Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yerli otomobilden 100 tane alacak

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yerli otomobilden 100 tane alacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık tarafından tanıtımı yapılan yerli otomobilden 100 tane alacaklarını açıkladı. burkay yerli otomobilin Bursa'da üretilmesi talebini yeniledi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay düzenlediği basın toplantısında yerli otomobil ile ilgili görüşlerini ve Bursa'nın hedeflerini anlattı. BTSO Altıparmak hizmet binasındaki toplantıda yerli otomobile destek veren Burkay, "Otomotiv sektörünün Bursa ve ülke ekonomisi açısından gerek üretim kabiliyeti, gerekse istihdam ve ihracat değeri ile stratejik bir öneme sahiptir. Sektörümüz 2014 yılında 157 milyar dolarlık cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kırdığımız o yılda 22 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye ihracatına en büyük katkıyı koyan sektörün başında gelmektedir. Bu yılda ekonomideki istikrarsızlığa rağmen ihracatını artırmaya devam ettirmekte ve umut ediyoruz ki bu sene yine otomotiv sektöründe yine ihracat rekorunu gerçekleştirme imkanı bulacağız." dedi.

Dünyanın en büyük on ekonomisinin aynı zamanda otomotiv sektörünü elinde bulunduran ilk on ülke olduğuna dikkat çeken Burkay, "Bir ülkede otomotiv varsa o ülkede savunma sanayi potansiyeli de vardır. Yine bir ülkede otomotiv varsa o ülkede uzay ve havacılık sektörleri de vardır. Otomotiv üretim kapasitesi varsa yüksek teknoloji gerektiren ve stratejik öneme sahip tüm sektörlerde lider konuma gelebilirsiniz, çünkü otomotiv sektörü imalat sektörünün lokomotifidir." dedi.

Otomotiv sektöründe ana ve yan sanayi tecrübesini 1970'li yılardan itibaren kazanmasına rağmen bu sürede Avrupa'nın otobüs üretiminde tartışmasız lideri olan Türkiye'nin hafif ve ağır araçlar ile otomobil üretiminde de Avrupa ikinciliğine yükseldiğini anlatan İbrahim Burkay, "Otomotiv sektörümüz bu gün dünyanın en önemli markalarına üretim yapan, 196 ülkeye ihracat yapan bir güce sahiptir. Sektörümüzdeki tüm bu başarılarımıza rağmen fiyatta rekabet avantajını kaybetme riski firmalara ve sektörlerimizin önündeki en büyük engel olarak durmaktadır." şeklinde konuştu.

BİZ DE BAŞARABİLİR MİYİZ?

"Bizler hep birlikte kendimize şu soruyu sormalıyız; 'bizde başarabiliriz mi diyeceğiz, yoksa kaderimize razı olup başkalarının kurduğu oyunun parçası olmaya devam mı edeceğiz." diyen Burkay, şöyle devam etti; "Sanayi devriminin ıskalamamıza rağmen 50 yıl önce otomotiv sektörünün geleceğine olan inanç ile önce Devrim sonra Anadol ile şansımızı denedik fakat maalesef sonunu getiremedik. Oysa sosyo-ekonomik göstergeler açısından 60'lı yıllarda Türkiye'nin gerisinde bulunan Güney Kore bu gün tartıştığımız yöntemlerle Hyundai ve Kia gibi markalarını dünyaya armağan etmiştir."

YERLİ OTOMOBİLDE TARİHİ FIRSAT

Yerli otomotiv adına Türkiye'nin bu gün tarihi bir fırsatı yakaladığının altını çizen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bizler Bursa Ticaret Sanayi Odası olarak otomotiv sektöründe ülkemiz adına bu gün tarihi bir fırsatın yakalandığını görmekteyiz. Yerli otomobil hedefi doğrultusunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık'ın liderliğinde bakanlığımızın çalışmaları ile ilk prototipi ortaya çıkmıştır. Bizler Bursa iş dünyası olarak yerli otomobilimizi üretme noktasında ilk günden itibaren verdiğimiz desteği aynı inanç ve kararlılıkla bu günde sürdürmekteyiz." dedi.

Uzun yıllardır gerek yerli uçak ve yerli otomobil konusunda izlenen metodun doğru olduğuna işaret eden BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şunları söyledi: "Rekabetin hızla birlikte anıldığı günümüzde değil bir yıl, bir gün bile kaybetmeye tahammülümüz bulunmamaktadır. Otomotiv gibi stratejik bir sektörde yerli otomobil sürecine özgün tasarımla başlamak için 7-8 yıl gibi uzun bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Şimdiye kadar yitirilen zamanı telafi etmek için her şeyi sıfırdan tasarlayıp geliştirmek yeni bir zaman kaybı doğurmaktadır. Oysa teknolojiye üst seviyeden girip kritik ve eksik olan alanlarda yetkin firmalardan teknoloji transferi yapıp kendi inisiyatifimiz altında üretmek en akılcı yoldur. Bu durum yerli otomobil kavramına ters bir durum değildir. Ancak yerli üretimin yanında araç tasarımının da katkımızın olması yerli otomobil kavramınım daha da güçlendirecektir."

YERLİ OTOMOBİL ÜRETİLECEKSE BURSA'DA ÜRETİLİR

İmalat sanayinde artık ülke sınırlarının kalktığının altını çizen Burkay, şunları kaydetti: "Sektörde sahip olduğumuz altyapı ve güçlü potansiyelimiz ile başkasının kurguladığı oyunun parçası olmak yerine artık oyunun kurallarını biz belirleyelim diyoruz. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa'mız otomotiv sektörününde merkezi konumundadır. Otomotiv sektöründeki toplam ihracatın neredeyse yarısını Bursa gerçekleştirmektedir. Avrupa'nın en iyi otomotiv test merkezi de Bursa'mızda hayata geçiriliyor. Ve inşallah ilk yerli otomobilimiz Yenişehir'de kurulacak olan bu merkezde test edilecek. Bursa bu potansiyeli ile gelişmiş imalat altyapısı ve yan sanayisini ileri teknolojiye uyarlayarak Türkiye'nin milli otomobil üretiminde en önemli aktörü olmaya adaydır. Yerli otomobil üretilecekse buna en layık merkez bilgisi tecrübesi ve gücüyle Bursadır. İlk Türk otomobil fabrikamızın kurulduğu Bursa'mız milli otomobilimize de üretim merkezi olmaya hazırdır."

İLK SİPARİŞ BTSO'DAN; 100 ADET

Bursa'da kurulacak olan TEKNOSAB'ın yerli otomobil üretimi için bulunmaz bir merkez olacağını anlatan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sözlerini şöyle noktaladı: "15-20 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli taşıyan ve Bursa'mızın ve Türkiye'nin gelecek 50 yılının vizyonunu oluşturacak olan TEKNOSAB projemiz liman, demiryolu ve karayolu entegrasyonu lojistik köyü ve modern altyapısı ile yerli otomobil yatırımı için çok büyük avantajlar sunmaktadır. Ben bu noktada yeril otomobil üretecek girişimcimize TEKNOSAB'ta yerinin hazır olduğunu da belirtmek istiyorum. En geç 2020 yılında yola çıkmasını beklediğimiz aracımızın ilk siparişini de vererek Bursa Ticaret Sanayi Odası olarak 100 adet yerli otomobilimizden almayı da şimdiden taahhüt ediyoruz." CİHAN
21 Ekim 2015 13:00
DİĞER HABERLER