'Bursa'da yemeklik ve yağlık zeytini ayıracak genetik uzmanı yok'

'Bursa'da yemeklik ve yağlık zeytini ayıracak genetik uzmanı yok'
Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Türkel, GDO'lu gıdalar ve olumsuz çevre koşulları nedeniyle moleküler biyoloji ve genetik alanında bazı testlere daha büyük ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bursa'nın önemli bir gıda ve tarımsal üretim merkezi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Türkel, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların mutlaka genetik uzmanlarını istihdam etmesinin gerektiğini belirtti. Gemlik Limanında ithalat ve ihracat yapılmasına rağmen limanlarda genetik uzmanı olmadığından yakınan Prof. Dr. Sezai Türkel, "Oysa pirinç ithal etseniz, bunun analiz edilmesi gerekiyor. Yurt dışından fasulye satın alındı diyelim, bunun GDO'lu olup olmadığının analizinin yapılması şarttır. Bırakın onları, Bursa'da yemeklik zeytinle yağlık zeytini ayırt edecek genetik uzmanı yok" dedi.

Uludağ Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü olarak bu analizlerin yapılması noktasında en yetkin kurumların başında geldiklerini vurgulayan Prof. Dr. Sezai Türkel, "Ne yazık ki Bursalı kurumlarımız ellerinin altındaki Uludağ Üniversitesi yerine başka şehirlere giderek analiz yaptırıyor. Bursa'daki kurumlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kendi bölümlerinden mezun olan öğrencilerin iş bulma noktasında çok avantajlı olduğunu belirten Prof. Dr. Türkel, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bölüm mezunlarına 'Sağlık Alan Öğretmeni' olma hakkı tanıdığını söyledi.

'HEDEF ÇITAMIZI EN YÜKSEKTE TUTUYORUZ'

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü kurarken ABD'deki Prinsent Üniversitesi'ni baz aldıklarını belirten Prof. Dr. Türkel, 2011 yılında kurulan bölüme 2013'te yüksek lisans öğrencisi aldıklarını sözlerine ekledi. CİHAN
10 Eylül 2015 16:23
DİĞER HABERLER