CHP koalisyona hazır

CHP koalisyona hazır
CHP milletvekili yemin töreninin ardından koalisyon için harekete geçecek.

Hükümet kurma sürecini, "Türkiye’nin demokratik kurum ve kurallarında yaşanan tahribatın giderilmesi" olarak tanımlayan CHP, bu stratejisine ilişkin ilk adımı Meclis’te milletvekili yemin töreninin ardından atacak.

CHP, milletvekili yemin töreninin ardından harekete geçecek. "Demokratik kurum ve kurallardaki tahribatın giderilmesi" ilkesiyle hükümet kurma sürecini yürütecek olan CHP, MHP ve HDP'yi ziyaret edecek. "Hukuk" ve "barış" adlı iki ayaktan oluşan süreç, barajın indirilmesi, İç Güvenlik Paketi’nin iptali gibi düzenlemeleri içeriyor.

Bugün'den Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre, Hükümet kurma sürecini, "Türkiye’nin demokratik kurum ve kurallarında yaşanan tahribatın giderilmesi" olarak tanımlayan CHP, bu stratejisine ilişkin ilk adımı Meclis’te milletvekili yemin töreninin ardından atacak.

Milletvekili yemini, Meclis Başkanı seçimi ve Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşmasının ardından CHP, MHP ve HDP ile görüşerek, AKP’nin muhalefetin tepkilerine rağmen 24. Dönem’de yasalaştırdığı, demokrasiyi ve özgürlükleri kısıtlayan düzenlemelere ilişkin adım atılmasını teklif edecek.

HUKUK RESTORASYONU

CHP’nin restorasyon süreci; "hukuk" ve "barış" başlığı altında iki temel ayaktan oluşuyor. Hukuk ve barış süreci ile ilgili adımlar, Meclis'te atılacak. Meclis’te gerçekleşmesi öngörülen düzenlemeler arasında; seçim barajının indirilmesi, İç Güvenlik Paketi’nin iptali, makul şüphe, internete erişimin kısıtlanması, MİT Kanunu ve HSYK’nın yapısını değiştiren düzenlemeler yer alıyor.

‘BARIŞ DİLİ’ UYARISI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti kurmaylarına bu süreçte barış dilinin kullanılması talimatı verdi. Restorasyon süreci; sadece söz konusu düzenlemelere ilişkin demokratikleşme yönünde değişikliklerle toplumun farklı kesimlerindeki rahatlamayı kapsamayacak. Yurtdışından seçim sonuçlarına ilişkin olumlu tepkiler alan CHP, Türkiye’nin, komşuları ile ilişkileri ve uluslararası ilişkiler konusunda da barışçıl adımlar atması için adımlar atacak.

MİT KANUNU DA GÜNDEMDE

Özellikle, silah taşıyan TIR'lar tartışmasının merkezinde yer alan ve Türkiye’yi uluslararası platformda tartışılır hale getiren Suriye konusunda barış süreci vurgusu yapılacak. MİT’in görev alanını sınır dışı operasyonlara izin verecek şekilde genişleten MİT Kanunu’na ilişkin değişiklik de, bu kapsamda Meclis gündemine getirilecek. Ayrıca MİT'e ait olduğu iddia edilen silah yüklü TIR'larla ilgili yargılama sürecinin sağlıklı ve şeffaf işlemesi için gerekli hukuki ve yasal adımlar atılacak.

BAHÇELİ'Yİ İKNA TEMASLARI

CHP'nin bu adımları atabilmesi için koalisyon ortağı olması kritik önem taşıyor. Taban, AKP ile koalisyon seçeneğine olumsuz yaklaşırken, parti yönetiminde MHP'nin AKP ile koalisyona daha sıcak baktığı analizi yapılıyor. CHP?yönetimince, MHP ile koalisyon seçeneği için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi iknaya yönelik gayriresmi temaslar yapılıyor.

"AMACIMIZ ÜLKEMİZİ SIKINTIDAN ÇIKARMAK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde çıkan sonuçla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Daha önce yaptığı değerlendirmede 'erken seçim' ihtimalinin Türkiye için zaman kaybı olacağını belirten Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından koalisyon tartışmalarına ilişkin açıklamada bulundu. CHP lideri şunları yazdı: "Herkes bilsin ki verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için, değerlerimizi koruyarak parti içinde ortak akılla değerlendirmeler yapacağız. Amacımız, ülkemizi bulunduğu sıkıntılı durumdan bir an evvel çıkarmaktır. Bu amaçla var gücümüzle çalıştığımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

BAHÇELİ: GEÇMİŞİ İHMAL EDEMEYİZ

7 Haziran gecesi, koalisyonda olmayacaklarını belirterek erken seçime de hazır olduğunu söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, önceki gün yaptığı açıklamada "Hesaplaşmadan helalleşme olur mu?" diyerek koalisyon sinyali vermişti. Twitter hesabından açıklama yapan Bahçeli, önce herkesin "kendi iç muhasebesini" yapması gerektiğini vurgulamıştı. “Her seçim bir yenilenme ve önümüzdeki yıllar için yepyeni bir sayfa açılması demek” diyen Bahçeli, “Fakat bu temiz sayfa yazılırken dünü unutmak ne mümkün” demişti. Bahçeli sözlerini şöyle sürdürmüştü:
"Türkiye’nin 13 yıllık karanlık bilançosu ortadadır. Bu kötü mirasın müsebbipleri adımlarını atarken özeleştiri yapmayı unutmamalıdır. Hesaplaşmadan helalleşme olur mu? Menfaatin çekim gücüne kapılıp da fedakârca yapılan mücadeleler bir kalemde silinir mi? Önümüze bakalım derken geçmişi ihmal edersek ya varlığımızdan ya da haysiyetimizden oluruz.”

12 Haziran 2015 07:17
DİĞER HABERLER