ÇATAK projesi kapsamında yapılan anız ekimin hasadı yapıldı

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı ekim ayında Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesi kapsamında deneme ekimi yapılan alanda hasat çalışması yapıldı

Fakıbeyli Köyünde Davut Esmer isimli çiftçinin tarlasında gerçekleştirilen tarla gününe Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, şube müdürleri, teknik personel ve çiftiler katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, burada yaptığı konuşmada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile korumalı (Toprak İşlemesiz) tarım sistemlerinin yaygınlaştırılması ve Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (Ç ATAK) projesi kapsamında toprak işlemesiz tarımı çiftçilere uygulamalı olarak göstermek amacıyla 2014 yılında Merkez Fakıbeyli ve Yerköy Saray köylerinde Anıza Doğrudan Ekim demonstrasyonları yaptıklarını söyledi.

Toprak işlemesiz tarım uygulamasında, girdi, zaman ve iş gücünden tasarruf sağlayarak çiftinin daha karlı üretim yapmasına imkan sağlayan toprağı ve bitkiyi koruyan sürdürülebilir uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve toprağın erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayan bir sistem olduğunu ifade eden Özdemir, "Bu sayede anız yakmanın önüne geçilecek para iş gücü, zaman, yakıt, toprak canlıları, toprak suyu ve besin maddeleri gibi unsurların da korunma ve tasarrufuna imkan sağlayacaktır." dedi.

Özdemir, "2014 yılı genel bütçe ödeneğinden 5 bin 173 TL ödenek kullanılarak buğday tohumluğu ile ekimde kullanılmak üzere bin 200 kilo amonyum fosfat gübresi ile üst gübre olarak bin 600 kilo amonyum sülfat gübresi kullanılarak Fakıbeyli ve Yerköy Sarayköyde 40'ar dekarlık arazilerde anıza doğrudan ekim mibzeri kullanılarak 16 Ekim 2014 tarihinde ekim yapıldı. Bugün ekilen bu alanlarda hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Fakıbeyli köyünde demonstrasyon kurulan 40 dekar alan arazi 30 ve 10 dekar olmak üzere iki ayrı parsel halinde gerçekleştirilmiştir. Burada bulunan bu tarlalara 2013 ve 2014 üretim sezonlarında farklı ürün ve toprak işlemesinin yapılması sebebiyle burada farklı deneme yoluna gidilmiştir. Bunlardan 10 dekar tarlaya 2013 yılında buğday ekimi yapılmıştır ve 2014 yılında nadasa bırakılmış ancak il müdürlüğümüzle işbirliği neticesinde anıza ekim yapması amacıyla 2014 yılında herhangi bir toprak işlemesi yapılmamıştır. Bitişik olan 30 dekar tarlaya 2013 üretim sezonunda buğday ekilmiş 2014 yılında ise bu tarlanın 18 dekarlık kısmına çifti tarafından fiğ ekimi yapılarak fiğ yeşile hayvan yemi olarak bilmiş ve biçimden sonra herhangi bir toprak işleme yapılmamıştır. 12 dekarlık kısmına ise nadasa bırakılarak toprak işlemesi yapılmıştır." diye konuştu.

ÇATAK Projesi Kapsamında çiftçiye devlet tarafından önemli destek verildiğini söyleyen Özdemir, "Doğrudan toprak işlemesiz ekimde dekar başına 30 TL destek sağlanmaktadır. Taş toplama ve hayvan gübresi ile gübreleme yapıldığında 60 TL, iyi tarım ve organik tarım uygulamalarında ise 135 TL destek sağlanmaktadır." ifadelerini kullandı. CİHAN
30 Temmuz 2015 15:38
DİĞER HABERLER