Bülent Keneş, Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklandı

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, tweetlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı. Keneş, bir gün önce ise tutuklamanın ağır olacağı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan'ın avukatları Bülent Keneş'in attığı ve paylaştığı bazı tweetleri nedeniyle şikayette bulundu. Şikayet üzerine basın savcısı Umut Tepe, Keneş'i ifadeye çağırdı. İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Keneş, savcıya ifade verdi. Savcılık ifadesinin ardından Keneş, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimi Recep Uyanık tutuklamanın ağır olacağını belirterek Keneş'i adli kontrol ile serbest bıraktı.Ancak Savcı Umut Tepe, Keneş'in tweet atmaya devam ettiğini gerekçe göstererek bu karara itiraz etti.

SERBEST BIRAKAN HAKİM TUTUKLADI

Savcının itirazı üzerine aynı hakim, bu kez tutuklanmak üzere yakalama kararı çıkardı. Dün akşam saatlerinde gazete binasında gözaltına alınan Keneş, emniyet müdürlüğüne götürüldü. Keneş, sabah saatlerinde adliyeye getirilirken, nöbetçi hakim öğle saatlerinde adliyeye geldi.

Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimi İsmail Yavuz, Keneş ve avukatlarının savunmasını aldı. Keneş, bir önce verilen kararın bir gün sonra değiştirilmesinin hukuki bulmadığını belirtti. gazeteci olduğunu ve görevini yaptığını vurgulayan Keneş, "Serbest kaldıktan sonra tweetlerine devam ediyor diye yakalama gerekçesini kabul etmiyorum. Bu durumu değerlendirmenizi istiyorum. Açıkça sansür uygulanmaktadır." dedi.

Keneş'in avukatı Hasan Günaydın da, müvekkilinin yabancı dilde yayın yapan bir gazetenin genel yayın yönetmeni olduğunu, siyaset bilimci olduğunu, siyaset bilimi ile alakalı akademik çalışmalar ve siyasi analizler yaptığını söyledi.

Söz konusu tweet'leri nedeniyle ifadeye çağrıldığını, bu çağrıya uyarak adliyeye geldiğini ve ifadesinin alındığını hatırlatan Günaydın, tutuklamaya sevk olduğunu ve adli kontrol ile serbest bırakıldığını kaydetti.

Bu kararın üzerinden 24 saat dahi geçmeden, herhangi bir delil olmadığı halde sadece tweetleri devam ettiği gerekçesiyle bu karara itiraz edildiğini belirtti. Günaydın, aynı hakimin uluslararası hukuk ilkeleri ve ceza kanunlarına aykırı bir şekilde, hukuka uygun gerekçe gösterilmeksizin tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiğini söyledi. Hukuka uygun olmayan bu karara itiraz ettiklerini belirtti ve kaldırılmasını talep etti.

Yakalama kararından sonra gözaltı kararı verildiğini ifade eden Günaydın, zorunluluk halinde verilmesi gereken gözaltı kararının keyfi biçimde verildiğini kaydetti ve bu nedenle kaldırılmasını istedi.

Günaydın, müvekkilinin yakalama kararını öğrendikten sonra gazete binasında olduğunu belirttiğini ve kaçmadığını belirtti. Hukuka uygun bir karar verilmesini beklediklerini söyledi.

Hakim İsmail Yavuz, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin yakalama emrine istinaden Keneş'in üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedeninin bulunduğunu iddia etti. Cezanın üst sınırını dikkate alan hakim, Keneş'in tutuklanmasına karar verdi.

CİHAN
10 Ekim 2015 13:56
DİĞER HABERLER