Cadı avı kutsal topraklara uzandı; MEB 53 öğretmenin yurtdışı görevine son verdi

Suudi Arabistan'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda çalışan 53 öğretmenin yurt dışı görevlerine hiçbir gerekçe gösterilmeden son verildi. Mekke, Medine, Riyad, Cidde, Tebük, Dammam ve Abha'daki okullarda görev yapan onlarca öğretmen, aileleriyle birlikte büyük şok ve mağduriyet yaşıyor.

Yazılı, sözlü sınavlar ve güvenlik soruşturmalarından sonra 5 yıllığına yurtdışında görevlendirilen öğretmenlerin bu süre sona ermeden yurtdışı görevlerine son verilmesi velileri de şaşırttı. Veliler, olayı 'cadı avı' diye nitelerken, okullarda gelecek yıl eğitimde çok büyük aksaklıklar yaşanacağı kaydediliyor. "Eğitim siyasete alet edilmesin" diyen veliler, mağdur öğretmenlerden çok memnun olduklarını, haklarında hiçbir şikayet bulunmadığını söylüyor.

SİZ NE İÇİN GÖNDERİLDİĞİNİZİ BİLİYORSUNUZ!

Görevi iptal edilen öğretmenlerden 15'inin Mekke ve Medine'de vazife yaptığı öğrenildi.

Veliler, MEB'in tamamen siyasi gerekçelerle öğretmenleri mağdur ettiğini belirtirken öğretmenlerin muhatap olduğu yetkililerin ise mağdurlara, "Siz ne için gönderildiğinizi biliyorsunuz" dedikleri kaydediliyor.

Suudi Arabistan'da MEB'e bağlı 8 okulda yaklaşık 300 öğretmen görev yapıyor. Okullar idari olarak Cidde Eğitim Ataşeliği ve Riyad Eğitim Müşavirliği tarafından koordine ediliyor. Her yıl Mayıs ayında MEB tarafından gönderilen yazıyla 5 yıllık görev süresini tamamlayan öğretmenler yurt içi görevine döndürülürken, diğer öğretmenlerin görev süreleri uzatılıyordu. Ancak bu sene Cidde Eğitim Ataşeliği'ne gönderilen yazıda, Ataşeliğe bağlı 6 okulda 2'si müdür olmak üzere, 41 öğretmenin görevi sebep gösterilmeksizin sonlandırıldı. Söz konusu 41 öğretmenin tamamının görev süresinin dolmadığı öğrenildi.

12 ÖĞRETMENİN UZATMA KARARI BİR AY SONRA İPTAL EDİLDİ

Aynı dönemde Riyad Eğitim Müşavirliği'ne 14 Mayıs'ta gönderilen yazı ile, müşavirliğe bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerden, görev süresi sona erenlerin dışındaki bütün öğretmenlerin süresi uzatılmıştı. Ancak 25 Haziran'da gönderilen ikinci bir yazıyla ve yine hiçbir gerekçe belirtilmeden daha önce görev süreleri uzatılan 12 öğretmenin daha görevine son verildi.

Aralarında göreve başlayalı henüz bir yıl bile olmayan birçok öğretmen, Suudi Arabistan'da büyük mağduriyet yaşıyor. Türkiye'de kurulu düzenini bozarak burada yeni bir düzen kuran, ailesini getirip çocuklarını yeni bir okula kaydeden öğretmenler maddi manevi ciddi sıkıntıya düştü.

KÖTÜ HABERİ AİLELERİNE İLETEMEDİLER; EŞYALARINI YOK PAHASINA SATIYORLAR

Sürpriz bir şekilde görevlerine son verilen öğretmenler, ev eşyalarını e arabalarını yok pahasına satmak zorunda kalıyor. Suudi Arabistan'da ev kiraları 6 aylık veya yıllık peşin olmasından dolayı ödedikleri kira bedellerini de alamıyorlar. Öğretmenler, yaz sezonu olması sebebiyle çok pahalı uçak biletleri alarak Türkiye'ye dönmek zorunda kalıyorlar.
Gönderilmesine karar verilen birkaç öğretmenin, daha sonra alınan bir kararla tekrar görevlerine döndürülmesi ise rahatsızlığı daha da artırmış durumda. Mağdur aileler, bu kararı 'çifte standart' olarak niteliyor.

Bazı mağdur öğretmenler, çocuklarının "Baba bizi niye gönderiyorlar, bizim suçumuz ne?" şeklindeki sorularına cevap vermekte zorlanıyor. Bazı öğretmenlerin ise görevlerine son verilip Türkiye'ye geri gönderildikleri haberini ailelerini iletemedikleri öğrenildi.

'ÖĞRETMENLERİN GÖNDERİLMESİ TAMAMEN SİYASİ'

Mağdur edilen 53 öğretmen ve müdürün hiçbiri hakkında herhangi bir soruşturma olmadığı gibi, öğrenci ve velilerden de hiç şikayet bulunmadığı öğrenildi.

Riyad Türk Okulu'nda 3 çocuğu okuyan Mahmut Dalyan, Cihan haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, gönderilen öğretmenlerden bazılarının kendi çocuklarının dersine girdiğini ve bu öğretmenlerden memnun olduğunu söyledi.

Dalyan, öğretmenlerin çocuklarına iyi eğitim verdiğini, çocukların eğitiminde ciddi seviye kaydettiklerini belirterek, öğretmenlerin gönderilmesinin çocukları üzerinde olumsuz etki yapacağını söyledi.

MEB'e bağlı okullardan birinde çocuğu okuyan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir başka veli de öğretmenlerin tamamen siyasi görüş nedeniyle mağdur edildiklerini söyledi. Aynı veli, mağdur öğretmenler hakkında herhangi bir şikâyetlerinin olmadığını belirtti.

ÖĞRETMENLER ÇOK SEVİLİYORDU; KIZIMIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Cidde Uluslararası Türk Okulu'nda üç çocuğu okuyan veli S.H. ise bu kararla herkese haksızlık yapıldığını, kendilerinin de mağdur olduklarını söyledi. S.H., "Çocuklarımın 5 hocası gidiyor, bu da çocuklarım üzerinde olumsuz etki yaptı. Biz zaten öğretmen sıkıntısı çekiyoruz. Sadece biz değil bütün veliler sıkıntı çekecek." dedi. S.H. gönderilen öğretmenlerin çok başarılı olduklarını ve çocukları tarafından çok sevildiklerini vurguladı.

Türkiye'ye çocuklarıyla yaz tatiline giden velilerden C.H. da, "Sekiz yaşında bir kızım var, öğretmeninin gideceğini öğrenince psikolojisi bozuldu. Kızım, 'ben öğretmenimden ayrılmak istemiyorum. Öğretmenim nereye giderse ben de oraya gitmek istiyorum' diyor." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Öğretmenlerin daha önce kendilerini ziyarete geldiklerine ve ilişkilerinin çok güzel olduğuna dikkat çeken C.H. "Çocuklarım çok düzeldi; derslerinde gözde görülür başarılar gördüm. Öğretmenlerin çocuklarım üzerinde çok faydası vardı. Öğretmenlerimizden eller çekilsin. Eğitimciden zarar gelmez" diye serzenişte bulundu.

GELECEK EĞİTİM DÖNEMİNDE CİDDİ SIKINTILAR YAŞANACAK

Öte yandan Türkiye, ciddi maliyetlerle çalışma vizesi çıkartarak öğretmenleri yurt dışına gönderiyor. Suudi Arabistan ise dünyanın en zor vize veren ülkeleri arasında.

Görev süresi dolmadan gönderilen öğretmenlerin yerine yeni öğretmen görevlendirilmesi, getireceği mali yükün yanında, yeni eğitim-öğretim yılına da yetişmesi mümkün görünmüyor. Bu durum öğrenci ve veliler arasında da ciddi endişeye neden oluyor.

Suudi Arabistan'ın 8 ayrı şehrinde bulunan MEB okullarında yaklaşık 300 öğretmen görev yapıyor. Görevi iptal edilen 53 öğretmen, Taif haricindeki 7 şehirde vazife yapıyordu.

MÜŞAVİR: DEMEÇ VERMEYE YETKİM YOK

Konuyla ilgili olarak telefonla görüşlerini sorduğumuz Riyad Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Sadettin Sabaz, "Benim böyle bir demeç vermeye yetkim yok." diye konuştu. Müşavir Sabaz, söz konusu uygulamanın "Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu kararı" olduğunu söyledi. CİHAN
30 Haziran 2015 09:26
DİĞER HABERLER