Çeyiz hesabı ve devlet katkısı, 4 ay sonra uygulanmaya başlıyor

Hazine Müsteşarlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu'nun 14 Aralık 2015 tarihli aldığı 'Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik' kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Sayıştay Başkanlığı'nın görüşü alınarak hazırlanan söz konusu yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Hükümleri Bakanlar Kurulu tarafından yürütülen yönetmelik, 4 ay sonra Mart ayında uygulamaya konulacak.

Türk vatandaşı olan veya 29 Mayıs 2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi kapsamına giren kişilerin çeyiz hesabı ödeme planlarına, devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin tespitine ve birikim yapılan süreler ile ödeme planlarına göre devlet katkısı oranının ve azami tutarın farklılaştırılmasına, hesapların denetimine ve uygulamaya yönelik diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlayan 'Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hükümlerine göre hazırlandı.

İlgili yönetmelik, çeyiz hesabının açılması ve işletilmesine ilişkin genel esaslar, çeyiz hesabına ilişkin ödeme planı, devletin katkısına ilişkin esaslar, devlet katkısı ödemesi, çeyiz hesabı sözleşmesinde bulunması gereken hususlar, raporlama ve sorumluluk, denetim ve diğer hükümler bölümlerine açıklık getiriyor.

Buna göre; çeyiz hesabında ödemeler düzenli olarak yapılacak. Aylık ödemelerde alt sınır 100, üst sınır bin lira olacak. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak.

Katılımcıların; devlet katkısına hak kazanması için gereken şartlar ise şöyle; "Evlilik tarihinden önce asgari üç yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapılması. 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması. Beşinci maddenin ödemelerle ilgili 4., 5. ve 6. fıkralarında belirtilen şartlardan herhangi birini ihlal etmemesi gerekiyor."

Devlet katkısının hesaplanmasında, evlilik tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı ödemesi, evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20'sini ve azamı 5 bin lirayı geçemeyecek. Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinden bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine çeyiz hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.

Bankalar, çeyiz hesabına ilişkin bilgi ve belgeleri ilgili bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara göre bakanlığa gönderecek. Çeyiz hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak.

CİHAN
16 Aralık 2015 11:01
DİĞER HABERLER