Büyüme rakamları açıklandı

Büyüme rakamları açıklandı -GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Özdurak: -Yüzde 2,2 olarak açıklanan büyüme oranı, hükümetin cari açığın dengelenmesi ve Türkiyenin ileride daha büyük problemlerle karşılaşmaması için aldığı bazı te
GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Genç İş Adamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, yüzde 2,2 olarak açıklanan büyüme oranının, hükümetin cari açığı dengelemesi ve ülkenin ileride daha büyük problemlerle karşılaşmaması için aldığı tedbirlerden kaynaklandığı söyledi.
     Özdurak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzde 4 öngörülen 2012 büyüme hedefinin daha sonra yüzde 3,2 şeklinde revize edildiğini, ancak bunun yüzde 2,2 olarak gerçekleştiğini anımsattı.
     Öngörülenle gerçekleşen rakam arasındaki yüzde 1lik farkın, ekonomi açısından çok büyük bir değer olduğunu vurgulayan Özdurak, Yüzde 2,2 olarak açıklanan büyüme oranı hükümetin cari açığın dengelenmesi ve Türkiyenin ileride daha büyük problemlerle karşılaşmaması için aldığı bazı tedbirlerden kaynaklanmaktadır dedi.
     Hükümetin aldığı tedbirlerin borç stokunun aşılmaması adına şart olduğunu aktaran Özdurak, büyümeye bundan sonra daha temkinli devam edileceğini vurguladı.
     İthalatla ayrıştırılması halinde iç piyasada daralma yaşandığının görüldüğünü ifade eden Özdurak, şöyle devam etti:
     Bu da cari açık için gerekliydi ama bu kadar frenleme biraz sert oldu. Ama oldu, bundan sonra olmuşa değil de olacağa bakmak lazım. 2013 nasıl olur diye bakacak olursak; ilk 3 ayın rakamları önümüzdeki ay açıklanır. Piyasadaki algılamaya bakarsanız, ilk 3 aylık büyüme oranları belirlenen hedef düzeyinde çıkacaktır. İnşallah 2013 hedefini gerçekleştiririz.
     İç pazarın daralmasının çok sağlıklı olmadığını dile getiren Özdurak, insanlara bedelsiz kaynak aktarımının da sonunun olmadığını vurguladı.
     Pazardaki daralmayı aşmak için insanların birleşerek büyümesi gerektiğine dikkati çeken Özdurak, Kredilerin çok büyük bir kısmı otomobil ve ev kredisine gidiyor. Bu da piyasaya çok fazla yansımıyor. İnsanlar borçlu. Talepleri dengelemek gerekiyor. İnsanlara kaynaksız verilecek para, bütçeye, ülke ekonomisine zarar veriyor değerlendirmesinde bulundu.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Çözüm sürecinin dünya genelinde olumlu tepki aldığını vurgulayan Özdurak, şunları kaydetti:
     S&Pnin kredi notunu artırması da Türkiyenin siyasi anlamda çözüm odaklı çalışmasından dolayı pozitif olarak değerlendirildi. Bu, 3 ay gecikmeli alınmış bir karar. Avrupa Birliğindeki (AB) ülkelerle kıyasladığınızda Türkiye, bu konuda hak ettiği yerde değil. Türkiyenin yatırım yapılabilir düzeye gelmesi tabii ki önemli. Diyaloğun, çözümün, barışın olduğu yerde, para, istihdam, sermaye, bunların hepsi beraberinde geliyor. Bizim insanımız zaten birbiriyle barışık. İşin en zor kısmı terör boyutu. 30 bin vatan evladı şehit edildi. Ölmek veya öldürmek bir yere kadar. Hepimiz konuşarak anlaşıyoruz. Çözüm süreci iyi takip edilmeli.
     Sürecin istenilen düzeyde gitmesi halinde bölgeye yatırımların hız kazanacağını belirten Özdurak, görüşmelerin başlamasıyla bölgeye yatırım için 194 başvuru yapıldığını hatırlattı.
    
     -GAPGİAD Başkanı Çalışkan-
    
     Gaziantep Girişimci İş Adamları Derneği (GAPGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çalışkan da 2,2lik büyümenin Türkiye için yeterli olamayacağını belirtti.
     Türkiyenin 2023 hedefine kitlendiğini, bundan dolayı büyüme rakamlarının daha fazla olması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, büyümenin önündeki yapısal sorunların hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması gerektiğine dikkati çekti.
     Özellikle ihracatçının ciddi sorunlarla karşılaştığını, Türk mallarına uygulanan kotalar sebebiyle mal satmak isteyen sanayicilerin zorlandığını aktaran Çalışkan, Suriyede barışın sağlanmasıyla Gaziantepin ve Türkiyenin, bölgenin sanayi ve ticaret merkezi olması konumu pekişecektir diye konuştu.
     Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık ise Türk ekonomisinin krizlere karşı dayanıklı bir yapısı olduğunu belirterek, Gelecek 10 yılı çok parlak görüyorum dedi.
     Daha kaliteli ürün, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya ağırlık verilerek ihracat rakamlarının daha da yukarı çıkarılabileceğini vurgulayan Kılçık, şunları kaydetti:
     Açıklanan verilere göre net ihracatın büyümeye katkısının sınırlı olacağını tahmin ediyoruz. İthalat hanesinde kıpırdanmalar oldu. İlk 2 ayda ithalat yüzde 8,3 arttı. Ekonomide dengelenmenin sürdürülmesi için net ihracatın katkısının artırılması gerektiğini düşünüyoruz ve sanayicilerimizden bu bağlamda gayret bekliyoruz.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik
03 Nisan 2013 12:29
DİĞER HABERLER