CHP'li Ören: Karşılıksız çeklerin çiftçiye verdiği zarar 40 katrilyon

CHP Milletvekili Hasan Ören, Manisalı üzüm üreticilerinin karşılıksız çekler yüzünden mağdur olduğunu söyledi. Elden ele dolaşan 10 bin liralık bir çekle en az 50 bin liralık ticaret hacmi oluşturulduğunu, bu hesaba göre karşılıksız çeklerin çiftçiye verdiği zararın maliyetinin 40 milyar lirayı bulduğunu ifade etti.

Sarıgöl başta olmak üzere birçok ilçedeki üzüm üreticilerinin dolandırıcıların hedefi olduğunu belirten Milletvekili Ören, Sarıgöl'de çiftçilerin, çek dolandırıcıların verdiği çeklerin karşılıksız çıkması sebebiyle 20 milyar liradan fazla alacaklarını tahsil edemediğini söyledi. Yüzlerce çiftçinin dolandırıcılar yüzünden mağdur olduğunu aktaran Ören, "Bir yıl boyunca gözü gibi baktığı, bağında yetiştirdiği üzümü dolandırıcılara kaptıran çiftçimizin alınteri ve emeği çalınmıştır. Tek geçim kaynağı üzüm olan çiftçiler, bu nedenle borçlarını ödeyememiş ve perişan olmuşlardır." dedi. Bankaların herkese çek defteri vermesi yüzünden, çek dolandırıcılarının piyasada cirit attığını aktaran Ören, "Bankaların ise sorumluluğu sadece bin lira ile sınırlıdır. Çeklerde bir üst limit olmadığı için dolandırıcılar, istedikleri kadar rakamı yazarak çek dağıtmaktadırlar. Bankalar Birliği rakamlarına göre 2013 yılında karşılıksız çıkan çek sayısı 747 bin, tutarı ise 18 milyar lira. 2014 yılında karşılıksız çıkan çek sayısı 673 bin, tutarı 20 milyar liradır. Sadece 2015'in ilk üç ayında karşılıksız çıkan çek sayısı 173 bin adete, toplam tutarı ise 7,5 milyar liraya yükselerek rekor kırmıştır.
Piyasada para yerine çek dolaşmakta, finansman sorunu çeklerle aşılmaya çalışılmaktadır. Elden ele dolaşan 10 bin liralık bir çekle en az 50 bin liralık ticaret hacmi yaratıldığı düşünüldüğünde, karşılıksız çeklerin verdiği zararın maliyeti 40 katrilyonu bulmaktadır. Bu kadar çok çekin karşılıksız çıkmasının nedeni ise hapis cezasının kaldırılmasıdır." dedi.

CHP Manisa milletvekili olarak, Çek Kanunu'nda değişiklik yapılması için verdiği değişiklik teklifinin Meclis'te gündeme alınmadığını söyleyen Hasan Ören, "Çek mağdurlarının sorununun çözümüne yönelik bir adım da atılmamıştır. Bu nedenle AKP'nin bu sorunu çözmeyeceği açıkça görülmüştür. Karşılıksız çek sorununun çözüm anahtarı CHP'dir. 7 Haziran'dan sonra CHP iktidarında yapılacak düzenlemeyle kesilen çeklerden bankalar da sorumlu olacak ve çek defteri verilen kişilerin karşılıksız çekleri, bankalar tarafından güvence altına alınacaktır. Banka, çek defteri verirken her yaprak için güvence verdiği limiti yaprağa yazacak ve bu sayede çeki alan, ne kadar miktarın banka garantisinde olduğunu bilecektir. Bankalar şu anda sadece bin lirasından sorumludur. Eğer çekin karşılığı yoksa banka doğrudan sorumlu olacaktır. Ayrıca bankalar, güvence vermediği kişilere çek defteri de veremeyecektir." diye konuştu.

'ÇÖZÜM, LİSANSLI DEPOCULUK'

Üzüm üreticilerinin dolandırılmasını engelleyecek, fiyatların düşmesini önleyecek en önemli sistemin lisanslı depoculuk olduğunu belirten Ören, "Devlet güvencesinde kurulacak olan lisanslı kuru üzüm depolarına teslim edilecek üzüm karşılığında alınacak ürün senediyle bankadan düşük faizli kredi bulabilecek, istediği zaman ürününü satarak paraya çevirebilecektir. 10 yıl önce yasası çıkmasına rağmen hala lisanslı kuru üzüm depoları kurulmamıştır. CHP iktidarı ile bölgede lisanslı kuru üzüm depoları kurulacak ve fiyat istikrarı sağlanacaktır. Kuru üzümün fiyatının artması demek, yaş üzüm fiyatının da doğrudan artması demektir. İhracat gelirindeki bu artış, çiftçinin cebine girecektir." şeklinde konuştu. CİHAN
29 Nisan 2015 14:46
DİĞER HABERLER