CHP'li Sarıbal: Çeltik üreticisi açlığa mahkum

Düzeltme:

Bugün servis ettiğimiz "CHP'li Sarıbıl: Çeltik üreticisi açlığa mahkum" başlıklı haberde Milletvekili Orhan Sarıbal'ın soy ismi sehven Sarıbıl olarak geçmiştir. Haberi düzeltip yeniden servis ediyoruz.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanan çeltik fiyatlarına tepki gösterdi. Sarıbal, "Tarlasını satmak zorunda bırakılan çeltik üreticisi açlığa mahkum edilecek." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2015 dönemi çeltik müdahale alım fiyatı göre, 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatı ton başına bin 580 lira olarak tespit edildi ve bu fiyata ilave olarak yine ton başına 100 lira prim ödemesi yapılacağı belirtildi.

Türkiye'de çeltik üretimin yüzde 70'i Marmara, yüzde 26'sı Karadeniz yüzde 4'nün ise Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerinde yapıldığını açıklayan CHP'nin ziraat mühendisi milletvekili Orhan Sarıbal, çeltik üretimin artmasına rağmen henüz iç tüketimi karşılayamadığını kaydetti.

AK Partili yıllarda yapılan 4 milyon ton pirinç ve çeltik ithalatı için 1,9 milyar dolar ödendiğini ifade eden CHP'li vekil, şunları dile getirdi: "Daha önce de hasat döneminde kesinlikle ithalat yapılmamasını ve rekabeti oluşturan şartlar sağlanıncaya kadar çeltik üreticisinin düşük fiyatlı ürünlere karşı korunması gerektiğini açıklamıştım. Ayrıca müdahale alım fiyatları tespit edilirken üretim maliyetlerinin dikkate alınmasını ve üzerine refah payı eklenmesi gerektiğini belirtmiştim. Bakan'ın da söylediği gibi çeltik hasadı 4 Eylül'de başladı ve 7 Kasım'da sona erdi. Çeltik üreticilerinin ve demokratik kitle kuruluşlarının büyük tepki göstermelerine rağmen, TMO bu güne kadar müdahale alım fiyatı açıklamadı."

"ÇİFTÇİ TARLASINI SATIYOR"

Çeltiğini çiftçiye maliyetinin ton başına bin 800 lira olduğunun altını çizen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çeltiğin fiyatının serbest piyasada bin 200 liraya kadar düştüğüne dikkat çekti. Sarıbal, sözlerini şöyle tamamladı: "O nedenle çiftçimiz mağdur oldu, borçlarını ödeyemedi, tarlasını satanlar bile oldu. TMO'nun çok gecikmiş şekilde 16 Aralık'ta açıklamak zorunda kaldığı ton başına bin 580 liralık çeltik fiyatı, prim ödemesi de dahil, çiftçinin maliyet fiyatının altındadır. Çiftçimizin daha fazla mağdur olmaması için kesinlikle yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Öte yandan, çiftçimizin üretimde kullandığı mazot, gübre, tarım ilacı ile sulamada kullandığı elektrik gibi girdilerde KDV'ler kaldırılarak birim fiyatlarının düşürülmesi sağlanmalıdır. Ayrıca ürün bazında örgütlenme artırılarak, çiftçilerimize daha güçlü bir ürün pazarlama ortamı sağlanmalıdır." CİHAN
18 Aralık 2015 17:40
DİĞER HABERLER