Ülker Golf Dondurma'nın Bursa'daki 50 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğu fabrikada üretilen dondurmalar Afkirka'dan Kore'ye kadar onlarca ülkeye ihraç ediliyor.
Yıllık 75 milyon litre üretim gerçekleştiren fabrikada 170 değişik ürün yer alıyor.
20 bin metre karelik kapalı alana sahip Ülker Glof Dondurma Natura Gıda Sanayi AŞ Müdürü Dr. Mustafa Yıldız, yıllık 75 milyon litre üretim kapasitesine sahip son teknoloji ile donatılmış tesislerinde taze sütü dondurmaya dönüştürdüklerini söylüyor. ISO 2200 Gıda Güvenliği ve ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Sistemi kurduklarını belirten Yıldız, kalite sistemlerinin gözetiminde son derece hijyenik koşullarda üretim yaptıklarını dile getiriyor. Dr. Yıldız, "Golf dondurma üretiminde kullanılan bütün hammaddeler Ülker Kalite standartlarında test edilerek kabul edilmektedir. Bu kapsamda AR-GE departmanımızın onayladığı ve kalite departmanımızın belirlediği standartlara uygun hammaddeler ürün bileşiminde kullanılmaktadır. Bugün 170 değişik ürünü halkımızın beğenisine sunuyoruz. Bununla birlikte AR-GE departmanımız her yıl geliştirdiği 10-15 değişik tat ve lezzeti yeni ürünlerle birleştirerek tüketicimize sunulmasını sağlamaktadır. Sadece 2009 yılında 20 yeni ürün geliştirerek piyasaya sunulmuştur." dedi.
Geliştirdikleri dondurma çeşitlerini sadece yurtiçi piyasaya satmadıklarını anlatan Mustafa Yıldız, Orta Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kore gibi uzak doğu ülkelerine ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Ülker Golf Dondurma'nın ilk çıkışından beri çok değişik test metotlarından geçirildiğini vurgulayan Yıldız, sağlıklı taze sütü doğrudan dondurma üretiminde kullanıldığını hatırlattı. Taze sütün hiç bir işlem kaybına uğramadan doğrudan dondurmaya aktarılması ile üretim yaptıklarını söyleyen Yıldız, tüketicinin sağlığını ön planda tutuklarını bildirdi.
Bir süt ürünü olan dondurmanın hijyen ve sanitasyon koşullarına uygun olarak üretilmesi gerektiğini belirten Yıldız, "Bu koşullar tüketim aşamasına kadar soğuk zincir içerisinde sağlanmalıdır. Bu koşulların sağlanmadığı soğuk zincirin kırılması durumda mikroorganizmaların kolayca gelişebileceği, bunun sonucunda tüketen kişilerin hasta olmalarına neden olan bir ürün olur. Günümüzde maalesef merdiven altı koşullarında kontrolden uzak üretilen birçok gıda maddesi gibi dondurma da hijyen ve sanitasyon acısından uygun olmayan koşullarda üretilmektedir. Bu koşullarda üretilen ürünler halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu sorunun aşılabilmesi için toplumsal bilincin gelişmesi yanında sivil toplum kuruluşları ve mahalli idareler kamu yönetiminin etkin bir denetim yapması ile mümkündür." diye konuştu.
HER DONDURMAYI YEMEYİN
Dondurma gibi soğuk ürünler için hijyenin önemli olduğunu anlatan Dr. Mustafa Yıldız, besin değeri yüksek bir ürün olan dondurmadan toplumun gereği gibi yararlanabilmesi için bir dizi hususa dikkat edilmesini istedi. İşte dondurma alınırken dikkat edilecek hususlar: "Eriyip donan ürünler alınmamalıdır. Dondurma soğuk zincir içerisinde muhafaza ve servis edilmelidir. Mutlaka ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Nasıl üretildiğinden emin olmadıkları ürünleri satın almamalıdırlar. Dondurma üretiminde kullanılan ekipmanlar dezenfekte edilmelidir. Üretim personeli de hijyen ve sanitasyon kurallarına uymalıdır. Üzerinde üretim tarihi son kullanma tarihi yazan ürünler alınmalıdır. Ayrıca etiket üzerinde Tarım Bakanlığının üretim izin numarası bulunmasına dikkat edilmelidir." (CİHAN)