Partilerin ortaklaşa verdiği,6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nda bazı değişiklikler öngören yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
Futbol dünyasının merakla beklediği yasa değişikliği Şike cezasına verilecek hapis cezasını 5-12 yıldan 1-3 yıla indiren 1. madde, TBMM'de kabul edildi.
Değişikliğin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından futbola nasıl yansıyacağını sizler için,
Spor Zamanı yorumcusu Osman Şenher ve Sabah Gazatesi yazarı Fatih Doğan'a sorduk...İşte iki değerli spor adamının görüşleri...
Osman Şenher / Spor Zamanı Yorumcusu
Osman abi bildiğiniz gibi 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nda bazı değişiklikler öngören yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?
Hayırlısı olsun diyeceğiz, söyleyecek fazla bir şey yok aslında. 3 Temmuzdan beri herkes huzursuz, taraftarlar yürüyüş yapıyor, bir sürü kişi ceza evinde, bir sürü kişi acaba beni de çağıracaklar diye huzursuz. Taraftarlar haklı çıkacak. Diyorlar ya bizim suçumuz ne? Bizim başkanımızın günahı ne? Hepsi haklı çıkacak. Polisimizin, savcımızın o çalışmalarına emeklerine yazık günah.
Bu yasada böyle bir değişiklik yapılacağına, bu kadar sulandırılacağına keşke bir af yasası çıksaydı. Bundan sonra şike yapan bir yönetici yeni yasa ile hapis cezasına da çarptırılsa günde 20 lira verecek hapis yatmayacak. Yani artık şike yapmanın hiç bir cezası kalmadı.
İsteyen şike yapabilir. İnsanların artık futbola inancı kalmadı, maçları izlemeye çok az taraftar geliyordu artık hiç gelmeyecekler. Federasyon başkanı geçenlerde ağzından kaçırdı, ben cezaları sezon sonu vereceğim dedi.
Şimdi UEFA çıkıp iddianame açıklandıktan sonra, ben sizi 3-5 sene Avrupa kupalarına Milli takım dahil almıyorum diyebilir. Federasyon başkanı sezon sonu istifa edebilir, yani neyin ne olacağını hiç birimiz bilmiyoruz. Keşke bu yasa olduğu gibi kalsaydı.
Fatih Doğan / Sabah Gazatesi spor yazarı
6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nda bazı değişiklikler öngören yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Sizce bundan sonra neler olur?
6222 no' lu yasanın değiştirilmesinin kamu vicdanını zedelediğini düşünüyorum. Daha Nisan ayında çıkartılmış bir yasa için altı ay geçmeden böyle bir değişikliğe gidilmesi, toplum nazarında haklı olarak bu içeride bulunanlara af yasası olarak algılanıyor. Dört ila on iki yıl arasında öngörülen cezalar bir ila üç yıl arasına indiriliyor, yasada bir yılın altındaki suçlar günlük 20 liradan para cezasına çevrilebiliyor. İki yılın altındaki cezalar ertelenebiliyor. Bu bence içeride ki insanlar içinde olumsuz gelişme. Siz bir suçla karşı karşıyaysanız ben şahsen yargılanıp aklanıp çıkmayı tercih ederim.
Bir diğer yönü de toplumun dikkat etmesi gereken konu şu;
Şikeye bulaşan kim varsa bunları toplumdan tecrit etmemiz lazım, ayıplamamız onları sahiplenmememiz lazım, renk körü olmadan bunu yapmamız lazım. Eğer olursa ne olur? Ahlaki çöküntü, ahlaki erozyon olur.
Buradan bir iddia da bulunayım. Henüz bahis, iddia şikelerinde dünya da büyük olaylar var daha büyükleri de yaşanacak. Bu yüzden en katı tedbirleri almak lazım. Bu olaylar çıktığı zaman bütün dünya da, Avrupa da ve Türkiye de bu yasa değişikliği ile ilgili çok ciddi yeni düzenlemelere gidilecek.
Sorun aslında şurada. Türk sporu özellikle Futbol siyasiler tarafından, yargı tarafından hep aymazlık noktasında bırakıldı, şımartıldı.
Tribünlerde yapılan her türlü rezillik sanki özel olarak fırsat tanınıyormuş gibi algılandı. Son sözümü söyleyeyim; Sorun yasalarda değil sorun yasaların uygulanmasında.
Doğukan Nafis YÜCEL / spordabugun.com