Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güney Nair, 'Çanakkale'nin Batı Yakası' isimli konferansında Çanakkale Savaşı'nda Gelibolu'da yaşananları anlattı.
Valilik ve Cumhuriyet Üniversitesi'nin Şems-i Sivasi Halk Kütüphanesi'nde ortaklaşa düzenlediği konferansa Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güney Nair, konuşmacı olarak katıldı. Nair, "Çanakkale ve 1915 yılında yaşananların, bu ülkenin ilelebet payidar kalacağının, vatandaşların her birinin güç birliği yaptığının, varoluş mücadelesini en zor zamanda en net biçimde ortaya koyduğunun en yalın ifadesidir." dedi. Güney Nair, söyleşide Çanakkale'nin batı yakası Gelibolu'da yaşananları aktardı.
Çanakkale'nin, Kurtuluş Savaşı'nın azim ve kararlılığının verildiği yer olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Nair, 250 bin şehit verilen ve büyük bir destan yazılan Çanakkale'yi bütün gençlerin görmesi gerektiğinin altını çizdi. İngiliz gemilerini denizin sularına gömen mayınları döşeyerek büyük bir başarı sağlayan Nusret mayın gemisinden de bahseden Yrd. Doç Dr. Nair, geminin kaptanı Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey'i ve geminin başarısını anlattı.
"NUSRET MAYIN GEMİSİ MERSİN'DE"
Geminin aslının Mersin Tarsus'ta olduğunu kaydeden Güney Nair, savaş sonrası satılan geminin Mersin ile Kıbrıs arasında kum konteyneri olarak çalışırken batan geminin belediyenin çabasıyla çıkartılarak Tarsus'ta Çanakkale Parkı'nda sergilenmeye başladığını dile getirdi.
Savaşın kahramanlarından Ezineli Yahya Çavuş ve 250 kiloluk topu sırtlayarak İngiliz gemilerini sulara gömen ve tarihe adını altın harflerle yazdıran Koca Seyit'in öykülerini de paylaşan Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Güney Nair, 57. Alay'ın komutanı Mustafa Kemal'in adının ilk olarak Çanakkale Savaşı'nda duyulmaya başladığını ve savaşta zekâsını konuşturduğunu sözlerine ekledi. Programa Vali Alim Barut ve il protokolü ile öğrenciler katıldı.
Cihan CİHAN