ÇYDD ve ÇEV'e yönelik Ergenekon iddianamesi, eğitim amacıyla kurulan ve bu şekilde kampanya yaparak binlerce kişiden burs alan derneklerin iç yüzünü gösterdi.
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan son iddianamede, eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'in, Şener Eruygur'la 'örgütsel irtibatlı' olduğu aktarılıyor. Buna göre Yaşer, darbe planında öngörülen mitingler için Eruygur'a 'eleman' desteği veriyor. Dernekten burs alan öğrenciler, mitinge katılmaya zorlanıyor.
ÇYDD ve ÇEV'e yönelik Ergenekon iddianamesi, eğitim amacıyla kurulan ve bu şekilde kampanya yaparak binlerce kişiden burs alan derneklerin iç yüzünü gösterdi. ÇEV'in, Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven darbe planlarının hayata geçirilmeye çalışıldığı 2003-2004 yılında Jandarma Komutanlığı ile yakın ilişkide olduğu iddianameye yansıdı. İddianamede eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'in, Şener Eruygur, Mustafa Balbay, Kemal Alemdaroğlu, Tuncay Özkan ve Tuncer Kılınç gibi hakkında kamu davası açılan birçok 'Ergenekon terör örgütü' mensubu ile örgütsel irtibat ve faaliyette bulunduğu belirtiliyor. Yaşer'in burs alan öğrencilerin kişisel bilgilerini jandarmaya ilettiği, bu kişilerin jandarma tarafından kayıt altına alınıp takibini sağladığı aktarılıyor. Yaşer'in, bursiyerleri 'Ergenekon terör örgütünün' amaçları doğrultusunda düzenlenen mitinglere katılmaya zorladığı, etkinlik ve mitinglere katılıp katılmadıklarını takip ettirdiği, katılmayanların burslarını kesmekle tehdit ettiği, bursiyerleri, illegal eylem ve mitinglerde kullandığı ifade ediliyor.
ÖĞRENCİLERİ JANDARMA SEÇİYOR
Gülseven Yaşer'den dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'a yazılmış ve ÇEV'de ele geçen bir rapor işbirliğini anlatıyor. 'İstanbul, 31.03.2003' tarihli ÇEV amblemli 'Sayın Org. M. Şener Eruygur, Jandarma Genel Komutanı Ankara' hitabı ile başlayan altı sayfalık belgenin ilk sayfasında, komutanlığın önerisi ile ilgili olarak hazırlanan projenin ekte onaya sunulduğu belirtiliyor. Belgenin üçüncü sayfasında ise 'Konu' başlığı altında "Ülkemizde mevcut 900 adet ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerde lise ya da meslek okullarında okuyan çok başarılı ancak ekonomik durumu yeterli olmayan ikişer öğrenci o bölgedeki jandarma komutanlıkları vasıtası ile seçilecektir." deniliyor. Ayrıca 'Bütçe' bölümünde Eruygur'a ne kadar bursiyerleri bulunduğu ve ne kadar burs ücreti alınacağı da ayrıntılı olarak rapor ediliyor. Raporun beşinci sayfasında ise, 'İlçelerde seçilen öğrencilerin hazırlaması gereken belgeler' alt başlığının altında "Öğrencilerle ilgili dosyanın bir örneğinin de il jandarma komutanlığında kalması, uzun vadede öğrencinin takibi için yararlı olacaktır." ifadelerinin yazılı oluğu belirtiliyor. Ayrıca ÇEV, ortaöğretim burs başvuru formu örneğini de jandarmaya gönderiyor.
Deprem paraları vakfa aktarılmış
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede ÇYDD ve ÇEV yöneticileri hakkında ilginç belgeler yer aldı. 22 Kasım 2000 tarihli Bible Society
[email protected] adresinden
[email protected]'ye gönderilen 9 sayfalık e-mail çıktısında, depremzedeler için toplanan paraların bakanlık hesabı yerine American Board hesabına yatırıldığı anlatılıyor. Yazıda Türkiye'de misyonerlik faaliyetlerini Amerikan okullarının sahibi Emine Eymen Sezeryan, ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer ve eşi, Türk-American Board'da yönetici Yaşar Yaşer'in yürüttüğü kaydediliyor. Adapazarı gibi pek çok ilde misyonerlerin gizli yurtlar açtığı kaydedilen yazıda, "Ülkemizde en çok satan Redhouse sözlüklerinin imtiyaz hakkı bu yayınevinindir. Dolayısıyla bu sözlüklere ödenen paralar, ülkemizde misyonerlik faaliyetlerine kaynak teşkil etmektedir. Şirketin müdürlüğünü yapan Ameni El Bağdaş, depremzedeler adına topladıkları paraları, İçişleri Bakanlığı'nca verilen banka numarasına değil, American Board'ın hesap numaralarına yatırmıştır. American Board, bu paradan 20.000 doları Gülseven Yaşer'e vermiş, bu sahsın bulunduğu ÇEV, bu parayı kendi inisiyatifinde kullanmıştır." şeklinde ifadeler yer alıyor.