'Çerkezler yaşadıkları ülkeye sadık olur'

Samsun Çerkez Derneği Başkanı Sedat Uygun, Dünyanın dört bir yanında ki ülkelerde yaşayan Çerkezlerin ortak ve en önemli özelliğinin, yaşadıkları ülke neresi olursa olsun o ülkeye sadık bir vatandaş olmaları ve yaşadıkları ülke için canla başla çalışmaları olduğunu söyledi.

Ürdünlü Çerkes iki kız kardeş, İnam İbrahim ve İlham Naguey ve eşleri Samsun Çerkez Derneğini ziyaret etti. Samsun Çerkez Derneği Başkanı Sedat Uygun'un misafir ettiği Ürdünlü Çerkezler sohbetlerinde geçmişlerinden ve bir Çerkez olan Prens Ali'den bahsetti. Dernek binasında ki buluşmada Samsun'a taşınan Fahri-Süheyla Kanşat çiftiyle, kardeşlerin eşleri Gazi İbrahim ve kızları Rana İbrahim ile Gandi Naguey de eşlik etti.

Bu iki ailenin, tıpkı Türkiye'de yaşayan Çerkezler gibi 1864'de Amman'a zorunlu göç etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Samsun Çerkez Derneği Başkanı Sedat Uygun, "Fakat köklerini kültürlerini hiç unutmamışlar ve anadillerini konuşabiliyorlar." dedi.

"İSTANBUL GİBİ 7 TEPE 7 VADİ ÜZERİNDEYİZ"

Ziyarette konuşan Ürdünlü Çerkez İlham Rana, Ürdün'de 120 binin üzerinde Çerkez bulunduğunu hatırlattı. Bunların büyük çoğunluğun da başkent Amman'da yaşıyor olduğunu vurgulayan İlham Rana, "Tıpkı İstanbul gibi 7 tepe 7 vadi üzerine kurulmuş olan Amman'ın tarihi çok eski. Ürdün'ün ise bir devlet olarak tarihi çok yenidir. Amman'ın bu eski tarihinin son 130 yılı Çerkezlerin tarihiyle çok fazla örtüşüyor. Çerkezler Ürdün'de sayılarından gelen bir ağırlıkla değil, Ürdün'ün ve Amman'ın tarihinde taşıdıkları önemle temsil ediliyorlar." dedi.

"PRENS ALİ TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ"

Ürdün Prensinin de Çerkes olduğuna değinen Rana: "Örneğin tıpkı bizim gibi Amman'da yaşayan soydaşımız Prens Ali var. Prens Ali Bin al-Hüseyin, Çerkeztir. Haşemi sülalesine mensup olan Ürdün Kralı Hüseyin'in beş oğlundan üçüncüsüdür. 1975 yılında doğan Prens Ali, annesini henüz 3 yaşındayken bir helikopter kazasında kaybetmiştir. Daha sonra çok yakından ilgilendiği Çerkez kültürünü tanıtmak için 1999 yılında Ürdün'den kendisiyle yola çıkan 12 atlı ve 33 kişilik yardımcı ekiple birlikte Reyhanlı/Hatay üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Ve sırasıyla Osmaniye, Maraş, Pınarbaşı, Kayseri, Sivas, Şarkışla, Tokat, Turhal, Erbaa'ya uğrayarak Samsun üzerinden yürüyüşlerinin Türkiye kısmını tamamladı ve Kafkasya'ya geçmişti. Bu anları 'The Adyghe' adlı belgeselle ölümsüzleştirdi. Geçtiğimiz yıl FİFA başkanlığına aday olan Prens Ali, 35 yaşında FİFA asbaşkanı olarak dünyanın en genç futbol yöneticisi oldu. Soydaşımızla gurur duyuyoruz. Bizde tıpkı onun gibi akrabalarımız görmek üzere Türkiye'deyiz ve ilk durağımız Samsun oldu." ifadelerini kullandı.

45 FARKLI ÜLKEDEYİZ

Duygusal bir ortamda, bu iki aileyi yıllar sonra bir arada gördüğü için çok mutlu olduğunu dile getiren Samsun Çerkez Derneği Başkanı Sedat Uygun, Rusya ile yapılan savaş sonucunda yaklaşık 45 farklı ülkeye toplu halde dağılan Çerkezler in hala köklerini arıyor ve soydaşlarını buluyor oluşundan gurur duyduğunu kaydetti. Uygun, "Suriye, Irak, Almanya, İsrail, Kanada Fransa ve Türkiye gibi dünyanın dört bir yanında ki ülkelerde yaşayan Çerkezlerin ortak ve en önemli bir özelliğinin de yaşadıkları ülke neresi olursa olsun o ülkeye sadık bir vatandaş olmalarıdır. Yaşadıkları ülke için canla başla çalışmalarıdır." dedi. CİHAN
18 Ağustos 2015 16:14
DİĞER HABERLER