- 15 yıldır aynı bir çatı altında ibadet ettiklerini söyleyen halk, birarada bulunmaktan mutluluk duyduklarını söylüyor.
- 70 milyon insanın Türkiye'de kardeşçe yaşadığını ifade eden köy sakinlerin, köyde kimsenin birbirinden rahatsızlık duymadığını, herkesin huzur içinde olduğunu söylüyor.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesine Bağlı Karakavuz köyünde cami ve cemevi cemaati birlikte aynı çatı altında ibadet ediyor, biraraya geliyor. Gündüz cuma namazını ve diğer vakit namazlarını kılan cemaat, cemevinde de cem yapıyor. Cemevi Dedesi Hüseyin Şen, "Üst katta cemevi, alt katta cami, namaz kılmak isteyen namaza gider. Cuma namazına, bayram namazına ya da vakit namazına. Köyümüz hep birlikte olduğu için bizde toplumsal olarak bir sıkıntı yok." dedi.
Ereğli'ye bağlı Karakavuz köyünde cami ve cemevi cemaati, yaklaşık 15 yıldır aynı çatı altında ibadet yapıyor, biraraya gelip görüşüyor. İsteyen vatandaş camiye giderek namazını kılarken, üst kattaki cemevinde de cem töreni gerçekleştiriliyor. Aynı binada bulunan aşevinde kurban kesmek isteyen vatandaşlar köy halkına yemek verebilirken, cenaze ve düğünlerde de köy halkı hep birlikte hareket ediyor.
Geçtiğimiz yıllarda deprem dolayısıyla zarar gören eski binayı yıkan köy halkı, el ele vererek imece usulü aralarında topladıkları para ile binayı yeniden inşa etmiş. Köy halkına göre cami ve cemevinin yan yana olmasında hiç bir sıkıntı yok; isteyen namazını, isteyen cemini rahatlıkla yapabiliyor. Aşevinde ev kurbanı hazırlıklarını yapan bayanlar ise yemekleri cuma namazı sonrasına yetiştirmek için çaba gösteriyor. Bir grup kadın yemek yaparken, bir grup kadın ise lokma dökerek çalışmaları tamamlamaya çalışıyor. Ev kurbanı kesen Hatice Üzmez, hazırlık yaptıklarını ve Kur'an okumasının her zaman cemevinde yapıldığını söyledi. Nazmiye Üzmez ise yapılan yemeklerden herkesin mutlaka tatması gerektiğini söyledi.
"CAMİ VE CEMEVİ YAN YANA OLMALI"
Köy sakinlerinden Aziz Karakaya (58), kendileri için cami ve cemevinin yan yana olmasının kendileri için hiç bir mahsuru olmadığını söyledi. Her zaman cami ve cemevinin yan yana olmasını tercih ettiğini ifade eden Karakaya, Ankara'da temeli atılan 'Cami Cemevi Projesi'nin de Türkiye Cumhuriyeti'ne hayırlı uğurlu olmasını diledi. Karakaya, "Şimdi biz 72,5 millet Türkiye Cumhuriyeti'nde kardeşçe yaşıyoruz. Hiç kimse ile sorunumuz olmaz. Ben her zaman insanlar adına cami ve cemevinin yan yana olmasını tercih ediyorum. İsteyen cemevine gider, isteyen camiye gider. Bu konuda kardeş olarak, bu Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşamalıyız. Eğer biz Müslümansak, Müslümanlığa inanıyorsak, Türkiye Cumhuriyeti'nde herhangi bir konuda sorunlarımızı yukarıda Başbakanımız olsun Cumhurbaşkanımız olsun, tabi sesimizi duyuyor, dinliyor. Biz bu konuda kardeşçe bu ülkede yaşamak istiyoruz. Kimsenin namusu, şerefi ile ilgili bir şeyimiz olmaz. Bunun için sağlık, sıhhat, mutluluk adına Türkiye Cumhuriyeti'ne hayırlı olmasını dilerim." diye konuştu.
Cuma namazı saatinde köy halkı kahvede toplanırken, kendi aralarında aldıkları karar ile cuma namazı saatinin bitimine kadar kahvelerde oyun oynanmıyor. Cuma vaktine yaklaşılırken, kahveden ayrılan vatandaşlar abdestlerini alarak camide cuma saatini bekliyor. Karakavuz Camii imam hatibi Raif Dalgıç'ın ezanı okumasıyla birlikte cuma namazı kılınıyor. Namaz ardından cami cemaati bina içerisindeki yemekhaneye geçerek köy halkından Orhan Üzmez'in ev alması sebebiyle eşi Hatice Üzmez ile birlikte ev kurbanı kestiği köyde, aşevinde hazırlanan yemekler köy halkına ikram edildi.
"CAMİDE VE CEMEVİNDE İBADETİMİZİ YAPIYORUZ"
Cemevi Dedesi Hüseyin Şen (45), cami ve cemevinde ibadetlerini yaptıklarını ve isteyenlerin camide bayram, cuma ve vakit namazlarını kıldıklarını söyledi. Şen, şöyle dedi: "Cem'imizi yapıyoruz. Namazımızı kılıyoruz. Alt katta cami, üst katta cemevi. Vatandaşlar senede bir sefer davet yapar. İsteyen kurban keser.
CİHAN