Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, büyüyen ekonominin önündeki en büyük engel olan cari açık konusunda Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) çözüm noktalarından biri olacağını kaydetti.
Bostan, BES'in Gelir Vergisi'ne tabi olanlara devletin yüzde 10'luk vergi teşviki olduğunu, katılımcıların ancak üçte birinin bundan faydalanabildiğini söyledi.
Dünya büyüme liginde üst sıralarda yer alan Türkiye ekonomisinde cari açık sorunu devam ediyor. Halihazırda açığın finansmanı konusunda bir sıkıntı gözükmese de Merkez Bankası munzam karşılıkların artırılması gibi bir dizi önlemler aldı. Bu tedbirlerden beklenen sonuç alınamayınca son olarak lüks tüketimde vergiler artırıldı. Harcama musluklarını açan ve tasarruf konusunda yolun başında bulunan Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ise emekleme aşamasında. Vakıfemeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, sigortacılık sektörünün Türkiye'nin en iyi regüle edilmiş sektörü olduğunu vurgulayarak, "Herkes cari açık için uzun vadeli finansman ve fonlardan bahsediyor. Biz de bunu söyledik. Bu derdin ilacı biziz." değerlendirmesinde bulundu. Sektör bu ay itibarıyla 2,6 milyon katılımcısı ile 14 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştı. Yıllık yüzde 25-30 arasında büyüme kaydeden BES'in vatandaş tarafından daha iyi algılanması durumunda çok daha hızlı büyüyeceğini anlatan Bostan, böylece ekonominin kanayan yarası cari açığa çözüm olacağını savundu. İlk defa BES'in 61. Hükümet'te, programa girdiğini belirten üst yönetici, metinde 'vergi dâhil tüm tedbirler alınacaktır' yazdığına böylece artık sürdürülebilir büyüme hedeflendiğine dikkat çekti.
Bugün itibarıyla sektörde en çok konuşulan konu vakıf ve sandıkların BES'e devri. Üyelerinden emeklilik birikimi toplayan bu kurumların sisteme devri sırasında Maliye Bakanlığı'nın Gelir Vergisi talep ettiği bilgisini veren Mehmet Bostan, bunun bir yönetim değişimi olduğunu öne sürerek vergi talep edilmemesi durumunda bundan korkan kurumların fonlarını derhal sisteme aktaracağını ifade etti. Bu fonlarda 5 ile 8 milyar dolar arası bir birikimin olduğu tahmin ediliyor.
BES'in Gelir Vergisi'ne tabi katılımcılar devletin yüzde 10'luk vergi teşvikinden faydalanıyor. Önce ödemeyi yapan katılımcı sonra teşvik miktarını iade alıyor. "Ancak bu işin çok bürokrasisi var. Katılımcılar şirketin gönderdiği makbuzları takip etmiyor. Sonuçta katılımcı bunu ihmal ediyor. Dolayısıyla ücretli çalışanların bir kısmı ilgileniyor. Serbest meslek erbabı zaten hiç uğraşmıyor." diyen Mehmet Bostan, bu sebeplerden katılımcıların ancak üçte birinin devletin vergi teşvikinden faydalandığını kaydetti. Vergi avantajının kaynağında oluşturulup doğrudan hesaplara aktarılması halinde herkesin faydalanmasının mümkün olacağını vurgulayan Bostan, "Yani adam 100 yatırmasın, direkt 90 lira yatırsın diyoruz." diye konuştu. Bu yaklaşımın olgunlaşması için gerekli mercilerle görüşmeler yaptıklarını aktaran Genel Müdür, öneri kabul edilirse sistemdeki her katılımcının bundan faydalanacağını ifade etti. Süreç şu şekilde işleyecek: Hazine ve sigortacılık genel müdürlüğü bunun üzerinde düzenleme yaparak Maliye'ye sunacak. Bakanlık bunu kabul ederse de konu vergi azaltma ve yükseltme yetkisi bulunan Bakanlar Kurulu'na gelecek. Bütçeye kaynak sorunu oluşturduğu için Hazine, öneriye sıcak bakmıyor.
Üç yılda Yapı Kredi'yi yakalarız
Bu yılın hedeflerini yakaladıklarını açıklayan Mehmet Bostan, sektörde katılımcı açısından beşinci, fon büyüklüğü açısından altıncı sırada olduklarını söyleyerek, "Bu performansla bir üzerimizdeki rakibimiz Yapı Kredi'yi 3 yıl içinde yakalarız." dedi. Banka sigortacılığı tarafında daha aktif olmayı hedefleyen şirket, Vakıfbank, Kuveyt Türk ve Tekstilbank ile beraber çalışıyor. Vakıfemeklilik, 180 bin katılımcısıyla 850 milyon lira fon büyüklüğüne sahip. Yıl sonuna kadar ise bu rakamı 900 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyor. Maliyetin yüksek olduğunun altını çizen Bostan, "Sektördeki katılımcı bağlılığı 2,5 yıl. Bu sürede ancak kâr etmeye başlıyoruz. Yeni performans sistemimizle bunu yükseltmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.