CHP'li Özel: Hukukun intikam aracı haline getirilmesi kabul edilemez

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Manisa'da "paralel" safsatasıyla aralarında işadamı, doktor, eğitimci ve esnafların da bulunduğu 27 kişinin ellerine kelepçe takılarak gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Özel, hukukun intikam aracı haline getirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Manisa'da dünkü operasyonda ifadeye götürülen ve gözaltına alınan kişilerin, şehrin ticari ve sosyal hayatının önemli ve tanınmış isimleri olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Özel, "Bunlar Manisa'da çok çeşitli meslek gruplarından, başarılı çalışmalarıyla takdir gören kişiler. Öncelikle şunu net bir şekilde ortaya koyalım, bu kişiler neyle suçlandıklarına bakmaksızın, hangi inanç grubuna mensup olduklarından da bağımsız olarak Manisa'nın evlatları hepsi. Ayrıca daha dün kutlama törenlerine devletin en üst protokolü, valisi, kaymakamı, emniyet müdürü tarafından bizzat davet edilen, özel telefonlarla çağrılan, yaptıkları hizmetler, etkinlikler, bağışlar, gösterdikleri sosyal çabalarla ilgili sürekli devleti yönetenler ve Manisa'nın da üst düzey bürokrasisi tarafından övgülere muhatap olan kişiler bunlar.
Şimdi bu kişilere, çok farklı görüşlerden de olsak, dünya görüşlerimiz taban tabana zıt da olsa Manisa'da hakim olan ve birbirimize her daim gösterdiğimiz asgari nezaket anlayışının gösterilmesi gerekirken bu kişiler telefonla ifadeye çağrılmadan, yakapaça emniyete götürülüyor, kelepçe takılıyor. Oysa telefonla ifadeye çağrılsalardı, ifade vermeye gidecekleri çok açık, yurtdışına kaçmayacakları da gün gibi ortada." dedi.

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yakalama emri çıkarılabilmesi için şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya çağrı yapılamaması gerektiğini aktaran Özgür Özel, "Oysa ne böyle bir çağrı var ne de çağrılıp da bu çağrıya icabet etmeme gibi bir durum var. Bu kişilerin kim oldukları belli, evleri belli, adresleri belli. Kimisi avukat, kimi her gün selamlaştığımız komşumuz. Açıkça kanuna aykırı bir işlem yapıldığı, bunun hukuki bir işlemden ziyade bir itibarsızlaştırma muamelesi olduğu ortadadır. Sabahın köründe eşzamanlı operasyonla evlerin basılması, çocukların korkutulması, komşular karşısında kelepçe uygulamasıyla bu kişilerin itibarsızlaştırılmak istenmesi bir hukuk kuralını yerine getirmek değil, olsa olsa intikam almaktır. Kaldı ki bu kötü ve haksız muameleye kadınların dahi tâbi tutulmuş olması, siyasi görüş ayrılıkları, suçlamalar, iddialar, devam eden soruşturma, her şey bir yana Manisa'ya ve Manisalıların kendi aralarındaki iletişime ve muhabbete yakışmamıştır. Yapılan bu muameleyle bu insanların hem kişilik haklarına saldırılmış hem de meslek onurunun zedelenmesine sebebiyet verilmiştir. En evrensel hukuk ilkesi kişinin, suçu ispatlanana kadar suçsuz muamelesi görmesi gerektiğidir. Hukuka ve yasalara hepimizin saygısı var ama hukukun siyasallaştırılması ve bir intikam aracı haline getirilmesi kabul edilemez." diye konuştu. CİHAN
11 Kasım 2015 12:35
DİĞER HABERLER