Kırsalda verimi artırmak ve ürün kalitesini yükseltmek için üreticiye desteklerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, incir üreticilerine el uzattı. Büyükşehir Belediyesi, kuru incirde kaliteyi artırmak için Beydağ'daki 800 incir üreticisine 3 bin 200 adet kerevet (incir kurutma kasası) dağıttı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsala yaptığı yatırımlarını, 30 Mart seçimlerinden sonra sınırlarına 9 yeni ilçenin dahil olmasıyla daha da genişletti. Kooperatiflerden yaptığı sözleşmeli alımlar, ova yollarının asfaltlanması, ücretsiz toprak analizi, fidan-tohum ve keçi-koyun dağıtımıyla üreticiye can suyu olan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de incir üreticilerine yardım elini uzattı. İç pazarda ve ihracatta kurutmadan kaynaklanan kalite sorunun çözümü için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Kuru İncirde Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında, 800 incir üreticisine 3 bin 200 adet kerevet (incir kurutma kasası) dağıttı. İncir üreticilerine destek olmak amacıyla Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk'ün de katıldığı törenle dağıtılan kerevetler, bölge halkı tarafından memnuniyetle karşılandı.
Taze ve kuru incir, beslenmedeki öneminin yanı sıra dağlık alanların ekonomik anlamda değerlendirilmesi, sürdürülebilir çevreye sağladığı fayda, oluşturduğu istihdam ile sosyo-ekonomik açıdan da oldukça değerli bir ürün. Ekolojik koşulların uygunluğu ile incirin en önemli gen merkezlerinden biri olan Türkiye, dünya taze incir üretiminde ilk sırada bulunuyor. Yaklaşık olarak 250-280 bin ton taze incir üretimi ile Türkiye, dünya taze incir üretiminin yüzde 26-28'sini karşılıyor. 100 bin tonluk dünya kuru incir üretiminin 55-60 bin tonu (yüzde 55-60) yine tek başına Türkiye tarafından karşılanıyor. Türkiye'yi Yunanistan, ABD ve İtalya izliyor. Türkiye'de üretilip ihracatı yapılan kuru incirin, yaklaşık olarak yüzde 98-99'unu, Aydın ve İzmir'de yoğun olarak üretilen "Sarılop" incir çeşidi oluşturuyor. Yıllık 58 bin ton civarında gerçekleşen kuru incir üretiminin 45 bin tonu ihraç edilirken 10 bin tonu da iç pazarda tüketiliyor.
CİHAN