CHP'li Akkaya: Doğalgaz karneye bağlanmış durumda

ANKARA (CİHAN)- CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, vatandaşa verilen doğal gaz miktarını doğal gaz miktarını değerlendirerek, "Bugün geldiğimiz noktada doğal gaz tabiri caizse karneye bağlanmış durumda. Doğal gaz alamadığı için problem yaşayan vatandaşlarımız var." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya Tüketici Hakları Derneği'ni ziyaret etti. Türkiye'nin sorunlarının yanında vatandaşların da tüketici olmasından dolayı çok ciddi sorunları olduğunu söyleyen Akkaya, "Elektrik faturalarının gün geçtikçe artması, kayıp kaçak bedellerinin vatandaşa geri ödenmemesinin yollarını geri açan düzenlemelerin meclise getirilmek istenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. AKP hükümeti sıkıştığı zaman Cumhuriyet Halk Partisi'nin tek parti dönemlerinde, 2. Dünya Savaşı'nın olduğu dönemlerde kısıtlamalar vardı. Bütün her şey karneye bağlanmıştı. Sadece bizde değil, bütün Avrupa ülkelerinde bazı maddeler karneyle veriliyordu. Bugün geldiğimiz noktada doğalgaz tabiri caizse karneye bağlanmış durumda. Doğal gaz alamadığı için problem yaşayan vatandaşlarımız var. Cumhuriyet Halk Partisi'ne bu konuda ileri derecede şikayetler var. Belediyelerimize bu konuyla ilgili inanılmaz müracaatlar var. Doğal gazın bile karneye bağlandığı, kısıtlı verildiği bir dönemi yaşıyoruz. 21. Yüzyılda tamamen karne dönemini yaşıyoruz. Türkiye'nin her bölgesinde uzun saatler elektriğin kesildiğini görüyoruz. Böylesine bir teknolojide böylesine mağduriyetlerin yaşanması beceriksiz bir yönetimin sonundadır. Ak Parti hükümetinin vatandaşın temel sorunlarıyla ilgili çözüm yerine onları çözümsüzlüğe iten uygulamalar hayata geçirilmeye devam ediyor." diye konuştu.

Akkaya şöyle devam etti: "Türkiye'de yargı kararlarının hükümet tarafından uygulanmadığı süreci yaşıyoruz. Esas sorun o. Yani tuzun koktuğu bir dönemi yaşıyoruz. Kayıp kaçakla ilgili yargı kararları varken bunları geçiştirmek, yeni meclise sundukları ama komisyonun ileri günlere ertelediği tüketicilerin haklarını alamamasına yol açan düzenlemeleri meclise getirmeleri, tamamen müşteri gibi gören bir anlayışın sonucudur."

"TÜRKİYE'DE AÇLIK VE YOKSULLUK HAD SAFADA"

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise, Türkiye'de tüketici haklarının bir çok yönden ihlal edildiğini ifade ederek, "Öyle yasalar var ki, tüketici haklarına aykırı yasalar var. Özellikle ülkemizde tüketicilerin temel gereksinimlerine ulaşamama gibi bir durum söz konusu. TÜİK'in rakamlarını dikkate aldığımızda Türkiye'de halkın yüzde 70'den fazla yoksulluk sınırında. 14 milyon kişi açlık sınırında. Türkiye'nin durumu çok vahim, yoksulluk ve açlık sınırı açısından. Halkın büyük bir çoğunluğu gelir yetersizliği nedeniyle elektriğe, suya erişemiyor. TÜRK- İŞ'in yaptığı bir araştırmaya göre Şubat 2015'te 4 kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için haneye bin 330 lira girmesi gerekiyor. 4 bin 200'ün altında giriyorsa bu da yoksulluk sınırında. İnsanlar boğazından keserek, diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak durumunda kalıyor. Kira ödüyor, elektrik parası, su parası ve diğer giderlerini ödemek durumunda kalıyor. Türkiye'de açlık ve yoksulluk had safada." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE BÜYÜK SERMAYE VERGİ VERMİYOR"

Türkiye'nin dolaylı vergilerde dünya şampiyonu olduğunu söyleyen Çakar, şunları söyledi: "Dolaylı vergi tüketim vergisidir. Dünyada dolaylı vergiler en haksız vergi olarak adlandırılır. Bu en haksız vergiler konusunda Türkiye dünya şampiyonudur. İşte bu Türkiye'deki gelir dağılımının ne kadar bozuk olduğunun çok açık bir göstergesidir. Genel bütçeden dolaylı vergilerle birlikte bordo mahkumü dediğimiz çalışanların bordolarından kesilenlerle birlikte bütçenin yüzde 85'e yakını emekçilerden, dar gelirlilerden aldıkları dolaylı vergiler diye zorunlu kesilen vergilerle oluşturuluyor. Geri kalan yüzde 15 kurumlar vergisi, gelir vergisi gibi. Yani Türkiye'de büyük sermaye vergi vermiyor. Türkiye'nin en büyük vergi kaçağı yine Türkiye'de. Vergi alınması gerekenlerden vergi alınmıyor. Kayıt dışı ekonomi yüzde elliler dolayında. Niçin bunların üzerine gidilmiyor da garibanın üzerine gidiliyor?"

"SOYGUN ÜSTÜNE SOYGUN, VURGUN ÜSTÜNE VURGUN"

Tüketicilerin haklarını yasasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çakar, "Tüketiciler çalmadığı, kullanmadığı kayıp kaçak bedelini ödüyor. Bir hane ortalama yılda hiç kullanmadığı, çalmadığı elektriğe ödüyor. Hizmet sektörüyle, sanayi sektörünü hesaba kattığımızda yılda 5 milyar lira dürüst insanlar kullanmadığı elektriğe para ödüyorlar. Tüketici sorumlusu olmadığı hizmetin bedelini ödemez. Yasaya aykırı, anayasaya aykırı yasa tasarısı hazırlandı. Bu durumu anlayamıyoruz. Lütfen bu tasarıyı geri çekin. Eğer yargıtaya kararına uyulmayacaksa niçin var? Türkiye nereye doğru gidiyor? Elektrik ve doğal gaz hizmetleri özelleştirildikten sonra hizmetler pahalandı. Elektrikte, doğal gazda sayaç soygunu. Bir de sayaç soygunu ortaya çıktı. Soygun üstüne soygun, vurgun üstüne vurgun. Halkımızın oy vererek, maaşını vererek hükümet ettiği hükümetin yaptığı işe bakın. Bakanlıkların yaptığı işe bakın, üst kurulların EPDK'nın yaptığı işlere bakınız. Bu ne biçim bir ülkedir? Halkımızı genel seçimlerde buna göre tavır takınmasını bekliyoruz. Eğer biz zülfiyare dokunuyoruz diye ki dokunacağız. Biz zülfiyare dokunuyoruz diye bize bir şey olacaksa olsun." ifadelerini kullandı.
CİHAN
05 Mart 2015 14:47
DİĞER HABERLER