Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM'de Binyıllık Kalkınma Hedefleri yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada kadın hakları ve açlık sorunlarına atıfta bulundu.
Gül, kadın haklarının iyileştirilmesinin kalkınmanın en temel unsuru olduğuna vurguda bulundu. Kadın haklarının tam olarak verilmediği toplumlarda sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanamayacağını vurgulayan Gül, ''Kadının güçlendirilmesinin tek başına bir hedef değil, kalkınma hedeflerinin merkezidir.'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi çerçevesinde Bangladeş Başbakanı ile birlikte eşbaşkanlığını yürüttüğü, 'Fakirlik, Açlık, Cinsiyet Eşitliği Sorunları' (Addressing the Challenge of Poverty, Hunger and Gender Equality) konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı.
New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde başlayan Binyıl Kalkınma Hedefleri (Millennium Development Goals-MDGs) zirvesine katılan Abdullah Gül, açlık sınırında yaşayan insan sayısında geçtiğimiz 10 yıl içinde yarı yarıya azalma olduğunu ifade etti. Dünya da hala bir milyardan fazla insanın kronik açlık sınırında olduğunu kaydeden Gül, aynı şekilde 2 milyardan fazla insanın da yeterli beslenemediğini ifade etti. Gül, özellikle orta Afrika'da yaşayan insanların açlık sorunu tehlikesi ile yüz yüze bulunduğunu belirterek, özellikle bu bölgede geçen yıl aç insan sayısının rekor seviyelere ulaştığına işaret etti.
Küresel ekonomik krizin Binyıllık Kalkınma Hedefi programında amacına ulaşmada sıkıntılar doğurduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı, ancak bugün belirlenen hedefe yönelik çabaların devam ettiğini söyledi.
"KADINLARA YÖNELİK AYRIMCILIK DEVAM EDİYOR"
Dünya genelinde ekonomik ve sosyal alanlarda kadın-erkek eşitsizliği konusunda sıkıntılı durumun var olduğunu aktaran Gül, ''Kadınlara yönelik iş olanağı ve kalifiyeli iş imkanını yetersiz'' diye konuştu.
Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yuvarlak masa toplantısına katılan bizlerin öncelikle cevap bulması gereken sorular şöyle; Fakirlikle nasıl mücadele edebiliriz? İkinci olarak nasıl, herkese yeterli ve sağlıklı yiyecek temin edebiliriz? Üçüncü olarak hangi politikalarla fakir insanların, özellikle kadınların topluma entegrasyonunu sağlayarak toplumun bir parçası haline dönüştürebiliriz? Dördüncü olarak ne tür politikalarla kadına karşı ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliğini giderebiliriz? Beşinci olarak, bu taahhütlerimiz arasında işbirliğini nasıl geliştirebiliriz?"
Fakirliğin giderek daha kompleks bir sorun haline dönüştüğünü belirten Gül, hızlı nüfus artışı, düşük gelir, işsizlik, sosyal güvensizlik ile eğitim olanağının zorluğunun bu sorun ile mücadeleyi zorlaştırdığını kaydetti.
Fakirlik ile mücadelede tavsiyelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, eğitimin insanlık için en önemli kalkınma olduğunu dile getirdi.
Dünyadaki açlık sorunun herkesin ortak sorumluluğu olduğuna işaret eden Gül, 2015 yılında son bulacak olan Binyıllık Kalkınma Hedeflerine ulaşılabilmenin yolunun birlikte hareket etmek ile elde edileceğini söyledi.
(CİHAN)