Türkiye genelinde cadı avı olarak nitelenen fişleme ve tasfiye dalgası yaşanırken BÇG faaliyetlerinden yargılanan Çevik Bir sordu: Şimdi MGK eliyle oluşturulan çalışma gruplarının bizim 28 Şubat'ta kurduğumuzdan ne farkı var?
28 Şubat davasının iki numaralı sanığı Çevik Bir, yolsuzluk soruşturmaları sonrası AKP hükümetinin zanlıları yargıdan kaçırmak için sarıldığı sözde paralel yapının iç tehdit olarak Milli Siyaset Belgesi’ne girmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde 1997 yılında oluşturulan Batı Çalışma Grubu’na benzer bir birim oluşturulup oluşturulmadığını sordu. Genelkurmay Başkanlığı, Bir’e, söz konusu çalışmaların devlet sırrı kapsamında olduğu gerekçesiyle bilgi verilmeyeceğini bildirdi.
54’üncü hükümet Refah-Yol’u düşürmekle suçlanan, 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve İkinci Başkan Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 103 sanığın yargılanmasına Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Karadayı, sağlık gerekçesiyle duruşmalara katılmazken, Çevik Bir ve diğer sanıklar duruşmalarda hazır bulunuyor.
BÇG, YASAL BİR GRUP
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere
göre Çevik Bir, mahkemede yaptığı savunmalarda, suçlama konusu olan
Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG), “MGK’da alınan kararlar doğrultusunda oluşturulan yasal bir grup” olduğunu ısrarla vurguladı. AKP hükümeti döneminde ise '
'Dünyada örneği olmayan'' legal görünümlü illegal yapılar olarak tarif edilen ve iç tehdit olarak Milli Siyaset Belgesi’ne sokulan iddialar ve bunlarla mücadele birimlerinin oluşturulması, Genelkurmay Başkanlığı’nda BÇG benzeri bir birimin oluşturulduğu bilgisini de gündeme getirdi. Bu iddia üzerine Çevik Bir’in avukatı Ümit Kara, müvekkili adına Genelkurmay Başkanlığı’na başvurarak,
BÇG benzeri bir yapılanmanın oluşturulup oluşturulmadığını sordu.
BÇG YASADIŞIYSA ŞİMDİKİLER NE?
Haliyle Çevik Bir ve avukatı soruyor. Bizim oluşturduğumuz BÇG adlı yapının şu anki kurulanlardan herhangi bir farkı var mı? diye soran Bir, özet olarak ''Biz de MGK eliyle kurmuştuk ve BÇG ne kadar yasalsa şu anki cadı avı çalışma grupları da o kadar yasaldır'' demeye getiriyor.
DEVLET SIRRI DENİLDİ
Avukat Ümit Kara, 10 Haziran tarihli duruşmada, müvekkili adına Genelkurmay Başkanlığı’na yaptığı başvuruyu anlattı. Kara, “Yaptığımız başvuru üzerine Genelkurmay Başkanlığı talep edilen bilgilerin devlet sırrı kapsamında olduğunu bildirdi” dedi.