Bülent Arınç'ın tarihi itirafı oturuma damga vurdu

Bülent Arınç'ın tarihi itirafı oturuma damga vurdu
Bülent Arınç'ın ‘Çözüm süreciyle ilgili CHP ve MHP'den bazen politik söylemlerle bazen de esasa yönelik eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır.” ifadesi ise oturuma damgasını vurdu.

CHP'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) terörün araştırılması için bir komisyon kurulması kararı çıkmadı. AKP ve MHP terörün araştırılması için bir komisyon kurulmasına karşı çıktı. CHP ve HDP'nin oyları ise komisyon kurulması için yetmedi. Bülent Arınç'ın ‘Çözüm süreciyle ilgili CHP ve MHP'den bazen politik söylemlerle bazen de esasa yönelik eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır.” ifadesi ise oturuma damgasını vurdu.

CHP, “Meclis terörü araştırmayacak da ne iş yapacak?” derken bütün partileri komisyon kurmaya çağırdı. HDP, CHP'nin çağrısına destek verdi. Ancak AKP, daha önce Meclis'te benzer araştırmalar yapıldığını belirterek,  ‘bunun yeniden incelenmesinin gereği olmadığını' savundu. MHP ise “AKP ve HDP arasında kurulan çözüm komisyonuna CHP de katılabilir. Terörle mücadeleyi komisyona ve deklarasyona değil millet iradesiyle mücadeleye bağlıyoruz.” ifadeleriyle komisyonun kurulmasına destek vermedi. Oylamada MHP önce el kaldırmayarak çekimser kalırken, daha sonra ret oyu kullandı.

Genel Kurul'da yaşanan son terör olayları konuşulurken, çözüm süreci de ana gündem maddesi oldu. Bülent Arınç'ın ‘Çözüm süreciyle ilgili CHP ve MHP'den bazen politik söylemlerle bazen de esasa yönelik eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır.” ifadesi oturuma damgasını vurdu. Genel kurulun sonuna doğru tansiyon yükseldi. HDP'li Osman Baydemir kürsüdeyken AKP'li Reşat Petek'in kürsüye doğru bağırırak yürüdüğü görüldü. Petek'i AKP'li Metin Külünk durdurdu. Bülent Arınç'ın da konuşması sırasında kendisine laf atan HDP'li kadın milletvekiline ‘Sen sun, bir kadın milletvekili olarak sen sun' demesi de kadın vekillerin tepkisini çekti. HDP ve CHP'li bazı kadın milletvekilleri kürsüye yürürken, Meclis Başkan Vekili Şafak Pavey önce ‘hakaret kastı taşıdığını düşünmüyorum' dedi, tepkiler üzerine de ‘Kadın vekilleri incitici sözler sarf edildi' ifadesini kullandı.

 MUHALEFETİN ELEŞTİRELERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE HAKLI

Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘çözüm süreci konusunu ağızlarında sakız gibi çiğneyenlerin ta başlangıçtan bu yana bu süreci istismar ettiğini' belirtti. Arınç, “İstismar edildikçe de Cumhuriyet Halk Partisinden, Milliyetçi Hareket Partisinden de bazen politik söylemlerle bazen de esasa yönelik eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır.” dedi. Arınç'ın bu sözlerine MHP sıralarından alkış gelirken, Arınç “Dolayısıyla, bu sürece Türkiye'nin ihtiyacı var. Sadece şiddetle, silahla terörle baş etmek mümkün değildir. Mutlaka siyasal, sosyal, psikolojik tedbirleri de almak suretiyle hem PKK terörünü hem de bütün terörleri ancak bitirebiliriz. Dolayısıyla, çözüm süreci, ismi de değişebilir, şartları da değişebilir ama Türkiye'nin son şansıdır, böyle bir sürece ihtiyacımız var. Bugün de yaşadığımız tecrübeleri de dikkate alarak, birilerinin sakız gibi çiğnediği çözüm süreci değil, ayağı yere basan, netice alıcı ve örgütün silah bırakmasına, terörden vazgeçmesine yol açabilecek tüm tedbirleri Hükûmet olarak uygulayacağız.” diye konuştu.

29 Temmuz 2015 19:37
DİĞER HABERLER