CHP'li Ağbaba, taş ocağı sorununu Meclis'e taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Battalgazi ilçesine bağlı Beydağı mahallesi yakınlarında kurulmak istenen ve halkın tepkisini çeken taş ocağı için Meclis'te soru önergesi verdi.

Veli Ağbaba, Beydağı mahallesinde halkın tepkisine rağmen kurulmak istenen taş ocağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na bir de soru önergesi verdi. Veli Ağbaba, Beydağı mahallesi Naldöken Dağı'na kurulması planlanan taş ocağına karşı vatandaşların tepki gösterdiğini belirtti. Taş ocaklarının doğal mirasa zarar verdiğini, tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini anlatan Ağbaba, buna karşın hem Türkiye genelinde hem de Malatya'da ocakların açılmasının kolaylaştırıldığını vurguladı. Taş ocağının bölgedeki ekolojik dengeyi bozacağı için karşı çıkıldığını ifade eden Ağbaba, hidro elektrik santraller, barajlar, taş ve maden ocaklarına izinler bu hızla giderse korunacak bir doğal güzellik kalmayacağını, bu yüzden Çevre Bakanlığı'na gerek kalmayacağını kaydetti.

Ağbaba, şöyle devam etti: "Ülkemizde, 2004 yılında yürürlüğe giren Maden Yasası'nın ardından gelişigüzel taş ocağı ruhsatları verilmeye başlanmıştır. Malatya'nın hemen hemen tüm ilçelerinde açılan taş ocakları başta insan sağlığı olmak üzere, hayvancılığı, tarım arazilerini ve su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Özel sektör işletmeleri yetmiyormuş gibi son dönemlerde Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde 16 taş ocağı ve asfalt tesisi açılacağı ilan edildi. Taş ocağı açılmak istenen son yer Beydağı (Mamurek) mahallesi. Mahalleliler tarafından taş ocağına karşı protesto yürüyüşünün de gerçekleştirildiği bölgede taş ocağı açılması kabul edilemez."

Ağbaba, önergesinde Bakan Güllüce'ye şu soruları yöneltti: "Malatya İlinde, taş ocağı açmak için Bakanlığınıza başvuru yapan firma sayısı kaçtır? Bu firmalar hangi bölgelere taş ocağı açmak için izin istemektedir? Malatya'da faal durumdaki taş ve maden ocağı sayıları ve kuruldukları bölgeler nerelerdir? Taş ve maden ocaklarının pek çoğu köylülerin hayvanlarını otlattıkları meraların veya otlakların üzerine kurulmak istenmektedir. Taş ocaklarına gerekli izinler verilirken köylülerin geçim kaynakları neden göz ardı edilmektedir Beydağı Mahallesi'nde kurulmak istenen taş ocağıyla ilgili bölgede yaşayan vatandaşlarla bilgilendirilme toplantısı yapılmış mıdır?"

CİHAN
13 Temmuz 2015 14:08
DİĞER HABERLER