Çalıkuşunun köyü elektriğe kavuşuyor

Çalıkuşunun köyü elektriğe kavuşuyor -Türk edebiyatının usta kalemlerinden Reşat Nuri Güntekinin 1922 yılında yazdığı Çalıkuşu romanının başkarakteri Feridenin öğretmenlik yaptığı yer olarak bilinen ve köy yada mahalle statüsüne
BURSA (A.A) - Tarık Üzgün / Büşra Nur Özcan - Türk edebiyatının usta kalemlerinden Reşat Nuri Güntekinin 1922 yılında yazdığı Çalıkuşu romanının başkarakteri Feridenin öğretmenlik yaptığı yer olarak bilinen ve köy yada mahalle statüsüne sahip olmadığı için yıllardır elektrik olmayan Zeynilere, enerji verilmesi için çalışma başlatıldığı bildirildi.
     Romanda Feridenin gönüllü olarak gittiği ve sürgün yeri olarak geçen Zeyniler, Bursanın Yıldırım ilçesine bağlı Teleferik Mahallesinden yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Uludağın eteklerinde, Bursa manzaralı, dik yolları geçtikten sonra ulaşılan, köy yada mahalle statüsüne sahip olmadığı için elektrik bulunmayan Zeynilere, bölgenin köy statüsüne kavuşmasının ardından enerji verilmesi için Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) tarafından çalışma başlatıldı.
     Yıllardır elektrik olmadan hayatlarını sürdüren ve bu nedenle büyük zorluklar çeken yörenin sakinleri, son aşamasına geldiği bildirilen çalışmanın tamamlanmasından sonra, kısa bir süre içinde elektriğe kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.
     Zeynilerin işlerini gönüllü takip eden yöre sakinlerinden Mahmut Yıldırır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün uzun süredir Akçağlayan Mahallesine bağlı olduğunu, bağımsız bir köy olmak için ve elektriğe kavuşmak için uzun süredir mücadele verdiklerini söyledi.
     Yıldırır, yaklaşık 1.5 yıl önce Yıldırım Kaymakamlığına köy statüsüne kavuşmak için başvuru yaptıklarını, Kaymakamlığın durumu Valiliğe ilettiğini ifade ederek, Talebimiz İl Genel Meclisinde gündeme alındı. Tasarı meclisten geçti. Evraklar Ankaraya ilgi birimlere gönderildi. Yıldırım Kaymakamımız ile son görüşmemizde de onayın Ankaradan geçtiğini ve muhtar atamasının yapılacağını söyledi. Şu anda muhtar atamasını bekliyoruz dedi.
     Bir süre önce Bursa Valisi Şehabettin Harputun Zeynileri ziyaret ettiğini anlatan Yıldırır, Köye elektrik getirebilmek için uzun süredir çabalıyor, fakat bir yanıt alamıyorduk. Tesadüfen valimiz geldi, burayı ziyaret etti, sorunlarımızı sordu. Elektriğimiz olmadığını söyleyince şaşırdı, Nasıl olur- Siz müracaatınızı yapın, buraya elektrik getireceğiz dedi. Kaymakamımızla birlikte bu işin üstesinden geldik, müracaatlarımızı yaptık. Yakın zamanda elektriğe de kavuşacağımızı umuyoruz diye konuştu.
     Elektriğin bugüne kadar Zeynilere gelmemesinin nedenini nüfus azlığına bağlayan Yıldırır, şöyle devam etti:
     Burada 12-13 tane ev vardı. Yörede yaşayanlar zamanla şehir merkezine gitti. Sadece yaz aylarında geliyorlardı. Bu yüzden elektriğe pek fazla ihtiyaç duyulmadı. Şehirde yaşamanın zorlaşmasıyla 1994ten sonra Zeynilerin nüfusu artmaya başladı. Şu anda 94 hanede 551 kişi yaşıyor. Burada evi olmayanlar, ev yapmak zorunda kaldı. Derken aşağı yukarı 100 haneye ulaştık. 1994ten beri elektrik için her yere müracaat ettik. Bir tek valiye söylememiştik, ona da geçen yıl ilettik. İnşallah bu yıl elektriğimiz gelecek. Biz daha önce de yetkililere durumumuzu söyledik. Zeynilerin varlığından bazı kesimlerin haberi bile yok.
    
     -Piknik tüpüyle ütü ısıtıyorlar-
    
     Mahmut Yıldırır, elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisi ve sudan sağladıklarını, kadınların elektrikli ütüleri piknik tüpünde ısıtarak ütü yaptıklarını, yiyecekleri soğuk su dolu kaplarda muhafaza ettiklerini ifade etti.
     Elektrik nakil çalışmalarının 3te 2sinin bittiğini, son aşama olarak yer altı kablolarının döşendiğini dile getiren Yıldırır, Aboneler de yavaş yavaş elektrik tesisatlarını yaptırıyor. Şu anda orta gerilim hattı çekiliyor, ana hatlar da bitmek üzere. Zannediyorum önümüzdeki hafta içinde biter. Trafomuz dikilecek. Tahminlerimize göre çalışmalar, ekim sonuna kadar tamamlanır dedi.
     Yıldırır, Vali Şahabettin Harputa, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepeye, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcıya, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskine verdiği destekten ötürü teşekkür etti.
    
     -UEDAŞ Genel Müdürü İslamoğlu-
    
     Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu ise Zeynilere bugüne kadar elektrik gitmemesinin nedeninin idari statüsünün olmamasından kaynaklanabileceğini söyledi.
     İslamoğlu, bir yere enerji götürebilmek için belirli bir kimliğinin olması gerektiğini dile getirip, Ya köy olacak ya da mahalle. Zeyniler, köy statüsü kazandıktan sonra projeyi programa aldık dedi.
     Projenin yaklaşık 350 bin liraya mal olduğunu, 1 buçuk ay sürdüğünü belirten İslamoğlu, yaklaşık 3 kilometre yer altı orta gerilim kablosu ile 70 elektrik direğin dikildiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
12 Ekim 2012 12:18
DİĞER HABERLER