Bursa'da, Timurtaş Paşa Camisi ile arasından yol geçen, altı şadırvan şeklindeki 630 yıllık minare, ilginç mimarisiyle yoğun ziyaretçi alıyor. Birbirine kemerlerle bağlı 6 adet tuğla sütun üzerinde, altında şadırvan olacak şekilde inşa edilen minarenin önümüzdeki günlerde restore edileceği bildirildi.
Merkez Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi'nde bulunan tarihi Timurtaş Paşa Camii, hemen yanı başında ayrı bir ünite şeklinde yükselen ilginç minaresi ile dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı turistlerin görmeden geçmediği minare, 1390 yılında yapılan camiden ayrı olarak, biraz ileriye birbirine kemerlerle bağlı 6 adet tuğla sütun üzerinde, altında şadırvan olacak şekilde inşa edilmiş.
Cami ile minareyi, aradan geçen genişçe bir yol ayırıyor. Cami ile minarenin neden ayrı yerlere yapıldığı ise bilinmiyor. Mahallenin yaşlılarından 84 yaşındaki İbrahim Şentürk, minarenin camiden neden ayrı yapıldığını bilmediklerini söyledi. Şentürk, "Bu minare yıkıldı 64 yılında yeniden yapıldı. Minare camiden ayrı yapılmış. Neden yapılmış bilmiyorum. İlk maşta mescitmiş, sonra camiye çevrilmiş." dedi.
DİYARBAKIR'DAKİ 4 AYAKLI MİNARE İLE BİRLİKTE EŞİ BENZERİ YOK
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde halk arasında "Dört Ayaklı Minare" diye bilinen Şeyh Matar Camii'nin minaresi ile birlikte Türkiye'de başka örneği bulunmayan ayaklı minare, bulmacalara bile konu olmuş. "Altı şadırvan üstü minareli camiyi biliyor musun?" şeklinde sorusu üretilen minarenin,
Cami imamı İsmail Çakır ise 20 yıldır camide imamlık yaptığını, ilk geldiğinde minarenin camiden ayrı olmasına şaşırdığını ifade etti. Çakır, şunları söyledi: "Timurtaş Paşa Camii, 1390 yılında Kara Timurtaş Paşa ve oğulları tarafından yapılmış. Minaresinin bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de eşi benzeri yok. Cami ile birlikte yapılmış ve hala vazifesini yapmaya devam ediyor. Minareden ezan okuyoruz, özel günlerde şerefeleri aydınlatıyoruz."
MİNARE RESTORE EDİLECEK
Mahalle Muhtarı İhsan Tozaklı tarihi minarenin restore edileceği müjdesini verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin görevlendirdiği ekibin gelerek proje hazırladığını belirten Tozaklı, "Hem caminin dış görünüşü, hem de altı şadırvan olan minareyi restore edecekler. Böyle olduğu taktirde, daha fazla turist gelecektir. Şuan da zaten yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor." diye konuştu.
CAMİ VE ŞADIRVANIN TARİHİ
Tarihi kaynaklardaki farklı bilgilere göre cami, 1389-1390 yıllarında Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey tarafından veya Yıldırım Beyazıt'ın emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırılmış. Caminin minaresi yapıdan ayrı olarak caminin kuzeyinde birbirlerine kemerlerle bağlı altı adet tuğla ayak üzerine oturtulmuş. Minare kaidesini oluşturan bu ayakların ortasında da bir şadırvan bulunuyor. Osmanlı mimarisinde bir benzerine daha rastlanmayan bu minare Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği tarafından 1966 yılında onarılmış. Kaide üzerinde kesme taş örgülü altıgen bir kısımdan sonra zencirek motifleri ile bezeli, tuğla gövdeli minare yükseliyor. Minarenin şerefe altı dört sıra kirpi saçakla hareketlendirilmiş. Minarenin gövdesinde bulunan tuğla örgüler petek kısmında da devam ediyor. Ayrıca bahçe içinde Timurtaş Paşa'nın mezarı bulunuyor. CİHAN