Çanakkaleden kısa kısa

Çanakkaleden kısa kısa -TARSİM hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı
ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkalede, tarım sigortaları havuzu (TARSİM) hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş, Tarım Sigortaları Kanunu çıkmadan önce yaşanan doğal afetlerin oluşturduğu zararın, 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkındaki Kanun hükümlerine göre karşılandığını, ancak kanun yürürlüğe girmesiyle, kuraklık dışındaki bütün tabii afetlerin, tarım sigortasıyla teminat altına alındığı, bu nedenle doğal afet riski olan yerlerde çiftçilerin sigorta yaptırması gerektiğini söyledi.
     Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, toplantının bilgilendirme anlamında kendileri için büyük şans olduğunu, tarımsal üretimin, tarım sigortalarıyla teminat altına alınmasının ve prim bedelinin yüzde 50sinin devlet tarafından karşılanmasının çiftçi için önem taşıdığını ancak sigorta primlerinin yine de yüksek kaldığını belirterek, çiftçinin bu yüzden sigorta yaptıramadığını, zaman içinde TARSİM havuzunun zenginleştirilmesiyle bu sorunun çözülebileceğini bildirdi.
     TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım ise tarım sigortalarının genel mevzuatı, hayvansal ve bitkisel üretimle ilgili sigorta kapsamındaki ürün ve riskler ile poliçe tanzimi için son müracaat tarihleri konusunda katılımcılara bilgi verdi.
    
     -Fidan üretim ve satış yerlerinin denetimi sürüyor-
    
     Çanakkalede, fidan üretim ve satış yerlerinin denetimleri sürüyor.
     İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı teknik ekipler, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve ilgili kanunlara bağlı olarak çıkarılan yönetmelik hükümlerince denetimlerini sürdürüyor.
     Fidan, fide, tohum, süs bitkisi gibi üretim materyallerinin kontrol ve denetimleri, arazi tespitinden başlayarak nihai tüketiciye ulaşana kadar tüm aşamalarda devam ediyor.
     Bu amaçla, 2012 yılında üretimi gerçekleştirilen üretim materyallerinin nihai tüketiciye ulaştığı yerlerin denetim ve kontrolleri yapılıyor. Bu kapsamda teknik ekiplerce, merkez ilçe, Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Ezine, Gelibolu, Lapseki ve Yenicede pazar yerlerindeki fidan, fide, tohum ve süs bitkisi satışı yapılan yerler denetlendi.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
10 Şubat 2013 11:00
DİĞER HABERLER