CHP'li vekil gazilerin sorunlarını Meclis'e taşıdı

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan'ın cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesinde vazife ve harp malullerinin kendileri ve ailelerine ait ücretsiz taşıma kartlarını kullanırken sorunlar yaşadığı dile getirdi.

Şehit aileleri, gaziler ile harp ve vazife malullerine verilen bu kartların, 4736 sayılı kanunun 1. maddesinin 2. fıkrası: "Demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden 1005 veya 3713 sayılı yasada belirtilen şehit yakınları, gaziler ve yakınları ücretsiz olarak yararlanacaklar." uyarınca şehir içi toplu taşıma araçları ile trenlerde ücretsiz seyahat imkânı sağladığını hatırlatan Karabıyık, bu kartlarla ilgili olarak sorunların ardı arkasının kesilmediğini vurguladı.

CHP'li Vekil ayrıca Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği'nin İdari Cezai İşlemler başlıklı 12 nci maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan "Ücretsiz veya indirimi seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır." hükmünü hatırlatarak, "Ücretsiz seyahat imkânı veren bu kartların tüm Türkiye'de geçerli olduğunun açıkça yasal olarak teminat altına alınmış olmasına rağmen, her belediye ayrı bir uygulamaya girmiş, hemen her ilde farklı bir kart uygulaması başlatılmıştır. Kimi zaman otobüs şoförleri de bu farklı uygulamalar dolayısı ile Türkiye'nin her yerinde geçerli olan seyahat kartlarını kabul etmemektedir." diye sordu.

Verilen kartların belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı tanıdığını hatırlatan Karabıyık, "Bu ücretsiz seyahat uygulamasının sağlıklı işleyişinden emin olmak için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?" dedi.

Prof. Dr. Lale Karabıyık, verdiği soru önergesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'na şu soruları yöneltti: "Kart sistemindeki aksaklıkların otobüslerdeki farklı okuyucu sistemlerinden kaynaklanması mümkün müdür? Ve bu sistemlerin standardizasyonu ile sorun çözülebilir mi? Özel halk otobüslerini de kapsayan ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili hat sahibi şahıs ya da şirketlere gerekli bilgilendirmeler yapılmış mıdır? Şehit aileleri, gaziler ile harp ve vazife malullerine yönelik ücretsiz seyahat hakkı uygulamasında yaş sınırının kaldırılması bakanlığınızın gündeminde midir? "

"Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği" kapsamında Yalova-Yenikapı arasında deniz ulaşımı sağlayan bir firmaya ait gemiyle ücretsiz yolculuk hakkı olan şehit annesinden ücret alındığı iddialarını vurgulayan Karabıyık, "Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise, söz konusu Yönetmeliğin 50 bilet bedeli tutarında idari para cezası maddesi uygulanmış mıdır ve bu Yönetmelik doğrultusunda kaç ceza uygulanmış ya da yanlış uygulama tespit edilmiştir?" sorularını yöneltti.

Bandırma, Mudanya, Pendik ve Yalova gibi yerlere yapılan deniz seferlerinde ise gazilerden bilet ücretinin yarısının; eşinden ise tam ücret alındığı örnekleri hatırlatan Karabıyık, "4736 sayılı kanunun 1. maddesinin 2. fıkrasındaki ücretsiz seyahat hakkı neden uygulanmamaktadır?" dedi.

Bakanlık tarafından şehirlerin Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliklerine gönderilecek kart desenlerinin toplu taşıma araçlarındaki sisteme entegrasyonunun denetlenip denetlenmediğini de soran Lale Karabıyık, "Sorunlara neden olan göster-geç harici bir yöntem (sağlıklı işleyen bir elektronik sistem) mümkün değil midir?" diye sordu.
CİHAN
01 Ekim 2015 17:56
DİĞER HABERLER