Çaycuma'nın verimli toprakları lale soğanıyla bezenecek

Zonguldak'ın geniş topraklarıyla çevrili Çaycuma ilçesinde, alternatif bitki ekimi gerçekleştirildi. İlçede 2 yıl önce 16 bin lale ile başlayan alternatif tarımın bugün yaygınlaşarak 1 milyon 600 bin seviyelerine çıktığı belirtildi.

Gemiciler Mahallesi'nde çiçek soğanı dikimi etkinliğine katılan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, İlçe Tarım Müdürlüğünü tebrik ederek, "Lale soğanı bilinmeyen bir üründü. Bu ilk birkaç çiftçimiz ile denendi, sonra bu sayı üç kat arttı. İnşallah bunu ilçemizde ve ilimizde yaygınlaştırarak, üreticilerimize iyi bir kazanç sağlamaları için yardımcı olacağız." dedi.

Lale dikim törenine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik'in yanı sıra Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Coşkun Ulutaş, ziraat mühendisleri Neslihan Avcı, Sercan Karaca ve Ufuk Memiş ile lale soğanı üreticileri de katıldı.
Çelik, lale bahçesini inceleyerek üreticilerden bilgi aldı.

Çaycuma'da lale dikiminin 2013 yılında 500 metrekarelik bahçede bir çiftçiyle 16 bin adet lale soğanıyla başladığını hatırlatan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, şu bilgiyi verdi: "Bu rakam, 2014 yılında 11 çiftçinin 132 bin 500 adet lale soğanı dikimine ulaştı. Bu yıl ekilen soğan çiçeklerinden bir milyon 600 bin soğan elde etmek istiyoruz. İlçe tarım müdürlüğümüzü tebrik ediyorum. Lale soğanı bilinmeyen bir üründü. Bu, ilk bir iki kişi ile denendi; sonra bu sayı üç kat arttı. İnşallah bunu ilçemizde ve ilimizde yaygınlaştırarak, üreticilerimize daha iyi bir kazanç sağlamaları için yardımcı olacağız. Bu sektör hızlı bir şekilde ilerleyince istekler ortaya çıkıyor. Soğuk hava deposu yapmalıyız ki ekonomik olarak değerlendirebilelim ve ekmiş olduğumuz tohum ziyan olmasın. Bu milli bir servet. Soğanın tanesi 1 lira. Soğuk hava deposu yapmak için gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Yaptığımız ürünün iyi değerlendirilmesi ve korunması için mutlaka soğuk hava deposuna ihtiyacımız var. Bunu özel sektör eliyle ya da devlet eliyle bir şekilde Çaycuma ilçemize kazandırmayı düşünüyoruz. Bu ihtiyaç üretici ve tohum sayısı fazlalaştıkça ortaya çıkıyor."

Çaycuma'da 2 yıldır lale ekimi yaptığını ifade eden Ulaş Kınacı isimli vatandaş ise "Geçen yıl 50 bin civarında lale dikmiştik. Bu yıl 100 bin lale, 16 bin çiğdem, 13 bin zambakla devam edeceğiz. Geçen yıl 10 üreticimizle bu işi yapmıştık. Bu yıl 30 üreticiyle Çaycuma'da 400 bin, Gökçebey, Ereğli ve Bartın ilimizi de dahil ettiğimizde ortalama 500 bin civarında ekim yapacağız. Laleyi ekim ayında ekiyoruz, mart ayına kadar gözlemliyoruz. Mart ayında ot temizliği yapıyoruz, nisan ayında çiçeklerimiz açıyor, bir hafta çiçekte tuttuktan sonra kırımını gerçekleştiriyoruz, gücünü soğana versin diye. Gübreleme yaptıktan sonra haziran başında hasadını gerçekleştiriyoruz. Hasadını yaptığımız ürünleri Balıkesir menşeli çiçekçilik firmasına tane fiyatı 1 lira olmak üzere satıyoruz. Hasat döneminde firmamız çiftçimize ürünün bedelini peşin olarak veriyor. Kalan ürünlerimizi depoluyoruz. İl müdürümüzün de söylediği gibi bu yıl soğuk hava deposu yapmak istiyoruz. Yaz sezonunda ürünlerimizden kayıp vermemek adına bu depoya ihtiyacımız var." şeklinde konuştu. CİHAN
22 Ekim 2015 12:00
DİĞER HABERLER