Geçmişte pek çok seyahatnameye konu olan, İstanbul’un fethinden evvel Osmanlı’ya bir asırdan fazla başkentlik yapan Bursa, tarihi dokusu, engin kültürü ve eşsiz mimarisiyle mutlaka görülmesi gereken şehirlerimizden biri.
Sanat tarihi uzmanı Kutse Altın’ın hazırladığı “Bursa Gezi Rehberi”, şehre dair tüm detayları bulabileceğiniz ve seyahatiniz esnasında elinizden bırakamayacağınız dopdolu bir eser.
Günümüzde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olan Bursa’nın geçmişi neolitik çağlara dek uzanır. Çok eski devirlerden beri büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Bursa’da pek çok kültürün izlerine rastlamak mümkün. Şehirdeki Hitit, Lidya, Frigya, Roma, Bizans, Selçuklu ve özellikle kuruluş dönemi Osmanlı yansımaları modern seyyahları cezbeden en önemli unsurlardan.
Her Yönüyle Bursa
Sanat tarihi uzmanı Kutse Altın’ın hazırladığı, Kaynak Yayınları tarafından yayınlanan Bursa Gezi Rehberi, eksiksiz içeriği ve akıcı anlatımıyla şehri gezmek isteyenlerin başvurabileceği en nitelikli eser.
Böylesi köklü bir geçmişi olan bir şehri satırlara sığdırmak elbette kolay olmamış. Fakat Kutse Altın itinalı bir çalışmanın ardından bunu başarmış. Kitap için özel olarak çekilmiş enfes fotoğraflarla okumayı kolaylaştıran renkli tasarım da birleşince ortaya bu benzersiz eser çıkmış.
Bursa’nın Ayasofyası
Kitap, Bursa tarihinin kısa bir anlatımıyla başlıyor. Ardından kentin günümüzdeki durumundan, şehir içi güzergâhlarından bahsediliyor. İkinci bölümde Bursa’nın ünlü külliyeleri yer alıyor. Külliyelerin yerleri, kimin inşa ettirdiği, tarihi gelişimi, içinde yer alan bölümleri detaylarıyla okura sunuluyor. Sonrasında şehrin ünlü camileri, türbeleri, dergâh ve tekkeleri ile diğer ibadethaneleri anlatılıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde “Bursa’nın Ayasofyası, bütün camilerin ulusu” diye geçen, erken dönem Osmanlı mimarisinin müstesna örneklerinden biri olan ünlü Ulu Camii’nin detaylı iç ve dış fotoğrafları oldukça ilgi çekici.
Hanlar Hamamlar Şehri
Eserin dördüncü bölümde, geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli ticaret merkezlerinden olan Bursa’nın tarihi hanları yer alıyor. Ardından, yüzyıllardır insanlara şifa kaynağı olan Hamamlar ve Kaplıcalar bölümü geliyor. Hamamları ve kaplıcaları ile termal turizm açısından dünyanın sayılı şehirlerinden biri olan Bursa’daki şifalı sular; detaylı yol tarifleri ve hangi hastalıklara iyi gelecekleri bilgileri ile birlikte veriliyor.
Sonrasında kentin müzeleri ve parkları anlatılıyor. Yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe ev sahipliği yapan müzelerin adreslerini, ziyaret gün ve saatlerini kitapta bulmak mümkün.
Bursa Çevresi
İznik, Mudanya, Mustafa kemal paşa, Yenişehir, İnegöl, Kestel, Büyükorhan, Gemlik, Armutlu, Gürsu, Harmancık, Karacabey, Keles, Orhaneli, Orhangazi… Kitapta, her biri en az şehir merkezi kadar ilgi çekici olan bu ilçeler tüm detaylarıyla anlatılıyor. Konaklayabileceğiniz yerlerden muhakkak görmeniz gereken mekânlara kadar, ilçe gezileriniz esnasında da gerekli olabilecek bütün bilgileri kitapta bulabilirsiniz.
Meşhur Bursa Mutfağı
Verimli toprakları ve uygun iklim yapısıyla tarımsal açıdan oldukça zengin olan Bursa’nın mutfağı da bu doğrultuda oldukça gelişmiş. Elbette üzerinde yaşayan farklı kültürler de bu zenginliğe katkıda bulunmuş. Dünyaca ünlü İskender kebabı, İnegöl köftesi, Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri ve Mihaliç peyniri ile nam salan Bursa mutfağı kitapta iştah açıcı fotoğraflarla beraber sunuluyor. Nerede ne yenir, şehrin ünlü ve lezzetli yemekleri nelerdir, nasıl yapılırlar diye merak ediyorsanız bu bölümü severek okuyacaksınız.
Bursa Gezi Rehberi,pek çok mekânı başka bir rehbere ihtiyaç duymadan rahatlıkla gezip görebilmeniz için kaleme alınmış oldukça başarılı bir kitap. Sanat tarihi uzmanı Kutse Altın tarafından hazırlanan eser, güncellenmiş bilgileri ve kaliteli basımıyla gezinizde elinizden düşüremeyeceğiniz, tek başına yeterli bir kaynak.