“Harp Sahası Gezi Rehberi – Hatıralarla Çanakkale” kitabı, klasik gezi rehberlerinden farklı olarak, anlatılan mekanlarda geçen duygu yüklü gerçek hatıraları da okura sunuyor ve çok farklı bir ruhla Çanakkale’yi gezme fırsatı veriyor.
Basri Emin Sütlü tarafından kaleme alınan eser, en son bilgiler ve gezi güzergahlarıyla, güncel bir gezi rehberi edinmek isteyenler için ideal.
Çanakkale, üzerinde özgürce yaşadığımız bu vatan için ödediğimiz en büyük bedellerden biridir; yüz binlerce şehidin kanı ve geride kalan yüz binlerin gözyaşı ile ödenmiş bir bedel… Milli tarihimizin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Savaşları’nda ecdadımızın bu üstün mücadelesini genç nesillere doğru ve eksiksiz bir biçimde aktarılabilmek için birçok kitap yazılmıştır. Kaleme alınan eserlerin yanı sıra, son yıllarda giderek artan, memnuniyet verici bir ilgiyle savaş alanlarına yurt içinden ve dışından geziler düzenlenmekte, her yıl yüz binlerce kişi buraları ziyaret etmektedir.
Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü anısına Yitik Hazine Yayınları tarafından yayınlanan, Basri Emin Sütlü tarafından hazırlanan Harp Sahası Gezi Rehberi – Hatıralarla Çanakkale; savaş alanlarını, şehitlik, anıt ve abideleri gezerken faydalanılabilecek, bu geziler esnasında rehber olarak kullanılabilecek eşsiz bir eser.
Harp Sahası Gezi Rehberi – Hatıralarla Çanakkale, dört ana bölümde, gezi gruplarının genellikle tercih ettikleri güzergâhlar esas alınarak hazırlanmış. Birinci bölümde Akbaş Şehitliği ile Çamburnu arasındaki yerler, ikinci bölümde Kilitbahir Köyü ve civarı, üçüncü bölümde Seddülbahir Cephesi, dördüncü bölümde ise Arıburnu Cephesi yer alıyor. Bu bölgeler harita üzerinde rakamla işaretlenmiş ve anlatımda da bu sıra takip edilmiş.
Klasik gezi rehberlerinden farklı olarak, ziyaret yerleri anlatılırken, birçok farklı kaynaktan yapılan araştırmaların ışığında orada yaşanmış hatıralara da yer verilmiş. Her biri insanın yüreğini yakan bu hatıralar ziyaret edilen yerlere bambaşka bir gözle bakmayı sağlıyor.
Harp sahasını gezerken gözden kaçan noktaları kısa tüyolarla okura aktaran eser, eski ve yeni birçok değerli fotoğrafla zenginleştirilmiş. Çanakkale Muhabereleri’nde yaşanan şiddetin, imkansızlıkların, sarsılmaz inancın, yitirilmeyen umudun fotoğraflara yansıdığı bu kareler, ziyaretçileri 2015’ten 1915’e uzanan bir zaman tüneline davet ediyor.