Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadının çalışma hayatına katılması ve kayıt dışılığın önlenmesi ile ilgili konuların yeni dönemde meclisin gündemine geleceğini bildirdi.
Çelik, Avrupa Parlamentosu Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt'u makamında kabul etti.
Türkiye'de kadın haklarının geliştirilmesi konusunda mevzuat, uygulama ve mentalite yönünden büyük gelişmeler yaşandığını belirten Çelik, kadınların istihdamıyla ilgili ileriki günlerde ''İstihdam Stratejisi 2023 Vizyonu''nu açıklayacaklarını söyledi.
Kadınların istihdamdaki oranının daha da artırılmasıyla ilgili var olan teşviklerin bir kez daha gözden geçirileceğini ifade eden Bakan Çelik, geçmiş dönemde istihdam paketi adı altında çıkarılan düzenlemelerde ilave istihdam, özellikle de kadın istihdamı gerçekleştiğinde primlerin hazine tarafından karşılanacağının öngörüldüğünü hatırlattı.
Bu düzenlemelerin olumlu yansımalarının olduğunu, kadın girişimcilerle ilgili bazı eğitim ve finansman destekleri ve bununla ilgili düzenlemeler yapıldığını anlatan Çelik, kadının siyasete daha fazla katılımıyla ilgili atılan adımlar ve bunların yansımalarının TBMM'deki 69 kadın parlamenterle daha iyi görüldüğüne dikkati çekti.
Türk Ceza Kanunu'ndan Medeni Kanunu'na varıncaya kadar mevzuatta da çok önemli adımlar atıldığını dile getiren Çelik, bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve uygulanabilirliği konusundaki denetimlerin de sürdüğünü söyledi.
Kadına şiddete sıfır tolerans konusunda da ilgili bakanlıkların yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Çelik, gelecek yıllarda kadının eğitim düzeyindeki yükselişin artacağını, bu artışla birlikte kadın istihdam oranın da yükseleceğinin öngörüldüğünü vurguladı.
Aktif iş gücü programları çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kadınların, genç kızların meslek edinmesi, iş kurmaları için bir çalışma başlattıklarını ifade eden Çelik, bütün bu çalışmaların çalışma hayatıyla ilgili engellerin ortadan kalkmasına vesile olacağını kaydetti.
Avrupa Parlamentosu Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt, Türkiye'deki temasları çerçevesinde çeşitli bakanlıklarda görüşmelerde bulunduğunu, bunun hükümetin diyaloğa açık olduğunu gösterdiğini söyledi.
Kadının istihdama katılması konusunda çalışmalarda bulunduğunu bu konuda son rakamlar çerçevesinde yaşanan artışın olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Bozkurt, bu oranın daha da artması gerektiğini belirtti.
Hazırlanan projelerin ve öngörülen teşviklerin olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden Bozkurt, ''Ancak bunların da genel bir stratejinin içinde olmaları lazım'' dedi.
Kadınların iş hayatına katılmasının büyük önem taşıdığını savunan Bozkurt, part time çalışma konusunda da kadınların taleplerinin olduğunu bildirdi.
Kayıt dışı istihdamda kadın oranının erkeklerden daha yüksek olduğunu, bunun önlenmesine yönelik sorunların dile getirildiğini anlatan Bozkurt, kadına yönelik şiddet konusunda da sıfır tolerans çerçevesinde kadınların iş ve meslek sahibi olmalarına yönelik projelerin devam etmesi umudunu taşıdığını söyledi.
-KADININ ÇALIŞMA HAYATINDAKİ SORUNLARI-
Bozkurt, Bakan Çelik'e 2023 için hazırlanan vizyonda belirli bir oran hedefinin bulunup bulunmadığı sorusunu da yöneltti.
Çelik, Bozkurt'a ''İlk etap da yüzde 35 hedefini ortaya koymuş bulunuyoruz, çok zorlanmadan bu hedefi gerçekleştireceğiz'' karşılığını verdi.
Şiddete sıfır toleransın aslında tüm insanlar için geçerli olması gerektiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
''Ama kadın ve şiddet dendiği zaman kadın açısından bir dezavantajlı durum oluştuğu için tabii ki kadın ön plana çıkıyor. Yoksa genelde şiddete hepimizin karşı olduğu muhakkaktır. Bu konudaki hassasiyetimiz hükümet olarak ortadadır. Bu caydırıcı müeyyidelerde çok ciddi artışlar sağlanmıştır, ama buna rağmen yine de dünyanın her yerinde gelişmiş gelişmemiş, gelişmekte olan bütün ülkelerde bu çerçevede şiddetin sıfırlanması arzumuzdur, ama sıfırlanmadığı da bir gerçektir.''
Kadının çalışması, kayıt dışılığın önlenmesi ile ilgili ve çalışma hayatının önündeki meselelerle ilgili çok önemli gündem maddeleri, önümüzdeki dönem parlamentonun önüne gelecek. Özellikle istihdam büroları çerçevesinde part time çalışma, evde çalışma, yaşlı bakımı özürlü bakımı ve çocuk bakımında çalışan ciddi oranda kayıt dışılık söz konusu. Büyük ihtimalle siz de buna değindiniz. Bunların kayıt altına alınması ve sosyal güvenceye kavuşturulmasıyla ilgili de İŞ-KUR bünyesinde çalışmalarımız var ve mevzuatımızı daha da esnekleştirerek part time çalışmaya uyarlayarak bu konudaki sosyal güvenceden yoksunluğu ortadan kaldırmaya dönük düzenlemeleri önümüzdeki dönem sosyal taraflarla sendikalarla işçi işveren sendikalarla değerlendirip parlamentoya getirmiş olacağız.''
Bakan Çelik, bu düzenlemelerle kayıt dışılık sorunun da çözüme kavuşturulacağına olan inancını dile getirdi.
(SBK-SVL-TOL-ZVR)08.09.2011 12:51:54