Çatacık Ormanı doğa severleri çağırıyor

Çatacık Ormanı doğa severleri çağırıyor -Eskişehirin Mihalıççık ilçesi sınırları içinde bulunan orman, kızıl geyikleri, doğa güzellikleri, 200 yaşındaki sarı çam ağaçları ile doğa severler için önemli bir bölge olma özelliği taşı
ESKİŞEHİR (A.A) - Cengiz Güney - Eskişehirin Mihalıççık ilçesi sınırları içinde bulunan Çatacık Ormanı, kızıl geyikleri, doğa güzellikleri, 200 yaşındaki sarı çam ağaçları ile doğa severler için önemli bir bölge olma özelliği taşıyor.
     Sündiken Dağları arasındaki bir yaylada bulunan, Eskişehirin kent merkezine 93 kilometre, Mihalıççık ilçe merkezine 64 kilometre uzaklıkta yer alan Çatacık Ormanında yeşilin her tonu görülebiliyor.
     Çatacık Ormanı, sarı çam zenginliğinin yanında kızıl geyikleri, birçok yaban meyve ağacı ve çiçeği türünü de barındırıyor. Kızıl Geyik Merkezindeki geyikleri ve orman içi dinlenme sahaları doğal güzellikleri olması nedeniyle gezip dinlenme, doğayı tanıma ve sevgisini artırma imkanı sunuyor. Ormanda kızıl geyiğin yanı sarı tilki, tavşan, keklik, kurt, ayı, sincap, domuz, yırtıcı kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor.
     1350 metre rakımlı Çatacık Orman Dinlenme Yeri, 4 hektar büyüklüğünde alanıyla günü birlik kullanım tesislerine sahip. Doğa severler burada, kızıl geyik tarihi anıt ormanını ve 243 yıllık Asar Tepe Yangın Gözetleme Kulesini görebilir.
     Sahada 35-40 metre uzunluğunda 180-290 yaşındaki sarı çam ağaçları bulunuyor. Çatacık Ormanı aynı zamanda Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından eğitim amaçlı kullanılıyor. Çatacık Ormanında sarı çam anıt ağaçlarından meydana gelen, bilimsel fonksiyonu bulunan ve doğal dengenin korunmasında yararı görünen yerler kapsamına alınarak abide ormanı bulunuyor.
    
     -Kızıl geyikler-
    
     Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Çatacık Kızıl Geyik Gen Merkezinde 69 hektarlık kapalı sahada 5 yavru, 15 erkek ve 15 dişi kızıl geyik var. Bunların dışında ormanda da 500-600 arası kızıl geyik bulunuyor.
     Yetkililerden alınan bilgiye göre, 15 Haziran-15 Temmuzda yavrulayan kızıl geyiklerin, beslenme şartlarına göre erkekleri 15-20, dişileri 10-15 yıl yaşıyor. Beslenmeleri pancar, yonca, doğal bitkiler, sanayi yemleri yapılıyor. Bir geyik aylık 150 kilogram yem tüketiyor.
     Kış aylarında orman içindeki farklı alanlarda yapılan yemliklere, görevlilerce yem bırakılıyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
28 Ekim 2012 12:08
DİĞER HABERLER