Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 5. dönem cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto için başkent Cezayir'de düzenlenen gösterilerde 7 vatandaş ile 56 polis yaralandı, 45 gösterici gözaltına alındı.
Cezayir'de on binlerce kişi Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın 18 Nisan'da yapılacak seçimlerde yeniden aday olmaması talebiyle ülke çapında protestolar düzenliyor.
Protestocular, 20 yıldır iktidarda olan Buteflika'nın sağlık durumunu da gerekçe göstererek, artık geri çekilmesi gerektiğini söylüyor.
Ennahar televizyonu ise, Buteflika'nın başvuruların son gününde resmen adaylığını koyduğunu öne sürdü.
Peki Cezayir sokaklarında neler oluyor? Buteflika ve hükümete yönelik tepkilerin sebebi ne?
Buteflika'nın adaylığına tepkilerin nedeni ne?
Cezayir 18 Nisan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenmiş durumda. 20 yıldır iktidarda olan Buteflika'nın yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Buteflika karşıtları ise, 82 yaşındaki siyasetçinin artık geri çekilmesi gerektiğini söylüyor.
2013'te felç geçiren Buteflika'nın sağlık durumunun kritik olduğu biliniyor. Sağlık kontrolleri için İsviçre'de olan Buteflika'nın adaylık başvurusu için ülkede olması gerekmiyor.
Buteflika'nın 'kronikleşen yolsuzluğun' ve işsizliğin önüne geçememesi, başlıca gerekçeler arasında. Ülkede 30 yaş altı işsizlik oranı, yüzde 25'i aşmış durumda.
Protestoların önemi ne?
Cezayir 2011'deki Arap Baharı protestolarından bu yana ülkede görülen en büyük protestolara sahne oluyor.
Buteflika'nın geçen ay seçimlerde yeniden aday olacağını açıklaması, iktidarda olduğu son 20 yılda görülen en büyük başkaldırıyı tetikledi.
Cuma günü başkent Cezayir'de düzenlenen protestolara katılım 100 bini aşkındı.
Bazı protestocular cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarına kaldırım taşları atınca polis biber gazıyla karşılık verdi.
Cezayir devlet medyası, yaklaşık 200 eylemci ve 56 polis görevlisinin yaralandığını aktardı. Bir kişi de kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Farklı kentlerde de Cuma namazı sonrası benzer gösteriler vardı.
Başkent Cezayir'de Pazar günü ise 70 binden fazla öğrencinin katıldığı yeni protestolar düzenlendi.
Öğrenciler "5. döneme hayır" ve "Özgür ve demokratik Cezayir" gibi sloganlar atarken yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Adaylık başvurularının iletileceği Anayasa Konseyi binası yakınlarındaki üniversite kampüslerinin ana kapıları kapatıldı.
Polis, binaya yürüyen öğrencileri tazyikli suyla dağıtmaya çalıştı.
Kimler yarışacak?
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için şu ana dek 6 aday öne çıktı.
Cezayir'e "değişimi" getireceğini söyleyen emekli general Ali Gediri ve özellikle genç seçmenin desteğini alan iş adamı Raşid Nekkaz, bu isimler arasında.
Muhalefetteki İşçi Partisi ile İslami eğilimli Barış Toplumu Hareketi Partisi ise, seçimleri boykot etti.
Bazı yorumculara göre, 1954 ve 1962 yılları arasında bağımsızlık için Fransa'ya karşı savaşan Buteflika gibi askeri kökenli isimler hâlâ siyaseten baskın.
Reuters'ın haberine göre 1990'lu yıllarda İslamcı gruplarla yaşanan ve 200 binden fazla kişinin öldüğü iç savaşın geri geleceği korkusu yaygın.
İstikrar ve barış ortamının sürmesini isteyen önemli bir kesim, muhalif seslerin kısıldığı siyasi sisteme hoşgörü gösteriyor.
Ülkede toplumsal hareketler geleneksel olarak çok güçlü değil. Muhalefet arasında da derin bir kutuplaşma var. Buteflika hükümeti de bunun farkında.
Ancak protestocular pes etmeyeceklerini söylüyor.