Cumhuriyet Halk Partisi(CHP), 1 Kasım seçiminde kullanılan oyların hatasız şekilde sandık sonuçlarına yansıması için 300 bin gönüllü ile çalışacak. Parti Genel Merkezi'nde YSK'dakine benzer bir sistem kuruldu. CHP'nin BİTEM birimin başındaki Erdal Aksünger, "Biz zaten sandıklara sahip çıkarken demokrasiye sahip çıkıyoruz. Yani ben bilmiyorum ki içinden kaç tane CHP'nin oyu var. Ben o sandığın sonucu hangi parti olursa olsun, düzgün bir şekilde o kâğıda işlemesini yaparken demokrasiye sahip çıkıyorum" dedi.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger, parti genel merkezinde oluşturulan seçim merkezinin kapılarını Cihan Haber Ajansı'na açtı. CHP olarak 1 Kasım erken genel seçimde sandık güvenliğini sağlama konusunda aldıkları tedbirleri anlattı. Türkiye genelinde 300 bin gönüllü ile seçim akşamına hazır olduklarını ifade eden Aksünger, 7 Haziran Genel Seçimlerinde büyük bir özveri ile çalışarak sandık güvenliği konusunda bir başarıya imza attıklarını, revize ettikleri hazırlıklarla aynı başarıyı 1 Kasım akşamında da göstermek istediklerini söyledi.
CHP Genel Merkezi'nde oluşturdukları Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİTEM) merkezinde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kullandığı SEÇSİS sistemine benzer bir sistem oluşturduklarını anlattı. Türkiye genelinde 180 bin üzerinde sandık sayısının bulunduğunu anımsatan Aksünger, çok ücra yerler dışında ülke genelinde yüzde 95'in üzerindeki sandıkta parti adına görevlendirme yaptıklarını ifade ederek, "Bu, toplamda 300 bine yakın insan yapıyor. Şu anda görevlendirme kutucuklarına isimleri yazılan 300 binin üzerinde insan olacak. Bunun 250 bini örgütten geri kalanı gönüllülerden. Genel Merkez'de de iki geceyi üst üste tamamlayabilecek 500'e yakın kadromuz var. 7 Haziran'da zaten tecrübemiz üst düzeydeydi. Şuanda da 1 Kasım'la ilgili 300 bine yakın insanla hazır vaziyetteyiz." diye konuştu.
'PARTİLERİN SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN BU KADAR UĞRAŞMASINI AVRUPALI PARLAMENTER ANLAMIYOR'
Seçmenin oyunun sandığa yansımasının yanı sıra seçim ve sandığın güvenliğinin öncelikli sorumluluk sahibin devlet olduğunun altını çizen Aksünger, esas sorunun da tam burada yani kendi tabiri ile 'kendisini devlet zanneden iktidardan' kaynaklandığını ifade etti. Yaşanan suiistimallerden dolayı başta CHP olmak üzere siyasi partiler ve 'Oy ve Ötesi' gibi sivil platformlar sandık ve oy güvenliğini sağlamak adına büyük bir çaba içerisine girdiğini anlattı. Aksünger, "Avrupalı parlamenter bir arkadaş sormuştu 'neler yapıyorsunuz' diye. Ben de 'bir tarafta da seçim güvenliği ile uğraşıyoruz, çok ciddi bir yapılanma yapıyoruz' dedim. Şaşırdı, organizasyonları görünce böyle. 'Niye böyle yapıyorsunuz?' diye sordu. Sorunun cevabı yok, neden olduğunun. Anlayamıyor adam zaten. Bu devletin kendi görevi olması gereken bir konu." dedi.
CHP, YSK BENZERİ KENDİ SEÇSİS SİSTEMİNİ OLUŞTURDU
Dijital veriler üzerinde her zaman oynanabileceği uyarısında bulunan Aksünger, YSK'daki sistem odalarında dört siyasi partiye ait gözlemci konulması taleplerinin reddedildiğini buna karşın iddia edilen oy çalma ya da oyları değiştirmenin oralarda yapıldığını söyleyemeyeceklerini kaydetti. Aksünger, "Biz de bir SEÇSİS simülasyonu var kendimizin ürettiği. Biz şunu yapmaya çalışacağız, demokrasi adına da kendi partimiz adına da; aynı sandıkları biz de buraya taşıyoruz zaten. Orada tespit ettiğimiz yanlış ya da eğri olanları çözümleyip hukuki mücadele zemini yaratıyoruz." şeklinde konuştu.
'SANDIKLARA SAHİP ÇIKARKEN DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKIYORUZ'
Tüm vatandaşların demokrasinin tecellisi açısından her şeyden önce sandıklara gidip oyunun kullanması gerektiğini vurgulayan Erdal Aksünger, oy ve sandıklara sahip çıkmanın ikinci sırada geldiğini söyledi. "O oyu o sandığa atma meselesi var. O sandıktan o oyu atacağız zaten. Mesele budur. Bizler tüm vatandaşların, hepsinin oyuna sahip çıkmak açısından sadece kendi oylarımıza değil. Biz zaten sandıklara sahip çıkarken demokrasiye sahip çıkıyoruz. Yani ben bilmiyorum ki içinden kaç tane CHP'nin oyu var? Ona bakmıyorum. Ben o sandığın sonucu hangi parti olursa olsun, düzgün bir şekilde o kâğıda işlenmesi, o kâğıttan alınıp birleştirme tutanaklarına geçirilmesi, birleştirme tutanaklarından sonra hepsi birlikte seçim sistemine aktarılmasının simülasyonunu yaparken demokrasiye sahip çıkıyorum. Doğru olan neyse ona sahip çıkmak açısından." diye konuştu.
'AA, AKP'NİN NEREDEYSE BİR ŞİRKETİ GİBİ ÇALIŞIYOR'
Seçim gecesi sandık başlarından geçtiği verilerle adından söz ettiren Cihan Haber Ajansı'na yönelik siber saldırıların sorulması üzerine ise bilişim uzmanı Erdal Aksünger, "Bunun nedeni korku mudur, çekememezlik ya da hasım olarak gördüğü bir yeri ekonomik olarak çökertme midir? Cihan Haber Ajansı'nın karşılığında Anadolu Ajansı (AA) var diyelim ki. Öyle oldu neredeyse. AA, neredeyse AKP'nin bir şirketi gibi çalışıyor şuanda. AA, veriler ilk açıldığında hemen AKP'yi çok yukarılarda gösteriyor. Seçim akşamının psikolojisi zaten 3-4 saattir. 10-12'yi geçince psikoloji düşer, moraller aşağı inince sandıklar terk edilir." dedi. CİHAN