Çanakkale Valisi Tunanın Eskişehire atanması

Çanakkale Valisi Tunanın Eskişehire atanması -Vali Tuna: "Burası her zaman bizim bir parçamız olacak. Çanakkalede güzel insanlar var, şehitlerimiz var her şeyden önce" -"Tayini beklemiyordum. Burada 2015 planları yapıyorduk,
ÇANAKKALE (A.A) - Eskişehir Valiliğine atanan Vali Güngör Azim Tuna, "Burası her zaman bizim bir parçamız olacak. Çanakkalede güzel insanlar var, şehitlerimiz var her şeyden önce" dedi.
     Vali Tuna, gazetecilerle vedalaşmak üzere Deniz Polisevinde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, Çanakkaleden güzel hatıralarla, dostluklarla ayrıldığını bildirdi.
     "Burası her zaman bizim bir parçamız olacak. Çanakkalede güzel insanlar var, şehitlerimiz var her şeyden önce. Onların bir nazarı var bizi izliyorlar. Biz de onlarda layık olmaya çalışıyoruz" diyen Tuna, Çanakkale Savaşları kapsamında başlatılan projeler hakkında bilgi verdi. Tuna, şöyle konuştu:
     "97. yılda 9 bin 700 genç şehitlikte buluşuyor, biz değil miydik projeleriyle Türkiyenin dört bir tarafından, hatta bu sene ilk defa sınırlarımızı da aştık. Yani daha önce Çanakkale Savaşına gelen farklı ülkelerden, askerlik şubelerinden gelenleri anacak şekilde yaptık. Orta Doğudan, bazı ülkelerden gelenler oldu. Balkanlardan gelen oldu. Şehit torunları buluşuyor adıyla böyle bir şey açıldı. Gelibolu Mevlevihanesinde, Balkan coğrafyası buluşuyor şeklinde iki senedir uyguladığımız bir çalışma vardı. Şeb-i Aruz törenleri vardı. Bunlar artık oturması gereken, devam etmesi gereken işler. Kim gelirse gelsin, üçüncüsü, dördüncüsü, beşincisi yapılması, geliştirilmesi ve büyütülmesi gereken işler. Onların devam edeceğini düşünüyorum."
     Bir gazetecinin bu tayini bekleyip, beklemediğini sorması üzerine Tuna, "Tayin beklemiyordum. Burada 2015 planları yapıyorduk, dolayısıyla beklemiyordum. Ama bu takdir. Bu noktada Eskişehirde oluşan bir ihtiyaçtan dolayı bir görev değişikliği ve şu anda devam eden, yürüyen işler var. Biraz ondan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Burada, niçin biz seçildik, onu bilemiyorum. Yani takdir eden makama ait. Herhalde 18 Marttaki törenlerin, burada yapılan işlerin etkisi olabilir" diye konuştu.
     Vali Tuna, "Çanakkalede çok iyi çalışıyordunuz, Ankaradan istediğiniz yatırımı alabildiniz mi-" sorusu üzerine ise şöyle konuştu:
     "Bizim sıkıntımız biraz şundan kaynaklanıyor. Tabii eskiden de böyleydi bu. Bunu çok fazla değiştiremedik. Aşırı merkeziyetçiliğimiz var. Bize mesela yetki verseler, yapacağın sadece sistemi, bunu bugünkü iktidarla bağlantılı söylemiyorum, birazcık taşraya, burada devleti, hükümeti temsil eden valiler var. Veya seçilmiş yerel yöneticiler var, biraz daha güvenmeli ve yetkilerini devretmeli. Yani biz en ufak şeyde Ankaraya gitmek zorunda kalmamalıyız. Çünkü oraya gittiğiniz zaman, sadece biz yokuz. 81 il var. Bir de artık dünyayla entegre bir Türkiye var. Sınırları, Türkiyede artık dünyanın her tarafındaki ülkeler değerlendiriliyor. Dışişlerini aşıyor artık. Ekonomi Ticaret Bakanlığına varana kadar, dışarıya yönelik işler de yapılıyor. Dolayısıyla bu bize gereken, bizim beklediğimiz zamanı, kaynağı almamızda maalesef sorunlara sebebiyet veriyor. Bir de üstüne üstlük orada oturanların, biraz bir güvensizliği var. Yani bürokrasinin. Çok kolay yetkiyi vermek istemiyor, bütçeyi, parayı kolay vermek istemiyor. Onların da hassas dengeleri var. Öyle olunca derdimizi anlatmak biraz zorlaşıyor açıkçası."
     "Allahtan biz yine Çanakkale olarak çok gelenimiz, gidenimiz oldu. Bu iki senede bizim Cumhurbaşkanımız geldi. İki cumhurbaşkanı geldi, Başbakan iki, üç defa geldi" diyen Tuna, her ay ortalama bir bakanın, başbakan yardımcılarının geldiğini bildirdi.
     Türkiyede hiçbir ilde böyle bir şeyin olmadığını belirten Tuna, "Dolayısıyla onlar da hep bir şeyler yapmak istediler, yardımcı olmaya çalıştılar. Belki istemesini biraz daha iyi bilmemiz lazım. Yani bir iki şey söyleyeceksiniz, onun üzerine yoğunlaşacaksınız. Böyle 50 tane söyleyince de arada bazı önemli işler kaybolup gidiyor. Ama ben iyi işler yapıldığını düşünüyorum" ifadesini kullandı.
     Siyasal iktidarın, Çanakkaleye yapacağını yaptığını ifade eden Tuna, "Öncelikle Gelibolu Yarımadasındaki şehitlikleri kast ederek söylüyorum" diye konuştu. Tuna, şöyle devam etti:
     "Yapılıyor ama bu Türkiyenin genel konjonktürü, dünyadaki pozisyonu, ilişkileri, Ortadoğuda bazı ülkelerden tutun da, şu Suriye için bizim ülke olarak yaptığımız katkıyı düşünebiliyor musunuz- Bizim bütçemize olan yükü, getirdiği sorunlar. Bir taraftan terör sorununu çözmeye çalışıyoruz, iç barışımızı sağlamaya çalışıyoruz insanımızın kaynaşması için. Diğer taraftan da etraftaki sorunlarla uğraşıyoruz. Geniş açıdan bakarsak, o noktada artılarımız daha fazla diye düşünüyorum."
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
24 Mayıs 2013 13:10
DİĞER HABERLER