Türk Telekom’un gayrimenkul satışı konusunda yayınlanan haberle ilgili cevap ve düzeltme metnidir.
DÜZELTME VE CEVAP METNİDİR
Türkiye’de iletişimin öncüsü ve ülkemizin önde gelen büyük ve saygın kuruluşlarından biri olan Türk Telekomünikasyon A.Ş. (“Türk Telekom”) aleyhinde Türk Telekom’un gayrimenkul satışı konusunda web sitenizde yayınlanan haberde (“Haber”) hiçbir araştırma ve veriye dayanmaksızın, yanlış bilgilendirmeler, gerçeğe aykırı beyanlar ve hukuksal dayanaktan yoksun ifadeler yer almıştır.
Şöyle ki;
1. Türk Telekom’un gayrimenkul satışları ile ilgili yayınlanan asılsız iddialarla ilgili olarak;
Türk Telekom, hisseleri halka açık, kamu ortaklığı bulunan bir anonim şirket ve özel hukuk tüzel kişisidir. Bu bağlamda, Şirketimizin diğer tüm ticaret şirketleri gibi sahip olduğu tüm menkul ve gayrimenkuller üzerinde tasarruf etmesi doğaldır. Türk Telekom ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (“BTK”) arasında imzalanan İmtiyaz Sözleşmesinde (“Sözleşme”) Türk Telekom’un sahip olduğu gayrimenkuller üzerinde tasarrufta bulunmasını engelleyen bir hüküm yer almamaktadır. Sadece, Sözleşme kapsamında Türk Telekom’a Sözleşme’nin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, sistemin işleyişini etkileyen tüm teçhizatı, bütün fonksiyonları ile çalışır vaziyette ve bu teçhizatın üzerinde kurulu bulunduğu kendi kullanımında olan taşınmazları BTK’ya veya BTK’nın göstereceği kuruluşa bedelsiz olarak devretme yükümlülüğü yüklenmiştir. Türk Telekom’un taşınmaz alım satımı veya kiralanması gibi işlemleri yapmasını engelleyici herhangi bir Danıştay kararı da bulunmamaktadır. Hatta tam tersine, Danıştay verdiği istişari görüşte Türk Telekom tarafından yapılan gayrimenkul satışları ile ilgili olarak gerek Sözleşme’nin tarafları arasında gerekse diğer kurum ve idareler arasında herhangi bir ihtilaf ve farklı görüş olmadığını, dolayısıyla Danıştay tarafından bu konuda görüş bildirmek suretiyle giderilebilecek bir duraksama bulunmadığını belirtmiştir. Yani bu olgu tamamen irade serbestisi ve ticari mülahazalar çerçevesinde karar verilebilecek bir durum olmaktadır. Haber bu yönüyle gerçek dışı olup yanıltıcılık kastı içermektedir.
Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde; mülkiyeti Türk Telekom’a ait olup teknolojik gelişmelere, yatırım ve işletme faaliyetlerindeki gelişme ve değişikliklere, yeniden yapılanma ve benzeri nedenlere bağlı olarak ihtiyaç dışı kalan ve Türk Telekom sistemlerinin işleyişini etkileyen teçhizatın kurulu olmadığı taşınmazların satış işlemleri ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Türk Telekom’un atıl durumda kalan, kullanmayı planlamadığı ve herhangi bir şekilde iletişim alt yapısı içermeyen yerleri satması, altyapı olan yerleri kullanıma engel teşkil etmeksizin kiralaması,
ihtiyacı olan yerlerde teknik ya da hizmet binası kiralaması, inşa etmesi veya satın alması, ana faaliyetlerini yerine getirmesi için yürüttüğü operasyonel faaliyetlerdir. Nitekim Türk Telekom, başta Ankara olmak üzere birçok lokasyonda bina inşa etmekte veya satın almaktadır.
2. Mecidiyeköy’deki binanın satılması konusundaki iddialar ile ilgili olarak;
Türk Telekom Genel Müdürlük Mecidiyeköy Binası, Türk Telekom tarafından 2005 yılında yapılan özelleştirmeden yaklaşık 1 yıl sonra, 2006 yılında satın alınmış olup, Sermaye Piyasası Kurumu düzenlemelerine uygun lisanslı denetleme firmalarının da katıldığı bir süreç sonucunda değerleme yapılarak belirlenen muhammen bedel üzerinden 2015 yılı içerisinde satışa çıkartılmıştır. Satışa dair ilan 6 ulusal gazetede yayınlanmış; süreç sonunda yapılan pazarlıklarla, belirlenen muhammen bedelin üzerinde bir bedelde satış gerçekleştirilmiş ve tapu devri yapılmıştır. Söz konusu gayrimenkulün satışı, şeffaf ve rekabetçi bir süreçle yürütülmüştür.
3. Bakır kabloların satılması konusundaki haksız, hakaretamiz ve kamuoyunu yanlış yönlendirme amacı taşıyan ithamlar ile ilgili olarak;
Türk Telekom tarafından müşterilerine verilen hizmetlerin geliştirilmesi; yeni teknolojilerin gerektirdiği hız ve kapasitelerin artırılması amacıyla, düzenli olarak şebeke yatırımları yapıldığını, bu yatırımların önemli bir kısmının da, "fiber" teknolojisi üzerine yapılmış ve yapılmaya devam edilmekte olduğunu belirtmek isteriz. Zira 4.5 G mobil şebeke alt yapısı için fiber altyapı hayati önem taşımakta olup alt yapısını yenileyen ve güçlendiren Türk Telekom yaklaşık 214.000 km fiber altyapısı ile Türkiye’de en çok fiber alt yapısına sahip olan şirket konumundadır. Türk Telekom, önümüzdeki üç yılda yaklaşık 10 Milyar TL daha konsolide yatırım yapmayı planlamaktadır. Türk Telekom Erişim Şebekesi bakır altyapısının fiber optik (F/O) altyapısına dönüştürülmesi projesi (F/O Kentsel Dönüşüm Projesi) kapsamında, yapılan fiber yatırımları sonucunda Türk Telekom şebekesinde bulunan ve Türk Telekom’a ait olan bakır kabloların bir kısmı atıl hale gelmekte ve Türk Telekom kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek için atıl hale gelen bakır kabloların satışıyla fiber yatırımlara kaynak oluşturulmaktadır. Özeleştirme tarihinden itibaren yapılan fiber yatırımlarının toplamı, satılan bakır kablo değerlerinin üzerindedir. Hedefi daha iyi teknolojiler sağlamak için verimli yatırımlar yapmak ve yurttaşlarımızın hizmetine, en son teknolojiyle en hızlı, güvenli ve kesintisiz iletişimi sunmak olan Türk Telekom ile ilgili söz konusu Haberde bahsedilen ithamlar kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.
4. Maçka’daki binanın satılması konusundaki iddialar ile ilgili olarak;
Maçka Hizmet Binası Türk Telekomünikasyon A.Ş.’den ayrı bir tüzel kişiliği olan Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. (“Avea”)’ye ait bir taşınmazdır. İlgili Haber’de Türk Telekom’a ait olmayan bir taşınmaz hakkında açıklama yapılması, Haber’de yer alan haksız iddiaları güçlendirmek maksadı taşımakta olup kamuoyunu açıkça yanlış yönlendirmektedir. Kaldı ki, 16 Kasım 2006 tarihinde, yani Türk Telekom’un özelleştirme tarihinden bir yıl sonra satın alınmış olan bu taşınmaz üzerinde de ne Avea ne de Türk Telekom’a ait sistemin işleyişini etkileyen herhangi bir teçhizat bulunmamaktadır.
Her haber gerçeğe uygun olmak ve araştırma mahsulü olmak, kamu menfaatini sağlamak amacına matuf olmak zorundadır. Buna mukabil, gerek Sözleşme’nin içeriğini gerekse konuyla ilgili Danıştay kararının içeriğini değiştirerek Türk Telekom aleyhinde asılsız iddialarda ve karalamalarda bulunmanın objektif habercilik anlayışı ile bağdaşmayacağı aşikardır.
Yukarıdaki açıklamalarımıza istinaden, Türk Telekom aleyhinde gerçeğe aykırı iddialar içeren ve Türk Telekom’un saygınlığı ile bağdaşmayan söz konusu Haber’de yer alan hukuka ve gerçeğe aykırı tüm iddiaları reddettiğimizi ve konu ile ilgili yasal yollara başvuracağımızı değerli kamuoyuna saygı ile bildiririz.
Türk Telekomünikasyon A.Ş. Vekilleri
Av. Gamze Hürmüzlü - Av. Serdar Akcasu