Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa milletvekili Orhan Sarıbal, Evliya Çelebi'nin 'hasılı Bursa sudan ibarettir' dediği kentin yetersiz ve kirli su tükettiğini ileri sürdü. Sarıbal, "TÜİK istatistiklerine göre 2012 yılı için belediyelerde kişi başına çekilen günlük su miktarı Bursa'da 143 litre olmuştur. Bu değerle Bursa 216 litre olan Türkiye ortalama değerinin çok altında olup; Şırnak'ın ardından ikinci en az su sağlayan belediye konumundadır." dedi.
CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal, parti il binasında düzenlediği basın toplantısı ile Bursa'nın su fakiri bir kent olduğunu savundu. Sarıbal, "Özellikle kentimizde bir sağlık bakanımızın olması, bir eski içişleri bakanımızın Bursa'dan milletvekili adayı olarak gösteriliyor olması ve aynı zamanda Büyükşehir ve BUSKİ'nin yine bütün su kaynaklarını ve yönetimini elinde bulunduran bir kurum olması nedeniyle tamamen teknik ve resmi verilerin üzerinden Bursa'nın su haritasını ve profilini paylaşacağız." diye konuştu.
Bursalıların yetersiz ve kirli su tükettiğini anlatan Sarıbal, bunun en önemli nedeninin ise kentte yaşayanların tümünün arıtılmış temiz suya erişiminde yaşanan sıkıntı ve barajların yeterince korunmaması olduğunu söyledi. Sarıbal, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 yılı için hazırlanan Bursa Çevre Durum Raporu'nda Bursa'nın çevre açısından birinci öncelikli alanı 'Su kirliliği' olarak tanımlanmaktadır. Raporda ayrıca söz konusu kirliliklerin içme suyu kaynaklarına kadar ulaşarak; hem içme suyu kalitesini etkiledikleri, hem de içme suyu kaynaklarımızın miktarlarının azalmasına neden oldukları vurgulanmaktadır." dedi.
BURSA SUDA ŞIRNAK'IN ARDINDAN İKİNCİ
Basın toplantısını görsel sunum ile yapan CHP'li Sarıbal, TÜİK verilerinden de yararlanırken, şu bilgileri verdi: "Bursa, kentte yaşayanlara verilen su miktarı açısından su yoksuludur. TÜİK istatistiklerine göre 2012 yılı için belediyelerde kişi başına çekilen günlük su miktarı Bursa'da 143 litre olmuştur. Bu değer ile Bursa 216 litre olan Türkiye ortalama değerinin çok altında olup; Şırnak'ın ardından ikinci en az su sağlayan belediye konumundadır."
BUSKİ verilerine göre ise, Bursa'da beş ilçe hariç kişi başına su tüketiminin günde 100 litrenin altında olduğunu belirten Orhan Sarıbal, en yüksek tüketimin günde 146 litre ile Nilüfer'de, en düşük ise günde 28 litre ile Büyükorhan olduğunu aktardı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kentlerde yaşayan kişilerin su gereksiniminin günde 200 litre olduğunu bildiren milletvekili Sarıbal, BUSKİ tarafından şehre verilen suyun yüzde 82'si arıtma tesislerinden verilirken; geriye kalanının ise pınar kaynakları ve kuyulardan sağlandığını bildirdi.
SU KİRLİLİĞİ AKUT BARSAK HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR
Kentte su kirliliğinden kaynaklanan en büyük sağlık sorununu ise 'akut barsak enfeksiyonları' olduğunu bildiren CHP'li vekil Orhan Sarıbal, şöyle devam etti: "Akut barsak hastalıklarının Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılından bu yana günlük gözetimi yapılmakta; bu kapsamda enfeksiyöz kaynaklı olduğu tahmin edilen diyare ve gastroenteritler; bulantı, kusma; enfektif olmayan diğer gastroenterit ve kolit hastalıkları için veriler günlük olarak izlenmektedir. Bu üç hastalık grubu söz konusu olduğunda 2011'de 175.372 olan olgu sayısı, 2014'te yüzde 40 artışla 246.386'ya yükselmiş; 2015 yılında ise (Ocak ve Haziran ayları hariç) son yılların en yüksek toplam olgu sayısı bildirilmiştir."
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Bursa'da son beş yılda su ve gıda ile bulaşan hastalıkların sayısında büyük bir artış yaşandığı anlatan CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal, Sağlık Bakanlığı ve belediyelerce konunun açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.
CHP Bursa il başkanı Zafer Yıldız ise, "Evliya Çelebi'nin de dediği gibi Bursa çeşmelerinden suyu içilen bir kent iken bu gün geldiği noktada suyunu artık içemez oldu ve içtiğimiz sudan hastalanır bir ortamı yaşıyoruz." dedi. CİHAN