarla somut projeleri ortaya çıkardıklarını kaydeden Yılmaz, tecrübeyle eğitimi birleştirerek çok kaliteli insanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in 'buğday ve koyun gerisi oyun' sözünü her fırsatta tekrarladığını ifade eden Yılmaz "Bizde Nevşehir'de koyunculuğu daha da yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Nevşehir'de son 3-5 yıl içerisinde koyun varlığı 2 katına çıktı. Şu anda 104 bin civarında kayıtlı koyun varlığına sahibiz. Bu rakam 3-5 yıl öncesine kadar 50- 60 bin civarındaydı. Bu projelerle daha da artacak" diye konuştu.

Kursiyerlere alacakları sertifika sonunda 5'er bin lira hibe verileceğini anlatan Yılmaz, "Bunun yanında koyun başına destek, aşı destekleri, tohumlama destekleri gibi her türlü desteklerden yararlanacaklar. Projeyi eğitimli insanlar yanında ırkı ve verimi yüksek hayvanların yaygınlaşması adına da yürütüyoruz. Her yıl 30 civarında Akkaraman ırkı koç dağıtıyoruz." dedi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlhan Temel ise; eğitimlere katılan kursiyerlere günlük 20 TL harçlık verildiğini ve sağlık sigortalarının yapıldığını söyledi. Temel, önümüzdeki dönemlerde bu kursların yenilerini açmaya devam edeceklerini de belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında yapılan protokolle 2 yıldır hayvancılık alanında eğitim projelerine devam ettiklerini belirten Temel, "Nevşehir'de düzenlediğimiz sürü yöneticiliği eğitimine Şubat ayı içerisinde başladık, Mart ayı içerisinde de bitireceğiz. Küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde kursları açıyoruz. Sadece sürü yöneticiliği değil sığır bakımı, yetiştiriciliği, süt hijyeni ve işlemesi gibi konularda da eğitimler veriyoruz. Eğitimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veteriner Hekimleri veriyor. İş-Kur olarak ise günlük harcırahları olan 20 TL ile genel sağlık sigortalarını yatırıyoruz" şeklinde konuştu.

Kurs eğitmeni Veteriner Hekim Tekin Keçeci ise, 20 kursiyere 15 günde 120 saat pratik ve teorik eğitim verdiklerini söyledi. Kurslarda uygulamaya ağırlık verdiklerini belirten Keçeci, ırkların tanıtımı, hayvan besleme, sürü yönetimi, koruyucu aşılama gibi konuları ağırlıklı olarak işlediklerini de kaydetti.

Kursa katılan ve 16 senedir çobanlık yaptığını belirten Yaşar Alp ise "Hayvancılık önceki yıllarda unutulmaya yüz tutuyordu. Bu projelerle çobanlara değer verildiğini ortaya konması bizi mutlu ediyor. Mutlu olunca da bu işe yansıyacaktır. Bizim buraların çöl arazisinin en iyi fabrikaları koyun ve keçilerdir. Toprağın olmadığı yerde hayvancılığa yönelmek zorundayız. İyi kötü herkes koyun güdebilir. Ama hayvan sağlığı ve hijyeni çok bilemiyorduk." dedi.

Alper Sıdar isimli kursiyer ise; yıllardır küçük görülen mesleklerinin son yıllarda gözde olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Sıdar, "Önceden çoban denince insanlar hor görüyordu. Şimdi sürü yöneticisi denince bu algı iyiye doğru gidiyor. En büyük sıkıntımız meraların daralması ve hayvanların yeterince para etmemesidir. Araziler bilinçsiz olarak ormanlaştırılıyor. Pazarlamada ciddi sıkıntılarımız var." diye konuştu.

Kurs eğitmeni Veteriner Hekim Tekin Keçeci, koyun ve keçilerin barındığı ağılın özelliklerini anlattıktan sonra kursiyerlere uygulamalı olarak küçükbaş hayvanların özellikleri, sağımı, süt hijyeni ve bakımı konularında ders verdi. CİHAN
05 Mart 2015 13:31
DİĞER HABERLER