CHP'den çocuk cezaevleri kapatılsın, çocuklar rehabilite edilsin teklifi

CHP, hiçbir koşulda çocuk tutuklu ve hükümlülerin kapalı ceza infaz kurumlarında kalmamasını öngören kanun teklifi verdi. Cezaevleri İzleme ve İnceleme Komisyonu üyeleri Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir, incelemelerinin ardından çocuk cezaevleri için harekete geçti. Heyet, hazırladığı raporda çocukların cezalandırılması değil, rehabilite edilmesi gerektiğini anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi, Muğla E Tipi Ceza İnfaz Kurumunda çocuklara yönelik cinsel taciz ve şiddet iddialarının Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafından da raporlaştırılması üzerine tekrar cezaevine giderek incelemede bulundu. Cezaevleri İzleme ve İnceleme Komisyonu üyeleri Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir, çocuk cezaevlerinde incelemelerde bulundu. CHP, çocuk cezaevlerinin kapatılmasını ve hiçbir koşulda çocuk tutuklu ve hükümlülerin kapalı ceza infaz kurumlarında kalmamasını öngören kanun teklifi verdi. Teklif ile çocukların cezalandırılması değil, rehabilitesinin gerektiliği kaydedildi. Pozantı, Şakran, Maltepe ve Ankara'da cezaevinde bulunan çocuklar ile ilgili daha önceki iddialara ve komisyon tarafından hazırlanan raporlara da değinilen teklif gerekçesinde, "Gelinen noktada çocuk cezaevlerinin artık amacından çıktığı ve hükümetin bu kurumlarda çocukların yaşamlarını ve gelişimlerini olumsuz etkileyecek cinsel istismar, kötü muamele ve şiddet uygulamalarını önleyemediği açıktır." ifadelerine yer verildi.

2011 yılında Pozantı Cezaevi'nde bulunan çocuklara cinsel istismarda bulunulduğu iddialarının basına yansıması üzerine CHP Cezaevi Komisyonu Pozantı Cezaevi'ni ziyaret ettiği belirtilen gerekçede, "Burada durumun vahameti bir kez daha ortaya çıkmıştır. İnceleme sonrasında hazırlanan raporun ardından Pozantı Cezaevi kapatılmak zorunda kalmış, burada istismara uğrayan çocuklar başka cezaevlerine nakil edilmiştir. Ancak olayın ardından sorumluluğu bulunan personel hakkında gerekli adli/idari işlemler yapılmamış, hatta kurum müdürü Adana'dan Ankara'ya tayin edilmiştir." denildi.

2012 ve 2013 yıllarında Ankara ve Şakran'da çocuklara yönelik cinsel istismar ve kötü muamele iddialarının kamuoyuna yansıdığı belirtilen gerekçede şunlara yer verildi: "Muğla Cezaevi ile ilgili olarak 2015 Şubat ayında CHP Marmaris İlçe Başkanlığına giden Muğla E Tipi Cezaevinde kalan dört çocuktan birinin babasının çocuk koğuşunda çocuğunun taciz edildiği bilgisini paylaşması üzerine harekete geçen CHP Cezaevi Komisyonu 27 Şubat 2015 tarihinde Cezaevinde incelemede bulunmuş ve gözlemlerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu durum üzerine başka sivil toplum kuruluşları tarafından da konu ile ilgilenilmiş ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafından Kasım 2015'te açıklanan raporda Muğla Cezaevinde benzer iddiaların varlığını koruduğu kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bunun üzerine cezaevine ziyaret gerçekleştiren CHP Cezaevi Komisyonu yine gözlemlerini raporlaştırmış ve iddiaların ciddiyetini gözler önüne sermiştir. Gelinen noktada çocuk cezaevlerinin artık amacından çıktığı ve hükümetin bu kurumlarda çocukların yaşamlarını ve gelişimlerini olumsuz etkileyecek cinsel istismar, kötü muamele ve şiddet uygulamalarını önleyemediği açıktır. Teklif ile çocuk cezaevlerinin kapatılarak hakkında tutuklama veya mahkumiyet kararı verilmiş olan çocukların çocuk eğitim evlerinde tutulması ve bu kurumların cezalandırma değil sosyal ve psikolojik destek ile yönlendirme ve eğitim amaçlı olarak yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır."

CHP'nin 5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şu şekilde:

"MADDE 2- 13.12.2004 tarih ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 15. maddesinin 3. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Hakkında tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunan çocuk tutuklu veya hükümlüler her ne sebeple olursa olsun kapalı ceza infaz kurumlarına gönderilmezler'

MADDE 3- 13.12.2004 tarih ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 15. maddesinin 1. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Çocuk eğitimevleri; çocuk hükümlüler hakkında verilen cezaların, hükümlülerin eğitilmeleri, meslek edinmeleri ve yeniden toplumla bütünleştirilmeleri amaçları güdülerek yerine getirildiği tesislerdir. Hakkında tutukluma veya mahkumiyet kararı verilen çocuklar çocuk eğitimevlerinde sosyal ve psikolojik destek ile yönlendirme ve eğitim odaklı bir programa tabi tutulur. Bu kurumlarda firara karşı engel bulundurulmaz; kurum güvenliği iç güvenlik görevlilerinin gözetim ve sorumluluğunda sağlanır.'"
CİHAN
21 Aralık 2015 12:39
DİĞER HABERLER