Çakın: 657 sayılı kanun çağın değişen şartlarına uygun olarak güncellenmeli

Aktif Eğitimciler Sendikası Uşak İl Temsilcisi Nihat Çakın, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, zaman içerisinde birtakım değişikliklere uğramasına rağmen, halen ihtiyaçlara cevap verememesi nedeniyle çağın değişen şartlarına uygun olarak yeniden güncellenmelidir." dedi.

Çakın, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Sendikanın anket yaptırdığını açıklayan Nihat Çakın, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değiştirilecekse aşağıdakilerden hangisine bakılmalı? sorusuna ankete katılanların yüzde 99'u 'çağdaş, demokratik ülkelere'; Devlet Memurları Kanununda nasıl bir değişiklik yapılmalı? sorusuna ise katılanların yüzde 96'sı, 'özgürlükler genişletilmeli'; memurlar için hangi haklar daha önemlidir? sorusuna ise katılanların yüzde 92'si, kişi mali ve sosyal hakların 'ikisi de' cevabını vermiştir." şeklinde konuştu.

Anket sonucunu değerlendiren Çakın, "Bu anket sonucu da gösteriyor ki 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; çağdaş, demokratik ülkelerdeki uygulamalara bakılarak, özgürlükler genişletilerek, mali ve sosyal haklar iyileştirilerek yeniden düzenlenmelidir. Aktif Eğitimciler Sendikası'nın, demokrasi, barış, mutluluk, insanlık, huzur, refah, güven, adalet ve özgürlük için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılmasını istediği aşağıdaki iyileştirme talepleri ilgili kurum ve kuruluşlar ile milletvekillerine çözüm önerileri ile birlikte sunulacaktır." diye konuştu.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılmasını istedikleri değişiklikler hakkında da konuşan Çakın, "Tüm memur ve emeklilere ikramiye verilmelidir. Analık izni süresi artırılmalıdır. Aile yardımı ödeneği artırılmalıdır. Doğum yardımı ödeneği artırılmalıdır. Ölüm yardım ödeneği artırılmalıdır. Ek ders ücretleri yüzde artırılmalıdır. Eğitim öğretim sınıfı 1. derece ek gösterge rakamı 3 bin 600'e çıkarılmalıdır. Öğretim yılına hazırlık ödeneği, bir aylık maaş ve ek ödemeler toplamı tutarında olmalıdır. Öğretim yılına hazırlık ödeneği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm hizmet sınıflarında çalışan personeline ayrım yapılmaksızın her iki dönemde de verilmelidir. Askerlik süresince memurun emekli kesintileri devlet tarafından ödenmelidir. Eğitim çalışanlarına da yiyecek yardımı verilmeli ve görev yapılan her gün için 1 öğün yemek gideri desteği sağlanmalıdır. Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, ek ders gibi tüm ödemeler emekli keseneğine dâhil edilmelidir. Dört yıl süreli yükseköğrenimi bitiren tüm öğretmenler mesleğe 8. dereceden başlatılmalıdır, Köyde çalışıp barınma sorunu da olan öğretmenlere yol ücreti verilmelidir. Doğal afet halinde kalkınmada öncelikli ve zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan eğitim çalışanlarına bir defaya mahsus bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Mesleki açık öğretim lisesinde görevli olan ve yüz yüze eğitim derslerine giren öğretmenlerin ek ders ücretleri yüzde artırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun iyileştirilmesi gerektiğini savunan Çakın, son olarak şunları söyledi: "Adını verdiğimiz eylemimizde, konuyla ilgili duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla 1-31 Mart 2016 tarihleri arasında, başta TBMM ve Başbakanlık olmak üzere ilgili kurumlara gerekçeli çözüm önerileri ile birlikte taleplerimizi içeren resmi yazılar gönderilecektir. Üyelerimiz ve tüm kamu çalışanları, ilgili kurumlar ve milletvekillerine e-posta ile dilekçe göndereceklerdir. Ayrıca teşkilatımız da konuyla ilgili BİMER'e başvuru yapacaktır."Cihan CİHAN
02 Mart 2016 11:42
DİĞER HABERLER