Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatları konusunda kasapları uyardı. Çelik, "Her şeye rağmen bugün maliyeti belli bir kıymayı 40-45 liraya satma yoluna giderseniz, bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız veya beklememiz söz konusu olmazb" dedi.
Çelik, Kırgızistan Tarım Bakanı Turdunazir Bekboev'i makamında kabul etti. Faruk Çelik, kabulün ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesinin Erdem Gül ve Can Dündar kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Çelik, "Yasama görevini yapar, çıkardığı yasa bir çok eleştiriye tabi tutulur. Yargı kararını verir. Karar eleştirilmez diye bir şey söylemek son derece yanlış. Bütün kararlar eleştirilebilir. Bu çerçevede günümüzde değerlendirmeler yapılıyor. Ben hiçbir karar eleştirilemez diye bir yaklaşımın doğru olmadığını, her kararın eleştirilebileceğini ve tüm değerlendirmelerin bu çerçevede olduğunu ifade edebilirim." karşılığını verdi.
Ette taban fiyat belirlenmesine rağmen karara uymayan sektördeki kasaplara bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine Çelik, birçok ilde karara uyulduğunu ancak karara uymayan kasapların bulunduğunu belirterek, "Her şeye rağmen bugün maliyeti belli bir kıymayı 40-45 liraya satma yoluna giderseniz, bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız veya beklememiz söz konusu olmaz." ifadesini kullandı.
HERKESİN ALDIĞIMIZ KARARA UYMAYA DAVET EDİYORUM
Ette alınan bu kararın sektörle birlikte alınan bir karar olduğunu belirten Bakan, herkesi bu karar uymaya davet etti.
Faruk Çelik, "Amacımız Türk hayvancılığını gelişmesine katkı sunmak amacıyla bu kararı aldık. Maalesef bu konuda işin içinde olanda olmayanda farklı değerlendirmelerde bulunuyor. Burada amacımız ne kasabın ne üreticinin zarar etmeyeceği bir geçiş ortamı sağlamak hayvan varlığımızı arttırmaya dönük bir çalışma yapmak için ve tüketicileri korumaya dönük bir birlikteliğin neticesinde alınmış bir karardır. Buna uyanlar var birçok ilde bunu görüyoruz. Ama uymayan kesimlerde var. Biz köklü önlemlerimizi alıyoruz. Yani hayvan varlığımızı arttırmaya dönük önlemlerimizi alıyoruz. Önümüzdeki dönem içerisinde çok farklı önlemlerde var. Yani burada fahiş bir kar peşinde koşan piyasayı spekülatif uygulamalarla karşı karşıya bırakan unsurlarda var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız, denetimlerimiz farklı. Burada bizim serbest piyasaya baskıcı bir mantıkla yaklaşım değil sorun çözmeden yana bir yaklaşımımız var. Herkesin bu birlikte aldığımız karara uymaya davet ediyorum. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Gerek kırmızı et gerekse hayvan varlığımızın piyasada daha fazla olmasıyla ilgili atacağımız adımlar var. Hedefimiz inşallah artan değil gerileyen et fiyatlarıyla buluşturmak olacak." diye konuştu.
"KASAPLARIN YANI BAŞINA ET VE SÜT KURUMU AÇILIR"
Kasapların hukukunu koruma konusunda çok sağduyulu ve olması gereken adımları attıklarını belirten Çelik, "Ama siz buna rağmen çok astronomik bir şekilde piyasaya bunu arz ediyorsanız bizimde yapacağımız şey yanı başınıza bir market açmaktır. Yani et ve süt kurumu şu anda bunları yapıyor. Önlemlerden bir tanesi bu." dedi.
Çelik, "Biz piyasaya her an şu anda 60 civarında et mağazamız var bunları 60 değil de 160 yaparsınız yani. Bu bir önlem ama tekrar ediyorum. Biz piyasadaki oyuncuların alanını daraltma peşinde değiliz. Biz piyasadaki tüm aktörlerin piyasada var olmalarını ve hakkettikleri kazancını elde etmesinden yanayız. Yani karı belli olan veya maliyeti belli olan bir ürünü ısrarla çok yüksek fiyatlara arz etmeye çalışırsanız tabi ki farklı önlemler vardır bir tanesi budur. Bunun dışındaki önlemler ise hayvan varlığımız arttıracağız. Bununla ilgili Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ve Et ve Süt Kurumu'na düşen görevler var. Maliyetleri düşüreceğiz. Yem de ve hayvan girişindeki maliyetleri düşürme başta olma üzere almamız gereken önlemler var. Kesinlikle piyasa oyuncularının piyasadan çekilme ile ilgili bir çalışmamız söz konusu değil. Ama siz her şeye rağmen maliyeti belli olan bir kıymayı 40-45 liraya satma yoluna giderseniz bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız söz konusu olmaz." ifadelerini kullandı.
"TARLA VE RAF ARASINDAKİ ASTRONOMİK FARK KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"
"Gümrük Bakanı marketlerin yüzde 500 kar ettiğini ve markete kar marjı konulacağını söyledi. Bakanlığınız da bu çalışmanın bir tarafı, bu konudaki detaylarla ilgili bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine Çelik, "gıda fiyatlarıyla ilgili raf ve tarla fiyatları arasındaki astronomik farkın kabul edilebilir olmadığını ve mutlaka bu konunun düzenlenmesi gerekiyor." dedi. Meselenin 78 milyonun gıda tüketimiyle ilgili hukukunu korumak olduğunun belirten Çelik, tarla ve raf arasındaki izah edilemeyen farkların ortaya çıkarılması ve kaldırılmasıyla ilgili çalışmalara destek verdiklerini sözlerine ekledi.
Cihan CİHAN