CHP, İstanbul'daki büyük ölçekli projeleri 'kent suçları' takibine aldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul'da imar ve çevre sorunları başta olmak üzere kente karşı işlenen suçları araştırıp dava süreçlerini takip etmek üzere bir komite kurdu. İl Başkanı Murat Karayalçın, kurulun özel ya da kamu girişimiyle yapılan ve büyük ölçekli olan bütün projeleri yakından takip edeceklerini söyledi. Yargı kararlarına rağmen bazı projelerde ilerlemelerin devam etmesine de eleştiren Karayalçın, "Biz kente karşı suçları izlerken bizim izlediklerimiz de yasaya karşı hile yapıyorlar. Küçük değişiklikle bir plan notu değişikliği ile ya da önemli olmayan bir mekan değişikliği ile yeni bir durum yarattıklarını düşünüyorlar." dedi.

Marriott Otel'de düzenlenen kurulun tanıtım toplantısına Murat Karayalçın, il yönetim kurulu üyeleri ve partisin İstanbul Büyükşehir Belediye meclis üyeleri ile birlikte katıldı. İstanbul'da kente karşı işlenen suçlar olarak nitelendirdikleri konuları takip etmek ve dava açarak konuları yargı sürecine taşımak için kurulan Kent Suçları İzleme Kurulu kurduklarını belirten Karayalçın, 11 üyeli kurulun bu takip sürecini takip edeceğini söyledi.

Kurulun, 2010 ile 1015 yılları arasında açılan 192 ayrı davayı takip ettiğinin altını çizen Karayalçın, "İstanbul'da kamu ve özel sektörün büyük ölçekli projeleri için, merkezi ya da yerel yönetimlerin yaptığı arsa-arazi tahsisleri için CHP izleme komitesi bunların İstanbul'a ve İstanbullulara karşı suç niteliğini taşıdığı konusunda böyle bir değerlendirme yaparsa bunlar yargıya taşınacaktır. Planlar, projeler, tahsisler suç niteliği taşıyorsa bunu yargıya taşıyacağız. Ayrıca İstanbullu hemşehrilerimizi bu konuda aydınlatıp, gerekirse bu girişimleri önlemek için hemşehrilerimizi bir araya getireceğiz." şeklinde konuştu.

İstanbul'un tüm ilçeleri itibariyle açılan davaları komitenin hazırladığı ve 3 ayda bir yayınlanacak dergide yer alacağını da hatırlatan Karayalçın, derginin bu suçlar için bir katalog niteliğinde olacağını söyledi. 2 bin adet basılacak derginin bütün sivil toplum kuruluşları ve belediyelere de gönderileceğini belirtti.

Yargı kararlarının uygulanmaması konusunda da değerlendirmeler yapan Karalayçın, "Dava açıyoruz, dosyalar hazırlıyoruz demenin suçu önleyici bir yanı olmayabiliyor" diyen Karayalçın, "Burada bir yeni gücün inşa edilmesi gerekiyor. O da İstanbul halkıdır. İstanbul halkı buna sahip çıkmazsa İstanbul'un geleceği olamaz. İstanbul belediye teknotratlarına ya da merkezi yönetimde görev yapan memurlara bırakılamaz." ifadesini kullandı.

'NAMUS ERBABI, NAMUSSUZLAR KADAR GÜÇLÜ OLMALI'

Türkiye'de çok büyük oranda bir mekan duyarlılığı oluştuğunu ve derelerin kardeşliği gibi oluşumların başka bir şekilde izah edilemeyeceğini vurgulayan Karayalçın, "Toplumun gücü mafyanın gücünden fazladır. Halkın gücü mafyanın gücünü yener." dedi.

Karayalçın, dava süreçlerinde sonuç daha alınmadan dahi kanunlarda düzenlemeler yapılarak plan değişikliklerine gidildiği yönündeki soruya da cevap veren Karayalçın, "İkili bir suç var. Biz kente karşı suçları izlerken bizim izlediklerimiz de yasaya karşı hile yapıyorlar. Küçük değişiklikle bir plan notu değişikliği ile ya da önemli olmayan bir mekan değişikliği ile yeni bir durum yarattıklarını düşünüyorlar. Namus erbabının namussuzlar kadar güçlü olması lazım." ifadesini kullandı.

CİHAN
28 Kasım 2015 13:55
DİĞER HABERLER