CHP iktidarında camilerin satıldığı iddiası

CHP iktidarında camilerin satıldığı iddiası -CHP İl Başkanı Ülken: -Öyle ki binlerce caminin cemaati bile yoktu. Çoğu bakımsız ve haraptı. Bu nedenle ihtiyaç fazlası camiler gayet titiz bir çalışmayla belirlendi. Bunlar dönüştürüle
ANTALYA (A.A) - CHP İl Başkanı Özer Ülken, CHP iktidarında camilerin satıldığı yönündeki idialarla ilgili Öyle ki binlerce caminin cemaati bile yoktu. Çoğu bakımsız ve haraptı. Bu nedenle ihtiyaç fazlası camiler gayet titiz bir çalışmayla belirlendi. Bunlar dönüştürülerek ya satıldı ya da başka amaçlar için kullanıldı dedi.
     Özer Ülken, yaptığı yazılı açıklamada, CHPnin iktidar olduğu dönemde bazı camilerin satıldığı yönündeki iddialara yanıt verdi. Cami satışının sadece CHP döneminde değil, Adnan Menderes döneminde de yaşandığını savunan Ülken, bugün yaşamayan insanların kendi koşularında vatan ve millet için yaptıkları hizmetlerin konuşulmasını eleştirdi.
     Araştırmacı Sinan Meydanın yayınladığı bilgilere dikkati çeken Özer Ülken, bu bilgilere göre 1927 yılında Türkiye genelinde 14 bin 425 okula karşılık 28 bin 705 cami olduğuna işaret etti. Ülken, açıklamasında, Öyle ki binlerce caminin cemaati bile yoktu. Çoğu bakımsız ve haraptı. Bu nedenle ihtiyaç fazlası camiler gayet titiz bir çalışmayla belirlendi. Bunlar dönüştürülerek ya satıldı ya da başka amaçlar için kullanıldı dedi.
     Bu satışların tamamının CHPnin iktidar olduğu 1926-1950 arasında yapılmadığına da değinen Özer Ülken, önemli bir bölümünün de Adnan Menderesin başbakanlığındaki Demokrat Parti iktidarında gerçekleştirildiğini ileri sürdü.
     Olayın, günün koşullarında değerlendirilmesini isteyen Ülken, açıklamasında, CHP, ülkemiz tarihinde yaşanan, o günün koşullarında gerçekleştirilen bu ve bunun gibi konuları ülke gündemine taşımayacaktır ifadesini kullandı.
     Ülken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     İnönü, İkinci Dünya Savaşının devam ettiği 1939-1946 yılları arasında, olası bir saldırıda, camilerin hedef alınmayacağını düşünerek, aralarında Hz. Muhammedin sancağı, kılıcı, Hırka-i Saadeti, Hz. Osmanın kanlı Kuran-ı Kerimi gibi kutsal emanetler ve tarihi eşyaları camilere taşıtmıştır. Ayrıca Topkapı Sarayındaki kutsal emanetler, bu emanetlerle ilgilenen görevlilerle birlikte Niğdeye götürülerek, oradaki bazı camilere konulmuştur. Bütün bunların yapılış amacı, bu emanetlerin gelecek kuşaklara düzgün ve eksiksiz şekilde bırakılması çabasıdır.
     (MUH-GÜÇ-TNC)
04 Mayıs 2012 10:53
DİĞER HABERLER