CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, son yıllarda kız çocuklarının lise ve yüksek öğrenim aşamasına geçmeden eğitim sürecini terk etmesiyle ilgili Meclis araştırması istedi. Köksal, bu konuda Meclis araştırması komisyonu kurulmasını talep etti.
Köksal, eğitimde reform olarak sunulan kesintili 12 yıl eğitim planlamasından sonra kız öğrencilerin eğitim süreçlerini terk ettiğinin ortaya çıktığının görüldüğünü kaydetti. Köksal, her yüz kız öğrenciden 40'nın eğitimin ileri aşamalarından yoksun kaldığını, bunun Avrupa'da 'Eğitimi Terk Durumu' raporu ile kanıtlandığını anlattı.
'EĞİTİMDEKİ OLUMSUZLUKLAR RAPORLARA DA YANSIDI'
Eğitimdeki olumsuzluğun raporlara da yansıdığının altını çizen Köksal, orta öğretimden erken ayrılan öğrencilerin oranının Türkiye'de yüzde 38 olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "AB ülkelerinde ise yüzde 11'dir. Yine aynı rapora göre Türkiye'de 18-24 yaş arasında orta öğrenimi tamamlamadan eğitim sisteminden ayrılan genç kadınların oranı erkeklerden daha yüksektir. 2014 itibariyle genç kadınların yüzde 41'i, genç erkeklerin ise yüzde 35'i orta öğrenimini tamamlamadan bırakmıştır. Türkiye Öğretmenler Sendikası, MEB 2014 İdare Faaliyet Raporu'nda okula, 2013 yılında 174 bin 625 öğrenci ilköğretim kurumlarını terk ederken 2014 yılında ilköğretim kurumlarında eğitim gören 234 bin 932 öğrencinin okulu terk ettiği bildirilmiştir."
OKULU BIRAKMANIN OLUMSUZ SONUÇLARI TÜM TOPLUMU ETKİLİYOR
Köksal, okulu bırakmanın olumsuz sonuçlarının kişileri, aileleri ve de tüm toplumu değişik yollarla etkilediğini dile getirdi. Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Düşük eğitim düzeyi, kız çocuklarını ev içindeki en temel roller için bile hazırlıksız kılmaktadır. Çalışma yaşındaki kadınların yüzde 75'inin kayıtlı iş gücüne dahil olmadığı Türkiye'de, bu durumun etkileri çok daha büyüktür."
Cihan CİHAN