CHP Milletvekili Bayır, bin 800 ağacın kesilecek olmasını Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Urla ilçesi Ovacık köyünde, 1. derecede sit alanı olan, şu ana kadar 400'e yakın ağacın kesildiği ormanlık bölgede yapılması planlanan RES için toplam bin 800 ağaç mesilecek olmasını Meclis'e taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yazılı olarak cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesinde, "Urla'nın akciğeri olan ve yüzlerce yılda yetişen ağaçların kesilerek çevre katliamı yapılmasından bırakın sorumlu bakan olmayı, bir vatandaş olarak da mı hiç rahatsızlık duymuyorsunuz?" dedi.

CHP Milletvekili Bayır, soru önergesinde şunları kaydetti: "Urla Ovacık köyü yakınlarındaki, tamamı 1. derece doğal sit alanı olan ormanlık bölge, AKP hükümetine yakın bir firmaya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 49 yıllığına kiraya verilmiştir. Söz konusu şirket, altı rüzgar enerjisi türbini dikmek için bin 800 ağacı katletme çalışmalarına başlamıştır. Yöre halkı ve çevreci kuruluşlar, Anayasa'nın 56. maddesinde de belirtilen, 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.' tanımından doğan anayasal hakkını kullanarak dava açmışlardır. Hukuka aykırı orman kesimi için açılan dava devam ederken ve RES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' belgesinin süresi henüz dolmuşken sırtını AKP'ye dayayan yandaş firma, fırsat bu fırsat deyip süreci hiçe sayarak, Orman Bölge Müdürlüğü görevlileriyle birlikte orman girişini kapatarak yoğun bir şekilde ağaç kesimine başlamıştır. Köylülerin ve STK'ların karşı çıkışlarına rağmen bölge adeta ablukaya alınarak ağaç katliamına başlanmıştır. Bunun üzerine bölge halkı ve çevreci kuruluşlar yeniden, yürütmeyi durdurma kararı çıkması için hukuk yollarına başvurmuşlardır. Bu bağlamda, aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

"1. Bu tür RES alanlarının tercihinde, neden bölgelerdeki kıraç arazilerin yerine ormanlık alanlar seçilmektedir? Urla'nın akciğeri olan ve yüzlerce yılda yetişen ağaçların kesilerek çevre katliamı yapılmasından bırakın sorumlu bakan olmayı, bir vatandaş olarak da mı hiç mi rahatsızlık duymuyorsunuz?
2. Bu projenin bir başka sıkıntısı ise yöre halkına ekonomik fayda/zarar açısından nasıl bir katkı getireceği/götüreceği düşünülmüş müdür? Bu talan ve çevre barbarlığı projesi hayata geçerse Ovacık köylülerinin zeytinlikleri, yaşam alanları ve hayvancılık faaliyetlerine etkisi ne olacak, hiç düşündünüz mü? RES alanlarının seçiminde, yerleşim alanları dışında tarımı ve hayvancılığı etkilemeyecek, onlarca yılda yetişebilen ormanlık alanlardaki ağaç katliamının yapılmayacağı uygun yerlerin seçilmesi daha doğru olmaz mıydı? Alan seçimi konusunda Ovacık yöre halkıyla bakanlık olarak görüş alışverişinde bulunulmuş mudur, bizimle paylaşır mısınız?
3. Köylülerin kendi ormanlarına girişinin, Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve firma çalışanlarınca engellenmesi, hukuk adına nasıl tarif edilir? Yasal dayanağı nedir?
4. Yargı sürecinin devam ettiği ve ağaçların kesilmesinin çevreye telafisi imkansız zararlar vereceği bilinmesine rağmen hükümet destekli firma, yargıdan kendi aleyhlerine karar çıkmadan önce ağaçları kesip kaçarak yargı sürecini bekleme niyetinde olduğu, yöre halkınca bilinmektedir. Hiç olmazsa yargı süreci sonuçlanıncaya kadar kesimlerin derhal durdurulması için bakanlık olarak bir girişimde bulunmayı düşünmez misiniz?
5. Bu hukuksuzluğa göz yuman, adli ve idari mercilerin kararlarını hiçe sayan, yöre halkı üzerinde baskı ve engelleme yolunu seçen kurum ve firma temsilcileri hakkında soruşturma açmayı düşünür müsünüz?" CİHAN
20 Ocak 2016 13:51
DİĞER HABERLER