Chomsky: Basına yönelik tavırlar korkunç

Chomsky: Basına yönelik tavırlar korkunç
Prof. Dr. Noam Chomsky, Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile  Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanması ve Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’e 8 yıl hapis istenmesi dünyada yakından takip ediliyor.   

Dünyaca ünlü filozof, dilbilimci ve tarihçi  Chomsky, gazetecilerin tutuklanması ile ilgili "Otoriter yönetimin, sivil insiyatifin zayıflatılması yönünde atmış olduğu korkunç  bir adımdır."değerlendirmesinde bulundu. 

Ünlü dil bilimci , geçtiğimiz günlerde Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire ile birlikte Washington Post’ta yayınlanan yazısına atıfta bulunarak, medyaya yapılan baskı ile ilgili düşüncelerini dile getirdiğini hatılattı. Washington Post’ta yayınlanan makalede Chomsky "Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan’ın demokrasi bekçilerini susturmaya devam ettiğini" savunmuştu.

Türkiye’nin Rusya savaş uçağını düşürmesi olayını da değerlendiren Chomsky, "Türk-Rus ilişkileri şuanda çok gergin. Ama her iki tarafta olayların daha fazla kontrolden çıkmasına izin vermeyecekleri konusunda anlaşmış gibi."dedi. 

TÜRKİYE IŞİD İLE SAVAŞMIYOR 

Türkiye’nin bölgede IŞİD ile savaşmadığını iddia eden ünlü düşünür, "Hatta, sınırı IŞİD destekcikleri cihadi gruplara açık tutarak diğer yolla yardımcı olabiliyor. Türkiye, sahada IŞİD’e karşı mücadele eden Kürtlerle savaşıyor." iddiasında bulundu.  

Prof. Dr. Noam Chomsky ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire, imzasıyla Washington Post’ta geçitğimiz günlerde yayınlanan makalede, G20 Zirvesi’ne uygulanan akreditasyon ayıbından, İpek Koza’ya ait medya şirketlerine el konmasına, seçimin hemen ardından Nokta Dergisi editörlerinin tutuklanmasından, Can Dündar’ın terörizm suçlamasıyla yargılanmasına kadar bir çok konuda eleştiriler getirilmişti. Yazıda  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin gazetecileri “demokrasinin bekçileri” olarak kabul ettiğine dikkat çekilerek, ülkeyi kontrol etmek isteyenlerin eleştirilerden rahatsız olmamak için gazetecileri susturmaya kalktığı vurgulanmıştı. 




(CİHAN)

(Dünya - Date: 28.11.2015 15:49:46 )

28 Kasım 2015 15:55
DİĞER HABERLER